fredag 9. september 2016

Bokbloggertreff 2016 og Bokbloggerprisen 2015 i Oslo. Notater og bilder.

Det ymtes savn og lengsel etter flere referat fra Bokbloggertreffet 2016. Noen kan jo tolke det dithen at vi ikke hadde noe treff, eller at bare en håndfull møtte opp, men det er ikke sannheten. Så i sannhetens og dokumentasjonens ærend føler jeg meg derfor kallet. Her med noen notater og uredigerte, men dog sensurerte mobilsnapshots. Jeg vurderte om jeg skulle skrive notatet/referatet/rapporten i Espedalstil fra årets roman Året, eller om jeg skulle bruke den journalistiske dokumentarformen i ren objektiv og nøktern stil, eller med Strøksnesinspirert reisedokulitterære stil, eller i ren tørr vakker saksebehandlerstil (kansellispråk som min gamle leder kalte det), som Hjorth eller Tove Nilsen, eller som en enkel rosadagbokblogger? Huff, det ble så komplisert, så mye å tenke på og vurdere, slutt med det, do it simpelt. Siden Gullrekka nå er i gang, skrives det stort og smått innimellom mer eller mindre interessante innslag, uperfekt imperfektum, og som Espedal tar jeg et glass vin attåt skrivingen. (snakk om multitasking; Gullrekke, blogging, vindrikking- rene kinderegget, haha)


Utdeling av Bokbloggerprisen åpnes av komitemedlem Line Tidemann i Litteraturhusets kjeller.

(Hvem skal ut?
Tipper Justisminister Amundsen. Nytt på Nytt)

Fredag 2.september.
Forventningsfull. Travel til flybussen, mistet en, satt i trafikkork på den andre, sent til Værnes, dårligere tid enn jeg liker. Hadde med John Hart, reddet meg, skummel fæl krim roer flynerver. Får noe annet å tenke på. Har ikke flyskrekk lenger, men sørger for god tid for ikke å bli stresset noe som påvirker nervene, men det gikk greit allikevel selv om stresset, tempoet satt i meg helt til jeg kom svett, kavende og rød i fjeset ifølge bokblogger på Politikern der vi møttes etterhvert. Da hadde jeg vært på Eldorado og kjøpt Margaret Atwoods diktsamling Susanna Moodies dagbøker.
Etter hyggelig samvær og noen glass kom jeg sent i seng. Ganske langt å gå fra Youngstorget til Parkveien og Cochs pensjonat der jeg bodde, egentlig. Men det er jo verdt det, når man koser seg i hyggelig lag.


Atwoods diktsamling og kaffe. Søndag morgen.

Lørdag 3. september

Bokbloggerprisen 2015
Rakk ikke frokosttilbudet på Espresso House, men jeg kunne jo bare kjøpe noe annet, møtte Marianne i sola før vi dro på Litteraturhuset rett over gata. Spørsmål: Stor eller liten kaffe? Stor. Etterpå sa han at det var gratis påfyll. (hvorfor kjøpe stor kaffe hvis det er gratis påfyll? Kanskje det ikke er påfyll på liten kaffe? Fikk ikke sjekket det ut). Brukte påfyllsretten og hentet et pappbeger og tok med meg påfyllet til Litteraturhuset.
Rett på Prisutdeling. Høydepunktet.

Spenning. Da Line sa at at den som vant i Åpen klasse ikke var i samme genre som de som har vunnet før, skjønte jeg det. Jippi!


Vinner: Morten Strøksnes- åpen klasse for Havboka.Morten Strøksnes vinner Åpen klasse for Havboka

Det eneste jeg skrev i notatboka mi om Strøksnes var at Havboka er solgt til 18 land.
Men jeg husker mer.
Blant annet at han var overrasket over at Havboka vant, blant fortrinnsvis kvinnelige lesere. At kvinnelige lesere sikker trodde den var for macho, selv om havet egentlig er feminint hvis man absolutt vil kjønne det. (ikke ordrett sitert,  filtrert)
Nå skal det sies at også flere bokbloggere egentlig ikke lot seg friste av å lese Havboka i utgangspunktet, men mange ble kjempebegeistret når de satte i gang.
Derfor vant den, selvfølgelig!

