mandag 15. november 2021

Vinterspire av Irene Lyster. Varm og spennende romandebut

 Irene Lyster ( f.1970) er debutant og har gitt ut roman på eget forlag. Jeg har lest hennes Vinterspire som jeg har fått av forfatteren.  Jeg kjenner ikke forfatteren fra før, men fikk en forespørsel om jeg ville ha leseeksemplar på epost. Lyster er fra Rolvsøy utenfor Fredrikstad og bor i Oslo med samboer. Hun har tre voksne barn ifølge omslaget.  Romanen hun har skrevet er en kjærlighetsroman med spenningselementer, med handling fra Oslo og en øy i utenfor. (Hvaler?)


Vinterspire handler om Thea som jobber døgnet rundt mens hun drømmer om å flytte tilbake til øya i havgapet, der hun var mye i barndommen, samt Snorre som er sjefens nevø. Historien fortelles vekselvis fra Thea og Snorres synsvinkel.
Snorre er type som alltid virker fornøyd og blid. Han er litt eplekjekk før man blir godt kjent med ham. Han er far til Alexander, 2-3 år, og har et samlivsbrudd med Line bak seg. Line har ny mann. Thea har også brudd bak seg, opptil flere, og sliter med en hemmelighet som gjør at hun har vansker med å forholde seg til den gryende tiltrekningen  som oppstår mellom henne og Snorre. Snorre blir bare mer og mer betatt av Thea, men må finne seg i flere avvisninger av grunner han ikke forstår.
De jobber nært sammen da de blir dratt inn i et bedrageri som har forgreninger til Cayman Island. Det er noe som ikke stemmer med regnskapet i firmaet. Noen har tusket til seg penger, men hvem? 

Romanen begynner ganske rolig og vi får god tid til å bli kjent med Thea, Snorre og noen av deres kolleger og nære personer i livet. De har et innviklet forhold, som skildres på en utmerket måte. Det er til å få vondt av. Spenningen ligger både på det relasjonelle planet; hvordan går det med dem- og etterhvert i et trekantdrama og saken med de økonomiske mislighetene. Alt blir rullet opp til sist, men hva og hvordan røper jeg selvsagt ikke. Slutten var veldig spennende, det kan jeg si. Skildringene mellom Snorre og Alexander er også flott beskrevet, som flere situasjoner i boka. Jeg ser det levende for meg.

Irene Lyster har skrevet en varm og spennende roman, en fin og hederlig debut. Det blir gøy å følge forfatteren videre.  Jeg antar at hun vil skrive mer.

Mer info om bok og forfatter på hennes sider:

Bokblogger Magne  har også blogget om boka


Irene Lyster: Vinterspire, 248 s
Kil forlag 2021
Leseeksemplar fått av forfatteren


18 kommentarer:

 1. Høres ut som en fin bok du har fått tak i der, Anita.Spennende med nye stemmer og skal være på utkikk etter den på Bookbites eller Allbok.

  Ser at du lytter til Vetle Lid Larssen sin bok,det gjør jeg også. Er ikke mer enn 1 time ut i boken,men satser på å få høre litt i morgen når jeg skal gå løs på kjøkkenskapene i morgen-en noe forsinket julevask.

  Ha en fin kveld / God natt,Anita🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, så bra du synes det, at jeg greide å få det frem:)

   Ang Lid Larsen har jeg ikke rukket å begynne, men det gjør jeg litt senere i uka. Spent på den.

   PS: Så du har skrevet om Annfinnsens siste- jeg har ikke lest enda, fordi jeg selv skal lese den snart, kanskje i løpet av uka/helga. Gleder meg veldig til den:)

   Takk og god natt til deg også Beathe:)

   Slett
  2. Ja,Anfinnsen sin bok er bra, har du lest de andre av henne? Har faktisk skrevet fint lite om handlingen der så den skal være "trygg" å lese, men det der styrer du jo selv :-) Du kan uansett glede deg til boken :-)

   Slett
  3. Har lest den "De siste kjærtegn" som jeg synes var innmari bra.
   Siden jeg skal lese denne så nært i tid, så styrer jeg unna all påvirkning. Jeg venter også på Møte i Moskva, ser du har skrevet om den også, så den skummer jeg kanskje veldig kjapt.

