lørdag 1. desember 2018

Snøsøsteren- en herlig og gripende julefortelling

Maja Lunde og Lisa Aisato har laget en nydelig julefortelling som har fått masse omtale allerede og solgt i bøtter og spann. Senest i går deltok paret i beste sendetid hos Lindmo på NRK1, og tidligere i uka hos Brenner Live på samme kanal.
Hva er det med disse to som stadig gjør nye suksesser? Ja, si det. Maja Lunde har gjort det stort med Bienes historie, Blå , Battle med mer, og Lisa Aisato har illustrert flere bøker. Begge har blitt nominert til  Bokbloggerprisen. Lunde for Bienes historie (2015) , som hun vant for og Aisato ble nominert for Fugl (2013) og i 2015/16 for en barnebok om Astrid Lindgren. .  En god kombo med andre ord. De kan godt bli nominert til med prisen denne gangen også. Sammen.
De er allerede nominert til Bokhandlerprisen, men der stakk Simon Stranger av med prisen.


Historien:
Det handler om Julian, 11 år, som har mistet storesøsteren sin for noen måneder siden. Det er snart jul, og da har han også bursdag. Det er trist i hjemmet, familien er tynget sorg.
Julian har en venn som heter John. Vi hører ikke om noen andre i denne boka, bortsett fra Hedvig, jenta som dukker opp mens Julian og John er på svømming.
Hedvig er litt rar, men vil gjerne være venner med Julian. Og det blir de, så mye at Julian glemmer John. Hedvig bor i et stort kråkeslott av et hus, men er alltid alene når Julian er med henne hjem.
En dag dukker det opp en gammel mann utenfor..

Så mye mer går det ikke an å fortelle om handlingen i denne boka, uten å ødelegge for andre som skal lese den. Dette er en julefortelling om vennskap, sorg, om å miste noen, om døden, om å være barn og bli glemt i foreldrenes sorg når man selv sørger.

Teksten er enkel, gripende, litt mystisk og spennende- som Lunde sa på TV; her sparer de ikke på de store følelsene.
Det som gjør at dette blir en helt spesiell bok, er kombinasjonen med Aisatos illustrasjoner. De er helt fantastiske. Det er sjelden jeg bruker så mye tid på illustrasjoner i en bok, som jeg gjorde her. Det er det beste skussmål.
Boka kan man godt lese som en adventskalender siden den har 24 kapitler. Det er en barnebok, men den kan fint leses av unge og voksne i alle aldre. En bok man kan ta frem hver jul.

Nydelig!

Du kan lese mer om boka her

Snøsøsteren fikk terningkast 6 i VG , det samme i Dagbladet og bare godord hele veien! Velfortjent!


Fotos: Sturlason, Kagge forlag.


Maja Lunde og Lisa Aisato: Snøsøsteren, 192 s
Kagge forlag 2018
Leseeksemplar


2 kommentarer:

  1. Å denne er så fin, trist uten å være trist :) Gleder meg til neste år, da kan jeg lese den for Oda

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, denn er er nok fin å lese for barn. :)

      Slett