lørdag 16. mars 2019

Syndsforlatelse av Yrsa Sigurdardottir. Islandsk krim om mobbing og hevn .Huldar og Freyja - #3

Jeg har lest bok nummer 3 om etterforsker Huldar, barnepsykolog  Freyja, sjefen Erla og de andre på det islandske politikammeret.  I Dragsug slet Huldar med de to damene, noen karer på kammeret og intern etterforskning på grunn av uhørt tjenesteadferd. I Syndsforlatelse er fortsatt disse konfliktene betent. Huldar er parkert til å gjøre latterlige oppgaver, men da en grusom drapssak ryster byen, må nok Erla bite i det sure eplet og ta ham inn i varmen, i alle fall innimellom.


Freyja derimot er ikke interessert i å ta ham inn i varmen. Likevel må hun forholde seg til Huldar, siden hun trengs som barnepsykolog for å bistå i avhør av ungdommer som var venner av drepte Stella. Hun får også tidlig mistanke om at drapet handler om mobbing, og vonde minner fra egen oppvekst blir påtrengende.
Stella, en tenåring som har jobb på kinoen, blir på uhyggelig vis slått ned og drept da hun har stengt kiosken og skal en tur på toalettet før hun drar hjem. Inn kommer en person og stiller seg utenfor toalettdøra, noe som skremmer henne voldsomt, siden lokalene skal være tømt og dørene stengt.
Hun har all grunn til å bli skremt, det er ingen gode hensikter hos denne personen.
Han slår henne ned, drar henne med seg og dumper henne et stykke fra åstedet.
De fleste ungdommene har bare godt å si om Stella, unntatt en; Adelheidur. Det sitter langt inne, men Freyja skjønner at hun ikke har det godt, og får lokket det ut av jenta som har vært utsatt for stygg mobbing med selvmordsforsøk som resultat. Har dette noe med saken å gjøre?

Drapspersonen har lagt igjen en lapp, med tallet 2 på. Finnes det flere lik? Og filming av ugjerningen av Stella sendes fra hennes telefon på snapchat til venner og familie, på kroppen står tallet 2.
Litt senere skjer det samme med en gutt, som har fått tallet 3.
Nå haster det å finne morderen, teorier og spor spriker i alle retninger.
Erla har ikke tro på mobbesporet, mens Huldar likevel har det i mente uten å utbasunere det for kollegiet.

Freyja oppsøker også en ekspert på mobbesaker, psykologen Kjartan, som hun hadde en greie med for mange år siden. Hun er åpen for et nytt forsøk, da han viser seg å være en kjekk mann. Hun passer også brorens datter Saga i "pappahelgene" siden han fortsatt sitter i fengsel. Huldar treffer også Saga på slutten av boka, og han viser seg å ha et godt barnetekke. Vil det mildne Freyjas holdning til ham?

Syndsforlatelse har et interessant plott, med et vondt bakteppe.  Som før liker jeg karakterene godt, selv om de sliter med sine konflikter i forhold til hverandre. Som før synes jeg også det er for mye prat, og innimellom er språket preget av mye unødig rusk. Syndsforlatelse har også noen ganske langdryge, mer stillestående partier uten at det skjer noe særlig.  En strammere redigering og språkvask hadde nok absolutt tjent seg. Jeg ser at neste bok Galgen er under 400 sider, så det er håp i alle fall når det gjelder innstramming.
Den- Galgen-  gir jeg forøvrig meg i kast med straks, siden jeg er så godt i gang med serien.
Btw- været er mer ruskete islandsk i Syndsforlatelse enn i Dragsug, her er vi definitivt på Island.

Andre bøker av Yrsa jeg har blogget om:
Dragsug (Huldar og Freyja - 2)
DNA (Huldar og Freyja- 1)
De uønskede


Andre bloggere om Syndsforlatelse:
Tine, Lillasjel

Dagbladet - terningkast 4
Adresseavisen- terningkast 5


Foto: Kagge forlagSyndsforlatelse av Yrsa Sigurdardottir,   411 s
Kagge forlag 2018
Leseeksemplar

2 kommentarer:

 1. Det ser ut som vi har de samme tankene om denne til nå siste boken om Huldar og Freyja, husker jeg syntes den ble litt anmasende. Gledelig overraskelse at det er en ny bok i serien nå, den må jeg lese :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du ga den en treer på Bokelskere , så jeg, så jeg likte den nok hakket bedre enn deg, men innvendingene er nok mye av de samme.
   Satser på at Galgen blir bedre sånn. Artige disse typene..:)

   Slett