Tilbake til Strøksnes og havet. Jeg synes han var inne på noe, angående havet og det feminine. Har han lest Jung? Opptatt av drømmer? Arketyper, symboler? Havet- følelser- livmora/urmora hvor alt liv oppsto en gang. 
Jeg håper vi får mer eventyr fra Morten Strøksnes selv om han nå har blitt far og muligens har endret sine risikovurderinger. (ikke at det å sitte i en gummibåt på Vestfjorden er noen stor risikio, Mexico og Kongo var nok værre) 40-årskrisa er han for gammel til, så hva blir det neste? Fjelltur med meis i gamle grotter? Vi venter i spenning.


Bjørn Vatne vinner av årets roman Slik skal vi velge våre ofre


Jeg er veldig glad for at Vatne vant prisen. Fordi han har skrevet en utrolig god roman, og er debutant. (Mer om bøkene og prisen kan dere lese HER)
Bjørn Vatne var også veldig glad og overrasket og mente vi absolutt burde fortsette med å dele ut denne prisen, fordi den får frem norsk litteratur på en god måte.
Han visste heller ikke noe særlig om bokbloggere fra før, og hadde sine fordommer. Men da han ble nominert måtte han lese seg opp, og fant mye forskjellig. Mye bra, mye forskjellig. Og så sa han noe om løkkeskriftromaner som jeg ikke husker.
Han sa også at det finnes en Kjetil i oss alle. (nå må dere som ikke har lest boka lese den, så dere forstår hva (jeg)/han mener)

Bokbad:
Fire av syv nominerte var tilstede:


Silje bokbader Lisa Aisato som ble nominert som medforfatter i en barnebiografi om Astrid Lindgren. Lisa Aisato er nominert for andre gang.Silje bokbader Bjørn Vatne, om det mørke nettet, om Ketil, om boka, om ideen. Vatne er i gang med sin andre roman, men ville ikke røpe noe om den. Vatne har alltid skrevet mye, men først nå ble det en roman. Han er journalist og har gått på forfatterstudiet i Tromsø.Elisabeth bokbader Maja Lunde som ble nominert for Bienes historie. Interessant å høre på. Hun er glad for at suksessen har fungert som en øyeåpner for mange med hensyn til viktigheten av bienes eksistens som alt liv på jorda er avhengig av. (spørs om Morten er helt enig, han hmèt litt over det i sin samtale. Havet, vet du...) Elisabeth bokbader Morten Strøksnes. Det ble dessverre ikke tid til så mye snakk om Mexico på disse ti minuttene heller, og Elisabeth brant inne med mange spørsmål. Morten må komme tilbake.Noen av de tredve bokbloggerne som møtte, samt andre som kom til det åpne arrangementet.Komiteen; Line Tidemann, Silje Risøy Helgerud. Gro Skrøvset og Elisabeth Bakken, pluss Morten Strøksnes som holder vinnertale.

Flotte bokbad og all honnør til komiteen som har gjort en kjempejobb!

Fakta:
53 bokbloggere stemte inn sine nominasjoner. 39 stemte i andre runde.
Det er første gang at menn har vunnet Bokbloggerprisen.  Tre menn og fire kvinner ble nominert på kortlista.


QUIZ og SOSIALT SAMVÆR:Komiteen går over svarene i Quizen. Jeg var ikke på vinnerlaget, men jeg synes vi svarte på masse og var flinke allikevel. Det viktigste er å delta. Men tittelen på Karin Fossums  første roman om Konrad Sejer husket ingen av oss.Venter på resultatet.

