søndag 1. desember 2019

Oppsummering november -19

November er over. Det har vært en tung måned på mange måter, men den har også bestått av noen koselige opplevelser og gode bøker. Her er min oppsummering:


Beste norske boka i november (foto:Anita Ness)
Bøker lest:
1.  De som er elsket av Victoria Hislop: Hellas, USA, leseeks, 556 s
2. Gater i mørke av Patrick Modiano: Frankrike, frahylla, lesesirkel, kjøpt, 197 s
3. Før plogen din over de dødes knokler av Olga Tokarozuk: Polen, Tjekkia, leseeks, 291 s
4. Offer 2117 av Jussi Adler-Olsen: Krim, Danmark, Kypros, Midt-Østen, Tyskland, Berlin, Spania, Barcelona, leseks, 510 s
5. Dei sju dørene av Agnes Ravatn: psykologisk thriller/krim, norsk2019, leseeks, 250 s
6. Helvete av Erlend Loe: norsk2019, lånt på eBokBib, 132 s
7. Lavterskeltilbud av Jens M. Johansson: norsk2019, leseeks, 341 s
8. Bevisets stilling av Chris Tvedt: Krim, lånt bok, 384 s
9. Full spredning av Nina Lykke: norsk2019, leseeks, 383 s
10. Sjonglering og bjugnlering av Sissel Solbjørg Bjugn: Dikt og tekster i utvalg, leseeks, diktlesesirkel, leseeks, frahylla, 464 s
10.1: Den første avisa på Lofotveggen (1978)
10.2: Spenn beltet kring livet og hald lampa tend! (1981)
10.3: Den magre narsisissten (1984)
10.4: Bye, bye (1989)
10.5: Depp (1990)

SUM: 10 (14-  hvis en teller diktsamlingene i boka med Bjugns dikt og tekster hver for seg). 3508 sider

2 krim/ 7 andre romaner (hvor 3 er ganske krimish)
1 (5 ) diktsamlinger- i en bok

7 leseeks/1 lånt privat/ 1 lånt på eBokBib/ 1 kjøpt
1 fra hylla

Deltagelse i 2 lesesirkler- Diktlesesirkelen og Heddas Fra-hylla-sirkel.
Jeg leste en bok med dikt med og tekster av Sissel Bjugn, en tidligere ukjent dikter for meg. Omtale kommer. Frahylla leste jeg Patrick Modianos Gater i mørke - som jeg likte veldig godt.
Jeg har også deltatt i samlesing av Olga Tokaruzuk sin Før plogen din over de de dødes knokler i  Beathes bibliotek , som jeg også likte veldig godt.
Så jeg har faktisk lest 2 Nobelprisvinnere i november.
0 deltagelse i 1001-sirkelen. Håper å ta igjen noe der i desember.

Jeg har ikke rukket å blogge om alle bøkene denne måneden. Jeg skal komme med omtaler av Lavterskeltilbud og Full spredning i alle fall. Begge de likte jeg godt. Full spredning leste jeg ut i natt. Den var veldig fornøyelig, selv om jeg var/er syk og ukonsentrert. Lettlest.
Chris Tvedts krim er også av den type som glir lett unna. Den leste jeg på toget og på senga i Bodø sist helg da jeg var der i barnedåp. Bevisets stilling er absolutt en god krim som kan anbefales videre. Om hvor lett det er å forhåndsdømme, om bevis og mangel på sådan, og hvordan feil personer kan dømmes, og om tvil.
Erlend Loes Helvete er også av det lette slaget. Satire i Loes naive stil om en skilt kvinne som finner en luke i hagen og det viser seg at det er inngang til helvete. Her treffer hun Satan selv som hun blir forelsket i og innleder et forhold til. Og da blir Satans søster Gud veldig sjalu og sint, og det fører til komplikasjoner. Kvinnen/hovedpersonen mister helt gangsynet. Hun har større barn, som seiler sin egen sjø en periode. Gøyal harselas med religion og ensomme kvinner i rekkehus, men ikke uten kritisk religionsbrodd.

Jeg har også lest ca 200 av ca 300 sider i Jan Kjærstad Mr.Woolf. Den greide ikke å fenge meg noe særlig, jeg slet meg så langt gjennom, men la den fra meg da Lykkes Full spredning kom i posten. (Takk for god legeroman) Jeg satser på å skumme gjennom resten senere, selv om jeg ikke har noen tro på at jeg vil like den bedre når den ikke har truffet så langt. Ikke er jeg særlig nysgjerrig på hvor søsteren Liz har gjort av seg heller. Jeg driter rett og slett i det.. Ikke noe godt utgangspunkt for en slags spenningsbok. Ikke får jeg lyst til å dra til Hong Kong heller, slik forfatteren håper vi skal etter å ha lest boka. Not for me.


