lørdag 1. oktober 2016

Sophie Starks liv og død av Anna North - en sterk roman om et kunstnerliv

Sophie Stark er en talentfull og original filmskaper. Hun er helt kompromissløs og går langt for å få filmene slik hun vil. Romanen, skrevet av amerikanske Anna North er en medrivende, fengslende og gripende studie av en ung kunstner.Sophie Stark, som egentlig heter Emiliy Buckley, vokser opp i en liten by i West Virginia, sammen med broren Robbie og en umoden mor. Faren deres er død. Robbie er veldig glad i den eldre søsteren og de passer på hverandre, i alle fall ønsker han å passe på henne, alltid.
Sophie er en annerledes jente, en som de andre kaller "Gærne Emily", hun gikk i store skjorter, og brydde seg ikke om hva de andre sa.
Ikke var hun spesielt god på skolen heller, hun brydde seg ikke.
Helt til broren begynte med filmfag, og kom hjem med kamera. Det fattet hun interesse for, og begynte  å fotografere, senere filme. Hun får god kritikk for filmene sine og blir anerkjent, flytter til New York og har forskjellige forhold, både til kvinner og menn. Hun er totalt kompromissløs og bruker folk som modeller i sine filmer. Hun går 110 prosent inn med de kostnadene det har for folk som er glad i henne. Hun greier ikke å la være, det skal være ekte, sant.

Historien om Sophie Stark fortelles gjennom hennes nære; broren Robbie (uendelig glad i og konstant bekymret for henne), Allison (kjæreste, skuespiller i hennes første og siste film), Jacob (ektemann og musiker), George (Hollywoodregissør) og Daniel (hennes ufrivillige hovedperson i hennes første film).
De beskriver alle en stor fascinasjon og sterke følelser for Sophie. De beskriver en kvinne det er vanskelig å nå inn til, en kunstner som er særdeles dyktig, men ganske hard, med en skjørhet som vi får glimt av til tider, en kvinne som tar det hun vil ha.  Sophie er en gåte, en magnet for alle hun omgir seg med.

Romanen minner meg litt om Carl Frode Tillers Innsirklingbøker, gjennom måten romanen sirkler inn hovedpersonen gjennom de som sto henne nær i forskjellige faser av livet, men vi får aldri tak i hennes egentlige tanker og følelser.
Sophies utfordring er relasjoner til andre, hennes vei er gjennom kunsten. Historien veksler mellom de som kjenner hennes historier om seg selv og sitt liv samt deres forhold til henne, samt anmeldelser fra suksesskritikeren Ben Martins forskjellige redaksjoner.  Det går ikke så bra med hennes siste film, og Martin slakter den.

Sophies rise and fall.

Hvorfor døde hun? Var det på grunn av den elendige anmeldelsen? Fordi hun følte seg ferdig som kunstner? Fordi hun ikke lyktes i sine private forhold?  Fordi hun var deprimert? Eller, fordi hun utøvde sitt siste kunstverk?

Romanen problematiserer også hvor langt kan man gå, hvor langt er man villig til å gå for å nå sine mål, og hva gjør det med andre og en selv.

Anna North har skrevet en meget sterk roman, spennende, interessant, gripende, mørk. Noen har beskrevet den som thriller, thrilleraktig. Jeg er glad jeg ikke trodde det på forhånd, for en thriller tenker ikke jeg at det er, men det er en meget medrivende, fascinerende og godt skrevet roman, som er vanskelig å legge fra seg.

My Criminal Mind og Bokelskerinnen har også blogget om boka.

Anbefales på det sterkeste!

Les mer om boka på forlagets side HER
Mer om forfatteren HERFoto: amazon.com

Anna North: Sophie Starks liv og død, 245 s
Pax forlag 2016
Kilde: Anmeldereksemplar


2 kommentarer:

  1. Holder på med denne nå og det virker lovende så langt, og ser frem til å lese videre. Holder på med historien til Allison ennå så jeg har ikke kommet så langt. Artig måte forfatteren har valgt å la oss bli kjent med henne på, skjønt kanskje vi ikke kommer helt inn på henne. Men litt rart om den blir sammenlignet med en thriller men kanskje tempoet kan minne om en thriller.

    SvarSlett
    Svar
    1. Spent på hva du synes. Selv synes jeg det er misvisende at den sammenlignes med/kalles en thriller, det kan fort lede til helt feil forventninger, men en god roman er det, og spennende (på en annen måte), den har godt driv.

      Slett