(oops.. attention. Mikael Persbrandt sier at han har bipolar lidelse og nå går på litium, og at det egentlig ikke er værre enn å ha diare- og å måtte ta imodium. Så ler han av sin egen sammenligning. Men livet hans er helt annerledes nå uten svingningene. Han synes det er fantastisk. Og han har slutttet å drikke. Interessant. - på Skavlan )Bokbordet. Alle hadde med 2-3 bøker som de hadde lest og likt. Vinnerbordet kunne velge først.Bokbord 2.Det vi fikk, det vi tok.Min bokfangst, pluss Jomfrudød som Line hadde med til meg. 1001- bok.Kveldens middag på Lorry. Gale, glade, sultne bloggere. Moshonista har skrevet om maten i sitt innlegg her.
Maten var god, synes jeg. Vi kranglet litt på enden av bordet pga krav om å velge mellom fire retter (pull pork, fis&chips, lammeskank og noe annet, som ingen av oss etterslengere ville ha) , så endte vi opp med fjellørret som et av de fire valg, noe jeg var veldig fornøyd med. Moralen er: Ikke godta det de andre har bestemt før du kommer. Demokrati.

Men; det var lite mat, kun en side av fileten på en liten fisk. Nøtter og knekkis fra sekken måtte smugspises under bordet sånn litt utpå.Glad og gal glamour! Vi  er nesten rosa bloggere. Rosabloggere sånn utpå. Diskusjon: Er det egentlig så galt med reklame på bloggen? For fiskestenger og sånt?  "moshonista"
At jeg tok et bilde hvor blitzen gjennomlyste genseren til Marianne, lo vi masse av- men slikt legger man ikke ut.

Vi diskuterte også hvem vi ville ha med oss på en øde øy, svar mellom to alternativer. (uformell quizrunde). De fleste svarte Roar . Dette trengs ikke å utbroderes nærmere, (internt og det nærmeste du kommer sladder i dette innlegget) (Roar får kjørt seg skikkelig hvis han havner på en øde øy med alle disse sammen.Just saying.;) )


Søndag 5.septemberAh, vakre formiddag, frisk luft, sol og sommerdag. Å gå inn i Slottsparken med vakre blomster, stille vann, kvitrende fugler, en egen ro, var medisin for kropp og sjel etter en hektisk helg med mye våkenhet og sene kvelder. Krevende å holde det gående men gud så hyggelig! (mest krevende å stå opp egentlig)Her suser bier og humler og jeg tenkte på Bienes historie.Tvangslesing på Royal Gastropub i Østbanehallen.  8 stykker bokbloggere fra Osloområdet, Bergen, Stavanger, Trondheim og Drammen.Det jeg prøvde å lese. Passe trøtt og ukonsentrert, men jeg greide å lese 17 sider i Drep aldri en sangfugl.  (1001-books lesesirkel i september) Diktene til Atwood leste jeg noe av til kaffen på Espresso House tidligere på dagen.

Men på hjemveien tydde jeg igjen til John Hart.Moshonista ,  Rufsetufsa, Mari , Inger Johanne og Gro har også blogget om treffet.

Det er ikke for sent for andre å henge seg på.:)

Bok365 har også skrevet om vinnerne av prisen, pluss mange flere.

*** Jeg har blogget om Havboka her og Slik skal vi velge våre ofre her

** Fra bokbloggertreffet 2014 ,  2013 og 2012

Vi ses til neste år, med kjoler! Kun en liten håndfull viste seg i kjole og skjørt. (Moshonista etterlyste kjoler, og hun har et poeng)  (jeg synes heller ikke maten på Politikerne var noe å skryte av. Brente nachos) 

(Håkan Hellstrøm røper at han har skrevet porrnoveller om seg selv, og vant 600 kr i en tevling i en  tidning for vuksna herrer, som han brant opp i dataspel. Han var 15 år og skrev under pseudonym Lesehingsten. Det var vel det jeg fikk med meg av Gullrekka, men det er litt Seinkveld igjen, ser en som snakker om doping, en utøver av noe slag, bokser?vektløfter?)