 Mimir Kristjansson på sakprosafestival i Trondheim (foto: Anita Ness)

Litterære arrangementer:
1. Sakprosafestival 2.november, litteraturhuset i Trondheim. Fikk med meg disse:
*  Mamma på trygd av Mimir Kristjansson
* Det var ikke voldtekt
* Spermadeggon med Niels Chr. Geelmyjden
* Hvorfor er vi så stressa med Anne Gunn Halvorsen

Podcaster kan høres her

Niels Chr. Geelmyiden på saksprosafestival. Han skildrer skremmende perspektiver angående at forplantningsevnene reduseres. Spesielt hos gutter/menn, men det skjer også hos dyr. (foto: Anita Ness)


2. Krimkveld 13.november på Litteraturhuset i Trondheim - med bl.a. Lene Lauritsen Kjølner, Roar Ræstad og Jan-Boris Stene


Lene Lauritsen Kjølner bokbades av Jan Boris Stene om sin sprudlende prosecco-krim. (foto: Anita Ness)

3. Agnes Ravatn om Det tragikomiske livet på Litteraturhuset i Trondheim 14.novemberAgnes Ravatn om Det tragikomiske livet . Det er alltid interessant og fornøyelig å høre på henne. (foto:Anita Ness)


Annet:
Vinnere av Bokbloggerprisen 2018 er nettopp kåret. resultatet kom faktisk i dag, og mer om det kan du lese her

Vinnerne ble:
Simon Stranger med Leksikon om lys om mørke
Steffen Kverneland med En frivillig død
Line Baugstø med Vi skulle vært løver

Jeg stemte på Stranger og Kverneland, Kverneland var på topp hos meg.

Gratulerer så masse!

Desember er i gang. Det synes jeg er en mørk og tung måned. Satser på å komme gjennom den med gode lettleste bøker, noe kos og minst mulig fast program, slik at jeg kan ta det som det kommer. Desember er måneden jeg har lyst til å gå i hi, men man kan ikke det helt. Jula skal feires med datter, svigersønn med familie. barnebarn og en sønn i Bodø. Det ser jeg frem til og så får vi ta med det som er koselig. Jeg måtte avlyse min årlige GranCa-tur forleden pga sykdom, men håper å få tatt den igjen i januar.Foto: Andreas NK

Denne boka skal jeg lese i denne måneden. Ønsker dere alle en finest mulig desember med gode bøker og kos, og minst mulig stress. Senk kravene. En spesiell hilsen til dere som sliter og/eller ikke trives så godt med desember-advent-jul.
Før snøen kom.. (foto: Anita Ness)Oppsummering oktober her 12 bøker  / 3213 sider
Oppsummering september her 15 bøker / 3861 s
Oppsummering fra mai: Sum: 10 bøker / 3370 sider
Oppsummering april her : 10 bøker /3243 sider


20 kommentarer:

 1. Du har fått lest mye og vært med på flere spennende ting ser det ut som,det er bra. Synd med GranCa turen-håper du får tatt den i januar i stedet.Jeg har lest to av "dine",Plogen og Full spredning, og av vinnerne av BBP har jeg lest to av tre, ikke lest Kverneland sin.¨
  Så av innlegget at det var rundt 40 bloggere som hadde stemt og det er vel omtrent som det har pleid eller? Og det er jo bra.

  Jeg elsker desember og alt det fører med seg, har blitt flinkere å roe litt ned i desember og heller fordelt gjøremålene over november. I dag har jeg bakt glutenfrie serinakaker og dermed er 4 sorter i boks, vet ikke hvor mye mer det blir.
  Julaften skal feires hjemme(som vanlig) med to sønner, datteren skal til faren denne julen.

  Du kan jo finne frem et par jule feelgoodbøker eller det finnes jo annet lettlest også.

  Ønsker deg en fin desember, Anita og masse god bedring til deg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var gode bøker i desember. Og når du snakker om lettlest, så mener jeg ikke sånne typisk lettleste underholdningsbøker per se, men noe jeg føler er lett å lese. Jeg synes jo også "Full spredning" av Lykke var lettlest, og Modiano, til og med Olga T sin var lettlest for meg. Det handler vel mer om hva som treffer, en forfatter som skriver med et en lett språkføring med innhold som treffer, hvis du skjønner..
   Usikker på om de juleromanene treffer, men vi får se, siden jeg har en av dem liggende. (Cox) Har en Lucindabok i Syv Søstre-serien jeg skal lese, den passer sikkert nå.
   CranCa-tur kan tas igjen, så det håper jeg at jeg får til snart. Det er jo på denne tiden jeg trenger de turene.

   Ang BBP-prisen, så gjelder vel de 40 bloggerne nomineringer til kortlista. Aner ikke hvor mange som stemte på vinnere til slutt. Ikke så viktig egentlig når det gjelder denne omgangen.

