torsdag 26. desember 2019

Miraklenes natt av A.J.Kazinski. Danskene leverer kvalitetskrimi som alltid (Bengtson #5)


Jeg har lest og vært veldig begeistret for serien om Niels Bengtson av A.J.Kazinski. Det danske radarparet har skrevet avanserte krimbøker med en religionhistorisk, okkult eller mytologisk ramme. Miraklenes natt føyer seg fint inn i denne trenden, denne gang med en kristent bakteppe.




I Miraklenes natt dreier handlingen seg om Frelseren; Jesus som døde for våre synder på korset, og det fører oss både til pilegrimsbyen Lourdes i Frankrike og Jerusalem i Israel.
En ganske sprø og farlig person tar livet av folk i Danmark på bestialsk vis. En mann blir funnet med skader som hentyder til at han har blitt korsfestet, men korset er borte.
Jakten på morderen starter og det blir snart klart at flere kan være i fare.

Niels sliter med sitt eget livs store drama og har skiftet avdeling. Kona Hannah er dødelig syk av kreft og har forlatt ham for å dø i fred. Hun reiser til Lourdes hvor hun treffer en annen kreftsyk kvinne som hun deler hotellrom med. Tusenvis av pilegrimer og svært syke mennesker oppsøker Lourdes hvert år, mange i følge med sykepleiere og reisearrangører. Grotten der unge Bernadette fikk en åpenbaring og så jomfru Maria vise seg, er erklært hellig og vannet der skal være helbredende. Hannah bader i vannet når det blir hennes tur. Køene er lange. Hannah som er ateist og vitenskapskvinne, er villig til å prøve alt. Det kan ikke skade. Slik veldig mange tenker når de står stilt overfor døden.

Hun har noe kontakt med Niels på telefon. Han er full av sorg, men trenger også hennes skarpe hjerne, hennes hjelp til å finne noen svar på drapsgåten de står oppe i. Hannah snakker om å dra til Jerusalem. Niels tror, har et lite håp om at Hannah kan finne noen ledetråder i nettopp Jerusalem.
Hannah går på Via Dolorosa, i smugene i Jerusalem, overnatter i Gravkapellet og tenker på sin egen død, kanskje dør hun her, hva tenker vakta når han kommer dit om morgenen for å åpne, da.

Romanen er intens, særlig dramaet til Niels og Hannah. Sorgen ligger tjukt på og som leser kan jeg kjenne det. Hannas desperate vilje til å hjelpe Niels, før hun forlater livet. Jakten på drapsgåten er også spennende, intens, innviklet, som disse bøkene bruker å være.
Jeg synes også det var ekstra morsomt å lese om at Hanna var i Lourdes og Jerusalem siden jeg selv har vært der. Gått de samme gatene, besøkt de samme hellige stedene, sett de samme tingene. Alle souvenirbutikkene, hellig nips, Mariafigurer, flasker til å helle hellig vann på, folk bære store tunge kors på Via Dolorosa.


 Klagemuren i Jerusalem (foto: Anita Ness)

Dette er igjen en absolutt god krim av A.J.Kazinski . Jeg håper det blir flere, men er tvilende på grunn av det som sto i etterordet om Niels Bengtson. Det var som et slags farvel. Vi får se. Jeg håper på gjensyn, en ny oppstandelse for å si det slik. (Nei, Niels Bengston døde ikke i boka, men jeg bare måtte ta et slikt ordspill likevel, siden det er Kristus det handler mye om her, frelseren, og at en del i boka heter Oppstandelse)

Anbefales!

Andre av A.J. Kazinski som jeg har blogget om:
Den siste gode mann #1
Drømmetyderens død #4
Den gjenfødte morderen  #3

Søvnen og døden  (#2) er også en del av serien, den har jeg lest, men ikke blogget om




Miraklenes natt av A.J.Kazinski, 384 s
Gyldendal 2019
Leseeksemplar





Klippemoskeen i Jerusalem (Foto: Anita Ness)

6 kommentarer:

  1. Det gjør seg med litt ordspill av og til, og det passer jo fint inn i tiden også. Jeg har ikke lest denne serien men du får meg litt nysgjerrig her. Veldig artig at du har gått i de samme gatene som henne,sånt er jo veldig kjekt og føles så nært på en måte.

    Håper du har en fin jul,Anita :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe, ja, kan ikke dy meg. Det passer nok bedre i påska dette budskapet, men er litt julete også pga Jesusbarnet.
      Gøy at du ble nysgjerrig på serien, den er veldig bra..)

      Takk og det samme til deg Beathe..)
      Sitter på toget hjem fra Bodø nå, har passert Saltfjellet og er snart i Mo i Rana. Nå har mørket seget på.. ikke mye lys om dagene her i nord.

      Slett
    2. Ja,det mørknes fort men sikkert enda tidligere oppe i nord. Jeg skal notere meg bøkene i denne serien så får jeg se.

      Sitter å vurderer lesemål og slikt til neste år, skjønt så mange mål blir det egentlig ikke...men noen blir det, kjekt å ha delmål en kan strekke seg noe etter uten at det blir stress av det.


      God tur hjemover igjen. Ps. Jeg binget "Hjem til jul" på Netflix her om kvelden, helt grei serie som jeg koste meg med selv om den var noe småklein innimellom.

      Slett
    3. Ja, det er mørkere i Nordland, og mørketid nord for Bodø.

      Har kommet hjem nå og da blir det nok noen rolige dager slik at jeg også kan vurdere litt lesemål og oppsummere 2019. Det er koselig syssel det.

      Kanskje jeg også skal se den serien?

      Slett
  2. Tror jeg har lest noen av bøkene i denne serien, men ikke holdt koken gjennom hele. Tenker det å fylle i hullene her er et fint prosjekt for neste år :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det kan bli noen fine lesestunder vet du. Disse er i særklasse. (men det betinger at du liker dem)

      Slett