24 kommentarer:

 1. Dette var morsom lesing, Anita :) Tusen takk for sist, det var kjempehyggelig å møte deg live! En veldig hyggelig dag og kveld som vil varme langt inn i kalde vinterkvelder for min del.
  Jeg er også i gang med et lite innlegg om treffet som jeg håper kan bli et ferdig produkt i løpet av helga.

  Det har vært litt sånn amøbestadie på meg denne uka, har ikke vært produktiv på noe. Bortsett fra å lese Odd Klippenvågs nyeste novellesamling "En enda større ensomhet" - Det har vært en veldig god opplevelse. Jeg liker det, det er bra saker.
  Ha en fin helg, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at du synes det Inger Johanne. Jeg synes også det var veldig hyggelig å treffe deg live. :) Enig i at det var en trivelig dag/kveld som vil varme lenge.
   Ser frem til å lese ditt innlegg også.
   Jeg har også vært litt sløv denne uka, sikkert hangover av noe slag. Bokbloggertreffhangover, vi startet jo allerede fredag.
   Klippenvåg skal jeg sjekke ut.Har ikke lest noe av ham, men har lest en del om bøkene hans.
   Fin helg til deg også.:)

   Slett
 2. Takk, da ble jeg ganske bra oppdatert på denne.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra. Du skulle ha vært der du også Randi.:)

   Slett
 3. Gøy! Takk for sist. Det var veldig kjekt å møte alle. Ps. Jeg hadde kjole. Score!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for sist ja Lena. Veldig trivelig å møte deg og alle de andre.:) Jøss, kjole! Vi skulle tatt en kjolebildegalla. Neste år.. huske det.

   Slett
 4. Å, så synd at jeg ikke fikk tid til å dra dit, men er i innspurt til utstilling og måtte prioritere å jobbe med det. Jeg syns det var fantastisk bra at Morten S. var en av vinnerne, skulle likt å hørt han. Men, til neste år må jeg få det til, det var hyggelig den ene gangen jeg var med. Takk for flott referat

  SvarSlett
  Svar
  1. Skjønner at man ikke rekker alt, sånn er det jo innimellom. Godt du likte at Morten vant, ja det var fortjent.:) Håper vi ses neste år, og godt å høre at du satt pris på referatet.:)

   Slett
 5. Jeg hadde også kjole, eller ihvertfall strømebukse med noe over. Teller det som kjole hvis ingen fikk det med seg? Og angående de reklamefiskestengene, sa jeg det?, sikker på at det var hundevalper jeg snakket om... poenget var uansett at man kan velge hva man vil ha reklame for i disse dager, trenger ikke være slankepiller og mammelukker lizm, man kan godt krysse for fistestenger og biografier - (det var ihvertfall det Solgunn fortalte meg).

  Fniste godt til Morten på bæremeisreise i hjemlige gruver, selv om det selvfølgelig kan være farlig nok.

  Takk for sladderet, og takk for sist!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg la merke til det på et av bildene, den longsen.. Men ellers skal jeg ikke skryte av å ha vært så veldig oppmerksom på kjolene, mua Silje sin, den registrerte jeg så vidt, og tenkte: Er det ikke bokmønstre på den kjolen, den må jeg se nærmere på, men så glemte jeg det. Så mye inntrykk, du vet.

   Du snakket sikkert om hundevalper også, selv om jeg husker stengene, i båten, når de fisker i bøker.. skjønte poenget ditt. Du kunne nå ha reklamert for Wasa knekkebrød i ditt innlegg og fått betalt istedet for å gjøre det gratis, ikke sant?

   Takk så mye for sist, ja- og vi venter spent på neste fra Morten, skjønt jeg tipper det blir barnebøker neste gang. Vi få nøye oss med Espedal og Mimir Kristjansson så lenge.. ;) Eller Odd Karsten Tveits memoarer hvis de kommer.. noe for biosirkelen det vet du.:) (han som inspirerte Morten Strøksnes som guttunge, i kuleregnet fra Dagsrevyen)

   Slett
  2. LONGS?? ((gasp))
   Der jeg kommer fra kaller vi det tynnstrømpert, stilongs er til vinteren, under bukse, uten fot. Såvidt jeg vet finnes ikke tynnstilongs til kjolebruk. Altså....

