onsdag 20. mars 2019

Galgen av Yrsa Sigurdardottir. Spennende islandsk krim med gufsete vær og tråkking i størknet lava . Huldar og Freyja #4

Nå har jeg faktisk lest 3 stk Yrjakrim om etterforsker Huldar og barnepsykolog Freyja på rappen.  Galgen er nok den strammeste og den mest spennende i serien. De siste 150 sidene var omtrent umulige å legge fra seg.


Den fysiske utformingen av boka er også annerledes enn de tre første. Papiret er tynnere, omslaget er i dusere farger, og typene på kapitteloverskriften er annerledes. Den er lekrere rett og slett. Mer lesevennlig.
Oversetteren er også en annen enn i de to forrige bøkene. Jeg tenker at også det har mye å si. Språket virker bedre, er bedre, selv om noe av pratsomheten og omstendeligheten fortsatt er der, men det norske språket i seg selv flyter bedre- da tenker jeg at det må ha noe med oversettelsen å gjøre.
Boka virker også noe strammere, den er faktisk under 400 sider denne gangen.

Om selve innholdet så skriver forlaget dette:
Drivende spenning blant islandske lavaklipper. 
En ung investor blir funnet død – hengende fra en planke i naturområdet Galgahraun. Når politiet oppdager restene av en papirlapp festet med spiker til brystkassen hans, blir det tydelig at det ikke er snakk om et selvmord.  
Politietterforskeren Huldar blir satt på saken og oppsøker den døde mannens luksusleilighet på jakt etter svar. Der er også barnepsykologen Freyja, på oppdrag for å hente en liten gutt. Gutten kan ikke gjøre rede for hvorfor han befinner seg i leiligheten og har tilsynelatende ingen forbindelse til den avdøde – og foreldrene hans er ikke å finne.  
Nok en gang blir Freyja og Huldar involvert i samme etterforskning. Deres felles fortid er broket, men de blir nødt til å samarbeide. Hva er sammenhengen mellom drapsofferet, et tidligere ilandskylt kvinnelik og den lille gutten? Og finnes det flere ofre – som ennå kan reddes?
Relasjonelt sliter Huldar fortsatt med damene ; sjefen Erla og barnepsykologen Freyja. Freyja har også sett seg hag i barnevernskonsulenten som dukker opp i denne boka. Det går ikke Huldar hus forbi, og han setter inn noen ekstra sjekkestøt.
Med Erla ser det til tider ut som det går bedre, men hun er jo helt avhengig av Huldars kompetanse og erfaring i denne saken som blir veldig vanskelig. De tråkker i blindspor mens de avhører alle som har hatt en slags relasjon til den drepte.  En stor gåte som forblir uløst ganske langt ut i boka er hvor foreldrene til gutten er, og hvem er de?
Galgen handler om finanser, mørke, hemmeligheter, vold, sjalusi, sex og internettes mørke kroker- samt et forlatt lite barn.
På slutten dukker et opp en finurlig overraskende tvist, som hun også hadde i Syndsforlatelse

Galgen er som sagt spennende, har godt driv og den beste i serien så langt. Dette lover bare godt for fortsettelsen!

Foreløbig har ingen andre bloggere skrevet om denne boka, så vidt jeg vet.

Andre bøker av Yrsa jeg har blogget om:
Dragsug (Huldar og Freyja - 2)
DNA (Huldar og Freyja- 1)
De uønskede


Yrsa Sigurdardottir er aktuell som deltager på Krimfestivalen i Oslo kommende helg.


Skal du dit?Galgen av Yrsa Sigurdardottir, 384 s
Kagge forlag 2019
Leseeksemplar

10 kommentarer:

 1. Så gøy at vi har lest denne samtidig, og jeg kan si meg helt enig i at teksten flyter lettere denne gangen :) Kos deg på krimfesival, skulle gjerne slengt meg med :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var gøy. Nå er jeg spent på din omtale. Ja, denne er absolutt språklig bedre.
   Takk- ja, du hadde kost deg her:)
   Fikk ikke med meg så mye idag, men tre interessante arrangementer, også et med Yrsa og andre utledninger- var bra det.. Mer i morgen.

   Slett
 2. Eg likar Yrsa, så lenge ho ikkje dreg inn overnaturlege element. Det gjorde ho nemleg både i 'Den som graver en grav' og 'Jeg vet hvem du er', om eg hugsar rett.
  Eg har lest dei to fyrste om Huldar og Freja, likte begge. 'Dragsug' lånte eg på biblioteket for ei tid tilbake, men eg leverte den inn igjen ulest pga. mange andre bøker på vent som frista meir. Interessant det du seier om språk og at den nyaste boka er meir lesevenleg. Kanskje eg skal hoppa over 'Dragsug' og gå rett på 'Galgen'? Går eg då glipp av noko vesentleg?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var mye mer av det i de første bøkene. Jeg likte det.
   Men i serien om Huldar og Freyja har ikke det noen plass. Det er mer tradisjonell krim som i politikrim
   Om du går glipp av noe vesentlig, det avhenger av hvor viktig du synes det relasjonelle livet til hovedkarakterene er. Hvis ikke kan jeg godt fortelle deg hvordan dette utvikler seg, på få setninger.
   Det sentrale er relasjon Huldar-Freyja, Huldar-Erla sjef, Freyja-Erla, Huldar- kollega Gudlaugdur, Huldar- kollega Joey, Freyja-bror Baldur, og Baldurs datter Saga.
   Hvis ikke det har noe å si, så gjør det ingenting om du hopper rett på galgen.

   Slett
  2. Ja, der er skilnaden på oss to. For meg er det irriterande og negativt med overnaturlege greier.
   Hah, eg skjønnar sånn cirka kva du meiner og at dei har sitt å stri med. Eg kjem truleg til å gå rett på Galgen. (Det høyrdest litt makabert ut, morbid humor..) Eg har lang erfarng i å lesa krimbøker i "feil" rekkefølge. Det hender eg angrar i ettertid, men det går stort sett greit.

   Slett
  3. Ja, vet det, Berit (ang det overnaturlige).
   Gjør ingenting å gå rett på Galgen (bedre enn å ta planken;; haha-- tørt humorforsøk). Jeg er heller ikke så opptatt av kronologi.
   Huldar og Freyja surrer og roter hele veien, og Erla og Freyja er sjalu på hverandre, fordi Huldar har rota med begge. Og siden Erla er sjef, har hun også blitt beskyldt for seksuell trakassering av Huldars kolleger.. så det er noe betent stemning på det kammerset. Noe mer er det vel ikke å vite, annet enn at Gudlaugur er homofil- med noen homofobe kolleger.

   Slett
 3. Hei!
  legger inn link til innlegget mitt i Diktlesersirkelen her:
  https://kleppanrova.blogspot.com/2019/03/gunvor-hofmo-mars-i-diktlesersirkelen.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for bidrag- skal lese det og linke inn i hovedfanen for diktsirkelen.:)

   Slett
 4. Jeg har lest bare en av bøkene hennes. Ingen grunn til å ikke lese flere, men har så mange andre bøker dom frister. Skulle ogdå gjerne vært på krimfedtivalen! Kos deg der.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo så mange bøker.. Men disse går fort unna, og er gode med artige karakterer.
   Å være på krimfestival er artig, men "ulempen" er at jeg får nyss om enda flere bøker jeg ønsker å lese. Luksusproblem, men dog..
   Har også fått med meg tvangelseskafe med tre andre bokbloggere her i hovedstaden. Veldig koselig.
   Takk og ha en fin helg.:) Håper ikke dere blåser bort..

   Slett