fredag 21. desember 2018

Slå på ring av Frode Eie Larsen- litt koselig, men mest spennende Vestfoldkrim i ruskete vær

Larvikforfatter Frode Eie Larsen er ute med sin sjette kriminalroman om politibetjent Eddi Stubb, den godslige etterforskeren med velutviklet empati og lettere avstumpet kjærlighetsliv. Jeg har lest alle seks. I denne siste boka har Eddi fått en kompleks sak i fanget, samt en ny frisk ung kvinnelig kollega. Det gir nytt liv i samspillet, selv om Eddi helst ville ha beholdt sin trofaste Kari.


Eddi er nok litt vanedyr og ønsker å ha alt ved det gamle, men slik er dog ikke verden.
Hans etterforskningsevner lider ikke av det heldigvis, selv om han absolutt trenger assistanse på det som har med digital teknologi å gjøre. Her er hans nye kollega nyutdannede Vilde Vang et kjærkomment bidrag, viser et seg. Hun knekker både passord og koder og manøvrer seg lett i sosiale medier og digitale dingser, og er ellers kjapp.

I Slå på ring blir en ung jente, Mia, funnet død, sittende i fjæra. Noen har plantet henne der, kan det se ut som. Det skal ligne på et selvmord, men det finner Eddi fort ut at det ikke er.
På det lille stedet Helgeroa utenfor Larvik kjenner alle hverandre og folk er dypt rystet og skremt.
Eddi og Vilde går i gang med besøk på dørene og kaller inn Mias venner og nærmeste krets til vitneavhør. De var en gjeng på fire venner som har holdt sammen i mange år. Mats, Kasper, Bettina og Mia.  Foreldrene blir vi også litt kjent med. De var mye sammen før i tiden, men noe skjedde for to år siden og er knyttet til en av øyene i skjærgården; Arøya. Etter det ble kontakten mindre. Hva som skjedde får vi ikke vite før helt på slutten av boka.

Kripos kommer raskt på banen ved Sølvi Berg, et usympatisk kvinnemenneske som raskt parkerer Eddi Stubb på sidelinjen. Hun vil ha handling. To unge personer blir arrestert, noe Eddi mener er helt feil. Han er på sporet av noe annet, noen andre, men Berg ønsker ikke å høre på det øret.
Eddis spor og mistanker fører han også ut i noen hustrige båtturer til Arøya, og jeg skjønner bare ikke hvorfor han må dra alene? De må da være to, tenker jeg.

Det finnes flere mennesker i bygda som har sine svin på skogen, og mistenkelige personer er det nok av. Også Osvald, han unge gutten med autisme er en del av historien. Jeg mener vi har truffet Osvald før i denne serien. (Eller er det noen andre unge sårbare gutter?)

Jeg som leser følger med som en detektiv og lar forfatteren leke med meg langt nok. Det er ikke slik at jeg skjønner hvem gjerningspersonen er lenge før det blir avslørt. Dette er mye mer komplekst enn som så. Flere ting i fortiden har ført til det som har skjedd.

Jeg synes Eie Larsen har skrevet en spennende bladvender av en krim. Eddi er en koselig og god etterforsker, Vilde Vang kom seg som et interessant og friskt bekjentskap. Kari kommer igjen på scenen. Men at Kripos oppfører seg så uprofesjonelt, nei, det tror jeg ikke på. Akkurat det er mitt ankepunkt med boka. Det kan være noe endimensjonalt/svart-hvitt til tider, som med Kripos sin karakter Sølvi Berg. Ok, at krim kan være Eventyr for voksne, men dette ble litt for mye Snehvit og den onde stemor.  Jeg tenker da spesielt på polariseringen mellom gode Eddi og slemme Sølvi.
Innholdsmessig er det også flere ting man har lest om før, men det skal godt gjøres å koke sammen noe originalt så mye krim som det finnes på markedet. Uansett, Vestfold har skapt sin egen sjanger med skjærgårdskrim, og det er bra lesestoff. Det er forholdsvis enkel krim, det vi si ikke for blodig og ekkel, ikke for avansert.
Ellers synes jeg Eie Larsen skriver bedre og bedre, det flyter godt avgårde som en båt på stille sjø i frisk bris. (Jada, en skjærgårdssilmiles må jeg jo få ha med;) )
Og slutten, ja, den altså- her er både feelgood og tristesse, med en overraskende tvist.

Andre bloggere om Slå på ring:
Bjørnebok, MyCriminalMind/Ann Christin

Andre bøker i serien som jeg har blogget om:
1. Hemmeligheten (kort om boka, sammen med Frostrøyk- en annen bok av forrfatteren)
2. Jordtårer
3. Du skal lide
4. Englefjær
5. På overflaten flyter vannliljeneMer om forfatter Frode Eie Larsen her
Siste nytt er at Frode Eie Larsen går over til den nye forlaget Gloria og blir heltidsforfatter etter flere år som markedsansvarlig og forfatter i Forlagshuset Vestfold.  Lykke til Frode. Det blir spennende å se hvordan en slik overgang vil prege forfatterskapet.Frode Eie Larsen: Slå på ring, 391 s
Forlagshuset Vestfold 2018
Leseeksemplar

4 kommentarer:

 1. Så gøy å lese omtalen din, som du kanskje vet holder jeg på med boken akkurat nå. Av en eller annen grunn går det litt tregt med lesingen, noe jeg ikke pleier å være plaget av, men jeg håper å få lest de siste 200 sidene i morgen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Er kanskje førjula som gir deg litt lesetreghet? Eller er boka litt for soft for deg? Håper det løsner..

   Slett
  2. Vet ikke helt, tror problemet lå hos meg, for siste del av boken gikk lett, men da hadde jeg også funnet roen. Så dessverre flere av cluene litt for tidlig, så jeg fikk ikke den store følelsesmessige berg og dalbanen denne gangen, men god underholdning var det til gangs :)

   Slett