søndag 31. mars 2019

Oppsummering mars- 19

Mars er straks over, klokka stilt over til sommertid, og vi mistet en lesetime, tenk det. Jeg vil ha normaltid hele året, apropos diskusjonen som går om akkurat det.  I mars har jeg lest mye krim, inspirert av Krimfestivalen i Oslo som jeg besøkte sist helg. Jeg leste meg opp på aktuelle forfattere på forhånd, underveis og etter. Det var veldig artig å være der. Mens snøen lavet ned i dag, har jeg lest ferdig svenske Anders de la Mottes Vinterild, en fantastisk god krim-thriller som sugde meg helt inn fra første stund. En klar ny favoritt hos meg, omtale kommer.


En ny favoritt! I dag måtte jeg laste ned Storytel slik at jeg kunne lytte til boka mens jeg laget og spiste middag. Så bra var denne boka!
Bøker lest:
1. Blodet i årene av Merete Morken Andersen: Biografi, lesesirkel, Norge/Danmark/Sverige/Frankrike, kjøpt, 571 s
2. Dragsug av Yrsa Sigurdardottir: Island, krim, 2017, leseeks, frahylla, 438 s
3. Lærerinnens sang av Vigdis Hjorth: Hellas, leseeks, 234 s
4. Syndsforlatelse av Yrsa Sigurdardottir: Island, krim, leseeks, frahylla, 411 s
5. Selectes Poems av W.B. Yeats: dikt, lesesirkel, Irland, frahylla, kjøpt,  40/301s
6. Galgen av Yrsa Sigurdardottir: krim, Island, leseeksemplar, 384 s
7. Vår egen grusomhet av Araminta Hall: Psykologisk thriller, England, leseeks, 286 s
8. Gullungen av C.J.Tudor: krim, England, leseeks, 384 s
9. Vinterild av Anders de la Motte: Krim, Sverige, leseeks, 474 s (omtale kommer)

= 9 bøker / 3222 sider

1 biografi
I diktsamling
6 krim/psykologisk thriller
1 vanlig roman

3 frahylla
2 kjøpt, 7 leseeksemplarer

Land besøkt:
Danmark, Sverige (2) , Frankrike, Island (3) , Irland, England (2), Hellas

Jeg har lest mye bra krim, men vil spesielt fremheve Anders de la Mottes Vinterild. Kjempebra! han skal jeg lese mer av. Gullungen av Tudor var også bra, og Yrsas serie om Huldra og Freyja, likeså, på tross av vekslende kvalitet. Jeg likte også Vigdis Hjorts siste roman, men rakk ikke å blogge om den, før jeg leste meg videre og dro til Oslo. Nå husker jeg knapt hva den handler om, men hvis jeg leter.. Jo, om Tage Bast, filmstudenten som filmer lærerinnen sin, noe som setter hele hennes tilværelse og selvfoståelse på hodet.På tur i Oslo en uke. 

Diktlesesirkelen og andre lesesirkler:
Kategori: Klassikere 1850- 1950.
4 deltagere- en del mindre enn i tidligere runder. Ble det for vanskelig, eller hadde folk annet å gjøre enn å lese dikt?
Les innlegg om bøkene her

Ellers fikk jeg ikke lest de bøkene jeg skulle delta med i andre lesesirkler som Elidas 1001-lesesirkel og Heddas hyllesirkel. Jeg har ikke gitt dem opp, men tar dem med for lesing senere i tiden som kommer.


Anne Iversen intervjuer Petter Wallace og Peder Kjøs om deres nye bok Aldri gi opp! på Vigmostad og Bjørkes Vårslipp i Oslo sist uke. Den vil jeg lese.  Har lastet ned lydboka på eBokBib. (foto: Anita Ness)Vibeke Løkkeberg på litteraturhuset i Trondheim, Sellanraa 7. mars. Fortsatt en levende og slagkraftig kvinne.  8. mars holdt hun appell i Trondheim ifb 8.mars-markeringen. (Foto: Anita Ness)


Litterære arrangementer:
1. Vibeke Løkkeberg. Frokost på stupet. Litteraturhuset i Trondheim 7.mars. (hjalp til som frivillig)
2. Vigdis Hjorth. Jeg er avslørt for meg selv. Foredrag på litteraturhuset i Trondheim 11.mars.
3. Krimfestivalen 2019, Oslo. 22-23 mars. Blogginnlegg her 
4. Vårslipp med VigmostadBjørke, Oslo 28.mars

Film:
Gloria Bell- kino. Herlig film.