   Heldig du som elsker desember og julegreier. Fordelen er at mørketiden går fortere. Jeg liker alt lyset som kommer frem ute i gater, trær og bygninger, det gjør jeg, og den gode maten. Men jeg misliker julestyret og stresset man møter overalt, bilkøer, trengsel, mas.. Det er jo mas til og med i matbutikkene. Prøver å dra når jeg tror det er roligere tider på dagen/kvelden.

   Tusen takk, en fin desember til deg også Beathe.:)

   Slett
  2. Aha,skjønner!Joda,både Lykke og Olga var lettleste bøker sånn sett selv om jeg brukte et par sider å komme inn i Olgaboken,ikke mange men et par.
   Begynte på en bok i dag som jeg liker godt sålangt, en jeg har lånt på ebokbib men det spørs om jeg ikke må ha papirboken.

   Liker heller ikke stresset og trengselen som følger med men de senere årene har jeg unngått å gå så mye i butikker,og de gangene jeg er der så går jeg tidlig før det blir kø alle veier. Men det er sånn som jeg gjør hele året og ikke bare i desember.

   Nå er det straks adventsstund her med varm sjokolade og krem, samt noen julekaker. Nå er kosen i gang, må bare huske å gå litt mer turer enn det har blitt siste tiden så jeg ikke triller meg inn i 2020 hehe... :-D

   Slett
  3. Egentlig handler det vel mest om å lese det jeg har lyst til å lese der og da.. Og _nå_ bør det ikke være veldig mørke ting, ikke for dårlig skrevne bøker, ikke tyngre skrevne ting som krever ekstra mye oppmerksomhet , som feks Dostojevksi etc.;)

   Enig med deg ang butikker. jeg prøver også å unngå de mest travel tidene på dagen, unngå helst Midtbyen lørdager feks..Er generelt ikke glad i trengsel og mye folk. I adventstiden er det mye av det..

   Hehe. ja, til turer.. Lett å være mye inne og spise i desember.. Det er jo mye god mat og kaker etc.. og kos er det, men som du sier, litt må man tenke på inntaket og at det er lurt å røre seg også. :)

   Slett
 2. Kverneland og Stranger var to av mine favoritter, så jeg er fornøyd med BBP. Du har virkelig fått lest mye og god bedring.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, mine også og bra at de vant. Hadde Marstein øverst på skjønn, med tranger som god nummer to.
   Har rukket å lese litt innimellom andre ting. Tusen takk:)

   Slett
 3. Skal si du har hatt det travelt på lesefronten. Noterte meg at boken til Olga T. som dere samleste var lettlest, jeg har begynt på Løperne to ganger, og nå satt bort, så jeg er spent på Før plogen...
  Jeg er ikke julete av meg, men har ønske om å skjerpe meg siden dette er siste julen vi har barn (18) i huset. Har laget til adventpynt og 1 "sort" i dag, og sett Jul i Blodfjell sammen, så adventstiden begynte fint. Kjøpte også 20 meter lyslenke på nett på fredag, så nå skal jeg bidra til lyssettingen i sameiet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror ikke "Før plogen".. .oppleves som lettlest av alle, til det er den for spesiell og tildels filosofisk, men jeg synes den var det..Beathe også. Ang "Løperne", så er det visstnok en helt annen bok enn "Før plogen..", så kan hende du liker den bedre.:)

   Ikke spesielt julete jeg heller, men litt koselig liker jeg å gjøre det. Men det blir mindre år for år, og særlig de julene jeg ikke er hjemme selv. Har noen nisser og engler jeg liker å ta frem.
   I år har jeg lovt å bake et par sorter for å ta med nordover. Det synes jeg er greit, koselig å bake, men ingen vits i når jeg er alene og ingen spiser særlig bakst. Da er det like greit å kjøpe det jeg vil ha på bakeriet.
   "Jul i Blodfjell" tenker jeg å se, men glemte det i kveld..men det er jo reprisemulighet på Get-boksen. Synes også "Nissene på låven" var gøy, vet ikke om de kommer i år.
   Lyslenker synes jeg er fint siden det lyser opp ute. Har en selv på balkongen. Det er faktisk flest som ikke har. men veldig fint med de i sameiet som har..
   Lys opp mørketiden! kan godt være et mantra! :)

   Slett
 4. Du har opplevd og lest mye i november, men kan forstå at november og desember kan virke tunge. Håper du kan glede deg til en ferietur i januar :)
  Har kun lest Loe og Olga T av de du har lest og synes begge var lettleste, men også middels interessante (vet jeg er utenfor de flestes mening på Olga Ts)
  Håper på gode opplevelser med og uten bøker i desember :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg sliter med mørketiden. Kanskje byr det seg mulighet for hopp-på-tir i romjula, eller i januar siden jeg har ferie tilgode som søkes overført.
   Ikke alt som treffer, man må like innholdet. Vet ikke hva du ikke var så fornøyd med hos Olga T, men du skriver kanskje litt om det senere? Eller kanskje svare her?
   Takk skal du ha og det samme til deg Marianne:)

