onsdag 12. oktober 2016

Den femte dykkeren av Hogne Hongset - meget interessant og spennende thriller

Meget interessant og spennende om Nordsjødykkerne. Forfatteren har gjort mye research om Nordsjødykkersaken, og skrevet en spennende thriller med bakgrunn i en dødsulykke som ble holdt hemmelig av ren kynisme og harde økonomiske interesser. Saken viser seg å ha forgreininger langt inn i det norske statsapparatet. Noen begynner å grave i den gamle saken på bakgrunn av informasjon en mann i nåtid kommer med. Han var en av de gamle dykkerne, og betaler med sin død.




Forlaget skriver om boka:
DEN FEMTE DYKKEREN henter grunnlaget for handlingen fra dykking på norsk sokkel i 1970-årene. I tillegg til å være en spennende historie, er boken et sviende angrep på norske myndigheters behandling av dykkerne. Handlingen utspiller seg i 2009, med sprang tilbake til en dødsulykke i 1977. Denne ulykken ble ikke rapportert da den skjedde, men opplysninger om den dukker opp i 2009. Aktørene som holdt ulykken hemmelig, er fortsatt i aktivitet. De vil ikke akseptere at fortiden blir avslørt...

Romanen åpner med dette sitatet:
" " ...arbeidet som ble utført av pionerdykkerne i Nordsjøen var for viktig til at det kunne stoppes. Slik sett gir det mening å hevde at dykkernes sikkerhet ble ofret for økonomiske interesser. For et Norge stadig mer avhengig av oljeinntektene, dreide det seg om svært sterke økonomiske interesser:" 

Fra NORDSJØDYKKERNE (Gjerde/Ryggvik 2009) utgitt av  Oljemuseet. "

Jeg kjenner jeg blir sint når jeg siterer dette utdraget. 
Så mange liv gikk tapt, så mange år tok det før dykkerne og deres familier fikk oppreising. Så mange år før også Nordsjødykkerne ble omfattet av Arbeidsmiljøloven, blant annet.
For at vi som nasjon skulle kunne ete oss fete av oljen på Norsk Sokkel.

Back to book:
Hogne Hongset var en ukjent forfatter for meg helt til jeg så et par bloggere skrive om denne boka, samt at jeg selv fikk mail fra forfatteren med tilbud om å lese den. Den har ligget en stund i ventebunken min, og det burde den ærlig talt ikke ha gjort.
Makan til spennende thriller med en sann bakgrunn, som jeg ikke har lest noe særlig om før, skal man lete lenge etter.  Sann i den forstand at handlingen er knyttet til Nordsjødykkernes historie og saker som har versert i media. (Forfatteren har i vedlegg bak i boka ramset opp de viktige historiske fakta) Romanen i seg selv er fiktiv, men som mange har sagt; romaner kan ofte være mer sanne enn en faktabok. Hvor leste jeg det sist? Jo, det var Doris Lessing som skal ha sagt det, i sin selvbiografi.

Jeg tviler i alle fall ikke på at det kan ha skjedd slik. At mennesker ofres i jaget etter kapital. At sikkerhet settes på prøve for å tjene raske penger. At også folk i høye og viktige posisjoner kan kjøpes  for å lekke informasjon eller for å tie. At det i mange tilfeller er livsfarlig å si imot overmakta, særlig hvis man blir stående alene.

Money talks.

Den britiske veterandykkeren Brian Wilcox har levd mange år i Norge. Han var med og dykket da Ekofiskfeltet ble funnet i 1969, og dykket i flere tiår. han fulgte rettsakene dykkerne førte mot Staten, helt frem til Høyestretts dom. Sammen med andre veterandykkere ønsker han en ny aksjon for å få nytt lys på dykkersaken. Han bestemmer seg for at noen må dø for at saken skal leve videre. Han velger noe så drastisk som å storme VGs redaksjon for å true dem til å trykke et skriv han forfattet om en dødsulykke han var vitne til i 1977, som ble hemmeligholdt.
Politiet tenker først at dette er en forrykt mann og legger ikke så mye i saken, helt til de får flere dødsfall i fanget.

Wilcox var en av flere dykkere som var tilstede på båten da ulykken hendte. Vi møter dem, Werner, Frank, Nolan, John, David,  i denne boka, samt datteren til en dem, Jo, som har vokst opp med Colin McGregor som stefar, mannen som var dykkernes arbeidsgiver i 1977, og i dag en anerkjent og rik forretningsmann i Aberdeen, som vil inn i storpolitikken.

Sentral i romanen er også Arve Meyer, sønn av Werner, en av dykkerne, som også er død. Han mistet livet i en ulykke på land som noen mener var selvmord, men for Arve skurrer dette etterhvert. Arve jobber i Økokrim, og starter sin egen etterforskning, han vil til bunns i hva som skjedde med faren. Faren har lagt igjen noen skrivebøker hvor han forteller hva som skjedde i 1977, samt noe som skal ha skjedd like før han døde. Arve tar tak i dette, og dess mer som rulles opp, dess farligere blir det.

Jeg synes det var interessant å lese farens skrivebøker, som også tar for seg mye av det tekniske rundt dykkingen, både hva de gjorde, hvordan dykkingen skjedde på så store dyp, og det sikkerhetsmessige, eller mangelen på det, ble håndtert og utviklet. Det er også hjerteskjærende å lese hvilke dilemma dykkerne ble satt over for, hvordan de ble presset til å tie og hemmeligholde den kyniske dødsulykken som kunne vært unngått.

Ellers er historien spennende som en hvilken som helst thriller. Godt skrevet, interessant, tankevekkende.
Anbefales!       (boka er nå ute i butikkene i pocket)

Jeg fikk også assosiasjoner til dykkersaker i nyere tid, det gjelder kamskjelldykkerne i havgapet, Frøya, Hitra, Trøndelagskysten. Adresseavisen hadde en stor reportasje om dette for ikke så lenge siden. Flere har mistet livet der ute under dykking, det er mye penger å tjene, stor risiko, kritikk av Arbeidstilsynet, cowboybransje etc. Linker til flere saker her

Bokbloggeir og Tine har også blogget om Den femte dykkeren.

Hongset i et intervju om boka


Om Hogne Hongset
f. 1940, erfaring fra oljebransjen, fagforeningsarbeid m.m. Har skrevet flere bøker, blant annet flere spenningsromaner.




Hogne Hongset: Den femte dykkeren, 398 s (inkl.etterord og vedlegg)
Hobi forlag 2015
Kilde: Anmeldereksemplar




2 kommentarer:

  1. Dette er nok en interessant og viktig bok. Dykkernes historie er ikke bare god, da økonomi og manglende sikkerhet har vært dominerende i mange tilfelle. Bra omtale, Anita.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er det synes jeg. Takk for ros Åslaug.:)

      Slett