På krimfestivalens siste post. 


For dette bildet vant jeg en brunch for to på Funky Fresh Foods på Grunerløkka sist helg. Artig.:) 

Nå håper jeg vi får vår i Trøndelag, med en fin påske og masse godt å lese på. Selv drar jeg på en ukes ferie i april, men kommer hjem til helligdagene og satser på sol og mange gode bøker. Jeg har samlet masse god ny krim, men håper også å få lest en del hyllebøker til både 1001-sirkelen, Heddas hyllesirkel og Moshonistas biografilesesirkel. Jeg må også få lest en del pensum.
George Sand, Jørn Lier Horst, bio om Salvador Dali eller Adele (tema er funny), Nicole Krauss skal leses, men også nye spenningsbøker, og her er det mye å velge i: Hjorth og Rosenfeldt, Bernard Minier, Peter May, Øistein Borge, Murakami, Michael Niemi, Anne Mette Hancock, Filip Lundhaug, Odd Harald Hauge, Yokoyaha (64), Mads Peder Nordbo og mer til.. kanskje april må utvides? Og så har jeg visst et mål om  starte på Don Quijote også.;)


Noen nye bøker ankommet i mars og noen ganske nye bøker fra i fjor, spesielt krim som jeg tenkte å lese ifb Krimfestivalen. Av disse har jeg nå lest: Vinterild, Galgen, Dragsug, Syndsforlatelse, Gullungen og Vår egen grusomhet..
Stablene ser ikke ut til å bli så veldig mye mindre, selv om jeg forsøker å lese unna det gamle. Det er så mye nytt og spennende som også kommer. Sånn er det bare!Med dette ønsker jeg dere en riktig god april! 

10 kommentarer:

 1. Flott oppsummering, og du rekker over mye....

  SvarSlett
 2. Skal si du har hatt en fin måned, heldige deg som var på Krimfestival, og vant lunch! Ser du har lest mye krim, det er gøy, det ble 5 på meg også denne måneden, noe som er uvanlig mye. Må fly på jobb, ha en super mandag Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den var ikke så værst gitt. :)
   Krimfestival var toppers. Drar gjerne igjen.
   Lenge siden jeg har lest noe særlig krim så det ble et jafs nå, og mer blir det utover..
   Takk, håper dagen din ble din:)

   Slett
 3. Ser ut til at du har hatt en fin måned med både lesing og andre ting på tapetet,det er kjekt🙂 Blir sikkert litt krim på meg også nå i april,i hvertfall til påske. Ønsker deg en fin april, Anita 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har vært det.:)
   Vil du bli med og lese Don Qujoite i april? Tenker å starte med den i april, men ikke sikkert jeg rekker å lese den ferdig, men det gjør jo ingenting om den går over litt tid..
   Og takk og det samme til deg Beathe.:)

   Slett
  2. Sier ja til Don Qujoite nå i april, i det minste skal jeg få begynt på den. Jeg er flink til å begynne på bøker om dagene men ikke alle blir lest ferdig så i april får jeg prioritere å lese ferdig og eventuelt skrive om noen av dem også. Går litt i engelskbøker om dagene.

   Slett
  3. Så bra! Bare å få startet på den, hjelper jo.:)

   Slett
 4. Innholdsrikt, som vanlig.
  Krim, krim, krim og krim.
  Litt av noen bunker du har der. Mener du å si at la Motte er bedre enn både Gullunger og Aramintha, isåfall må jeg rokkere på prioriteringslistene mine. Som sagt (et annet sted) har jeg lest la Motte før, uten begeistring, men det var en annen serie, (som mange også likte).

  (As always, misunnelig på Sellanraa/litthuset)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, takk.:) Ja, mye krim, men det er lenge siden jeg har lest noe særlig krim. Det har gått måneder uten en eneste krimbok.

   De tre bøkene er veldig forskjellig, men jeg likte nok Motte best- leseopplevelsen, det gikk så det røk..
   Den andre serien hans virker helt annerledes, frister ikke meg sånn umiddelbart- men årstidskvartetten gjør.

   (heldigvis har de podcast da, og det ligger mye bra ut- bl.a. Svedman)

   Slett