   Slett
  3. What? Da har vi forskjellige definisjoner internt i Trøndelagen. (ikke uvanlig, forsåvidt) For meg er longs alt som ikke er tights, med og uten fot, tynn og tykk. Tynnlongs og tykklongs. Jeg bruker mye tynnlongs til kjole, så det så. Sorte og brune.

   Slett
 6. Å - takk! Sitter nå her i Bangkok og mimrer og viser bilder til utflytta venner :) Superkjekk helg i Oslo, helt fra Anne B. Ragde/Erlend Loe til Gastropub'en på Oslo S. Kjole medbragt i kofferten, men ikke valgt utover kvelden der. Skylder på lang vei til hotellet om det ble kaldt..*kremt* Neste år blir det kjole uansett, og mer klær (og mindre bøker) i veska :) Takk for utelatelse av gjennomsiktig genser. Nå vet jeg det, så neste gang det blir tatt bilder av meg i gilf'e-genser så må jeg forby blitz :D
  Verdige vinnere av bokpriser og quiz! (hehe) Nøyde meg med ei bok hjem fra bokbordet denne gang. Det flommer over i heimen.. John Hart ja, han hadde jeg glemt. Igjen. Notert!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så herlig å være i Bangkok da.:) Ja, du må være nøye med genservalget vet du, så avslørende i disse mobilbildetider og delingskultur overalt. Du vet aldri hvilken gilfegal guttunge som paparazzier fra et annet bord.
   Jeg tipper bunad er det sikreste kortet neste år. Varmt, tett og blitztrygt.
   Flink du som greide deg med en bok hjem, det gjorde ikke jeg.

   John Hart er fin på ferie.. Kos deg og takk for sist og på gjensyn neste år.:)

   Slett
 7. Herlig mimring fra en spennende dag! Mange flotte bilder:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Tulleruska. Artig med mimring.:)

   Slett
 8. En innholdsrik helg du hadde Anita! Og veldig hyggelig å se deg igjen, etter at du ikke kunne komme i fjor.

  Bra referat og fine bilder fra en av de fineste helgene vi har hatt i Oslo i år, det må faktisk sies :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk i lige så, Gro. Rakk ikke å prate noe særlig med deg denne gang, dessverre, men det byr seg forhåpentligvis flere anledninger.:)
   Været i Oslo denne helga var helt magisk og jeg hadde gjerne tatt flere dager der med det:)
   Takk skal du ha for ros, og takk for flott arrangement.:)

   Slett
 9. Veldig gøy å lese dine morsomme ord fra denne begivenheten. Håper på treff også neste år, datoen er satt av allerede :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine..:) Ja, håper vi treffes neste år. I år var det ca 30, de to første årene ca 50, så vi må holde koken :)

   Slett
 10. Ser ut til at dere har hatt et fint opplegg som vanlig. Jeg er vel for lite sosial av å være med på slike opplegg så fint at noen kommer med slike oppsummeringer:) Jeg har ikke lest noe av vinnerne, men har Havboka liggende og den skal leses i løpet av september:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var veldig bra, og godt med påfyll med likesinnede!
   Hadde vært gøy om du hadde orket å delta en gang, men man må jo selv bestemme om man orker slike arrangementer. Havboka er skikkelig god.:)

   Slett
  2. Ja, formen lar meg ikke dra noe sted. Bare å dra på butikken er en utfordring i seg selv når man nesten ikke klarer å stå oppreist, så man klarer ikke så mye, men fint at dere skriver om opplegget slik at vi som ikke kan delta, kan få delta på en måte likevel gjennom det dere har opplevd:)

   Slett
  3. Godt du synes det Ina:)
   Synd din form ikke blir bedre. Klem

   Slett