   Slett
 5. Mange bra bøker her, Anita. Og kjempefin oppsummering av måneden. Håper du er i form igjen, og kanskje vi møtes på GC i januar? Er der fra 22., 3 uker. Jeg elsker julesjau, og adventstida med masse lys og pynt. Bortsett fra noen dager i Trøndelag i helga som kommer, blir jeg hjemme og koser meg. I jula venter vi datter og guttene hennes fra Byåsen. De pleier å feire sammen med oss. Ha en fin desember, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Åslaug. Formen er bedre, men jeg er ikke bra. Hadde vært fint om jeg hadde fått til en tur i januar, men må avvente å se.
   heldig du som liker julesjau- det gjør jo mørketia kortere.:
   Takk- fin desember til deg også:)

   Slett
 6. Kverneland og Stranger var også mine favoritter. Spesiel Stranger siden jeg virkelig liker mye av det han har skrevet. En av hans bøker; Mnem, er en av mine favorittbøker.
  Du har både fått lest endel og vært med på mye. Det så ut som du hadde fått kost deg :-) Jeg hørte om Mamma er trygda i Stavanger og synes den burde være obligatorisk lesing for politikere!
  Jeg har også hatt en mørk måned, så jeg ønsker deg en lys og god desember. Håper du føler deg bedre snart. Stor klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg håper også veldig mange politikere leser "Mamma er trygda"- men også folk flest siden den også handler mye om holdninger.
   Det har vært mye i november, uten at jeg vil utbrodere det offentlig. Sykdom her og der.
   Nå har jeg omsider funnet frem lyslampa og tar melatonin før jeg legger meg, da søvnmønsteret krøller seg ekstra til i mørketiden. Så får man bare gjøre det beste ut av det. Stress må unngås så langt det går.
   Takk, ønsker også deg en finest mulig desember Astrid Terese: Klem tilbake..:)

   Slett
 7. Tenk, eg las berre halvparten - og eg har ikkje sett på TV i det heile tatt. Ikkje har eg vore på kulturelle arrangement heller.. Men eg har vore på jobb då, ein heil del meir enn den 100% stillingen eg har.

  Eg óg slit litt med mørket og mislikar mildver og slaps, men eg likar kulde og snø!
  Juleførebuingar tek eg lett på. Her blir ikkje sju sortar og rundvask av hus, for å sei det slik.

  Bokbloggerprisen har eg eit avslappa forhold til; noterte meg berre vinnarane i forbifarten - utan at bøkene fristar meg. Eg stemde på den einaste boka eg har lest av dei nominerte; Nini.

  Kos deg med bøkene dine i adventstida, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er vel begrenset hvor mye man orker å lese når man jobber overtid i tillegg til 100%.

   Godt vi er flere som tar lett på juleforberedelser. Jeg skal kun bake et par-tre sorter for å ta med nordover til jul, og kjøpe noen julegaver til de nærmeste. Samt ta opp noen nisser før vi drar. That`s it.
   Vasking gjør jeg som ellers i året, minst mulig, intet ekstra. Juleborda ble avholdt da jeg var syk og bortreist.

   Var ganske avslappa selv til BBP i år, og glemte nesten å stemme til slutt.. Ja ja, det er en tid for alt. Nini var blant mine to på topp i sakprosa.

   PS. Kjenner du til en irsk forfatter som jobbet på jernbanen og skrev detektivromaner med debut i 1919? Har googlet alle varianter, men finner ikke ut av det. Dagens spørsmål/luke i lokal krimkalender...

   Takk, ønsker også deg kos med bøkene i desember Berit:)

   Slett
  2. Til spørsmålet ditt om irsk forfattar: eg har googla og tenkt og leita, men fann ikkje ut noko. Spent på løysinga. Lurespørsmål?

   Slett
  3. Svaret fra Jan Boris er: "Freeman Wills Croft, som i sin tid var en høyt respektert kriminalforfatter, men stort sett glemt for de fleste i dag. Han var, sammen med blant andre Agatha Christie og Dorothy L. Sayers, medlem av Detection Club"
   Han medgir at den var vanskelig...

   Slett
  4. Aldri høyrt om han, men har lest mykje av Christie og Sayers.

   Slett
  5. Jepp. Flere av bøkene hans var visst oversatt til norsk også, ifølge en deltager på siden . Du må hive deg med; på faceboksiden til Krimforfatter Jan Boris Stene.

   Slett