   Slett
  4. Boka kan bestilles her: www.irenelyster.com - fortsatt Black week tilbud, som nok vil vare fram til jul:-)

   Slett
 2. Enig med Beathe, den hørtes fin ut. Jeg har ikke lest særlig mange debutanter i år, men det er fordi jeg har hatt så mange konkrete bøker på leselista fra forfattere jeg kjenner. Har som målsetning for 2022 å få med meg minimum fem. Jeg tror jeg må spisse målsetningene mine for neste år så de blir mer konkrete. Fordelen med runde målsetninger (som i år) ser ut for at jeg får lest mer enn planlagt, fordi jeg ikke blir opphengt i "tvangslesing". Vi får se. Jeg registrerer forfatteren :) ..og fortsetter skrivinga imorgen ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du synes det:)
   Målsettingslister er bra, funker for meg, men ikke bra med følelsen av tvangslesing- så den må man greie å legge bort i tillegg, bare bittelitt "tvang" for å styre seg i en retning.

   Slett
 3. Ser ut i fra din omtale til å være en liten, "helstøpt" roman....

  SvarSlett
 4. Veldig kjekt å lese dine tanker om Vinterspire. Jeg har den i hyllen, og nå rykket den frem i køen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for at du synes det Tine:) Bra den rykket frem i køen:) Og er ikke omslaget fint?

   Slett
 5. Denne høres veldig fin ut, takk for tips.
  Jeg lurer på om det har blitt vanskeligere å få gitt ut bøker nå? Hun gir ut på eget forlag skriver du og boka jeg blogget om i går måtte Britt Karin Larsen også utgi på eget forlag. Enda den er en dags- aktuell bok om ruspolitikk, merkelig?

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra du synes det:)
   Vet ikke om det har blitt vanskeligere å gi ut nå, men det har kommet flere manus inn under pandemien vet jeg (større konkurranse) og forlagene er mer avhengige av å selge mer enn før, har jeg inntrykk av . Hardt marked.
   Har nettopp vært på webinar-kurs om forlagsbransjen, og har lært at det er en bitteliten brøkdel av enormt mange manus hvert år, som blir antatt. En liten prosentdel (1-2) får konsulentuttalelse, resten får standard avslag. (husker ikke akkurat tallene, men vanskelig har det alltid vært). Har også hørt/lest at eldre kvinnelige forfattere synes det er vanskeligere med alderen selv om de har fått gitt ut bøker i flere år, husker ikke helt, men mulig det var Liv Køltzow som sa det i et intervju for få år siden..

   Slett
 6. Har skjønt at det har blitt vanskeligere. Takk for fint svar!

  SvarSlett
 7. Tusen takk for flott omtale, Anita! Synes den gjenspeiler boka godt. Vinterspire ble utgitt på eget forlag, men jeg har fått mye hjelp fra Boldbooks som formidler forfattertjenester fra ulike freelance redaktører, språkvaskere osv. De har et system med at man kan gi dem vurderinger etterpå, noe som er fint for oss som skal velge. Det var selvvalgt for meg å utgi på eget forlag da jeg hadde lest om misfornøyde forfattere som ofte får bare 13% av salget. (Selve skrivingen er da ikke bare 13% av jobben med en bok.) Det finnes flere slike firmaer i Norge nå, og det går også ann å spørre en forfatter om å være redaktør. En norsklærer vil kanskje ta på seg språkvask og korrektur for noen tusenlapper. Mange muligheter utenom forlagene, det er helt sikkert:-) Boka kan bestilles i alle nettbokhandlere og flere fysiske bokhandlere i Fredrikstad-området og Norli på Bjørkelangen har boka. I tillegg har jeg egen hjemmeside med gratis frakt: www.irenelyster.com. God lesing fram mot jul - fint tid for det nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint at du synes det Irene:)
   Å bruke Boldbooks o.l er sikkert et bra alternativ. For å kvalitetssikre en bokutgivelse når man gir ut selv.
   Flere og flere gjør det, har jeg sett.
   Det er riktig at man sitter igjen med veldig lite når man gir ut på forlag, såfremt man ikke er en av de store bestselgerne, noe svært få blir.
   Fint at du opplyser om dette. Mange tror at man tjener mer enn det man gjør ved å gi ut bøker. De fleste må vel jobbe i tillegg.

   Slett