søndag 18. september 2016

Kjøttfri mandag av Maj-Britt Aagaard - inspirerende kokebok

Jeg har lenge hatt lyst til å spise mer vegetarmat, og da jeg kom over denne boka tenkte jeg at den kunne være en fin inspirasjon. Jeg har ikke planer om å bli vegetarianer på heltid, men vil gjerne kutte ned på kjøtt, samt spise mer grønt. Min sønn er veganer, så det er gøy å kunne servere han noen gode veganske måltider innimellom også.  Maj-Britt Aagaard er matentusiast og matblogger og har skrevet en bok med sine beste 52 oppskrifter på middager gjennom hele året. Jeg har testet en del av dem.


Maj-Britt har skrevet forord og litt om hvorfor hun har laget denne boka. Hun mener det er bra for helsa å få ned det generelle kjøttforbruket, og henviser til ledende helseorganisasjoner som sier at å spise mer grønt og kutte kjøttforbruket vil redusere risikoen for både kreft, hjerte- og karsykdommer og slag. 
Det er også veldig sunt for jordkloden at kjøttproduksjonen går ned da klimautslippene reduseres og jordbruksareal som kunne vært bruk til annen matproduksjon i stedet for fòr vil kunne gi mer mat hvis man dyrker grønnsaker i stedet.  FNs klimapanel mener at 15 prosent av kjøttproduksjon er ansvarlig for 15 prosent av klimautslippene .
Maj Britt sier hun absolutt ikke er en helseguru, men først og fremst glad i god mat. Og ved å spise mer vegetarisk åpnet det seg en helt ny verden av smaker og muligheter. I boka har hun latt seg inspirere av mat fra mange land.

Boka er inndelt i årstidene; mat for våren, sommeren, høsten, vinteren, basert på sesongbaserte råvarer samt hva som passer å spise i de forskjellige årstidene. Varm suppe er for eksempel godt på høsten og vinteren. Men man kan jo absolutt variere fritt.

Jeg fant meg fort en favoritt, og det er vintersuppe, som jeg har laget mange ganger og variert innholdet alt etter hva jeg har hatt for hånden eller fått tak i.VINTERSUPPEFørst må man handle det som trengs. Deilige grønnsaker, lekre farger.
Først hadde jeg løk og hvitløk sammen med olivenolje og surret det mykt, før jeg hadde i resten av grønnsakene, buljongen og krydderet. Lot gulrøtter og byggryn koke seg møre, før jeg hadde i bønner og grønnkål på slutten. Deretter litt koking i et par minutter til. Vips ferdig!
Andreas likte vintersuppa meget godt. Det gjorde også jeg. Over strødde vi litt ost (vegansk for veganeren, vanlig ost til meg) . Jeg har også servert suppa til storfamilien, søstre, svoger, mor, niese og nevø og det ble vellykket. T. h. oppskriften, håper Aagaard synes det er ok at jeg legger ut den.

Jeg har laget flere retter, men selvsagt ikke alle. Ikke alt i en kokebok appelerer like sterkt heller. Sånn er det vel bare. Her er mye asiainspirert, samt noe noe italiensk, men fra alle verdenshjørner egentlig.

Jeg inviterte også Andreas på italiensk lapskaus; Cianfotta en dag.
Den ble slik:Prøvesmakeren. Det dufter godt.

Min tallerken, og jeg lover at det smakte godt. Brød er godt attåt, men flatbrød duger også.Omelett er også en enkel rett som det går fort å lage. Den laget jeg til meg selv, siden den ikke er vegansk. Dette er Våromelett. Jeg fulgte oppskriftene slavisk første gang, men etterhvert er det jo bare å lage sine egne vrier. Man tager det man haver osv.
Våromeletten består av egg selvsagt, melk eller matfløte, hvitløkfedd, asparges, tinte selskapserter, vårløk, revet ost, friske urter, feks persille, salt og pepper.
Mmmmm... Nydelig. Får du vann i munn? Straks er det mandag, og klart for nok en kjøttfri dag.


Det skal sies at jeg i perioder har hatt flere kjøttfrie dager i uka. Lager jeg meg vintersuppe, har jeg i to-tre dager av den. Den er også fin å ta med på jobben til lunsj eller en ettermiddagsvakt. Oppskriftene i boka er til 4-6 personer, men juster det slik at det passer for deg.
Bakerst i boka er det også oppskrifter på tilbehør som brød, dressinger, tzatziki med mer.

Og så er det ikke alle mandager det blir helt kjøttfritt, avhengig av hvor jeg er. Men det er greit med en rettesnor, selv om den ikke følges slavisk, Poenget er å spise mer grønt og mindre kjøtt, og det har denne kokeboka absolutt inspirert meg til å gjøre.

Boka er veldig fin å bla i, med lekre bilder og enkle, greie oppskrifter med ingredienser du stort sett får tak i en vanlig matbutikk.
Håper du også ble inspirert!

Tine har også blogget om Kjøttfri mandag.

Bloggen til Maj- Britt heter Spiselandslaget


Maj- Britt Aagaard: Kjøttfri mandag, 173 s
Fristende middager hele året
Kagge forlag 2016
Kilde: Leseeksemplar4 kommentarer:

 1. Den skal lages,men uten byggryn pga cøliaki. Man lærer seg å mikse eller bytte med annet etterhvert😊

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo absolutt mulig å ta ut det man ikke skal spise og tilføre noe annet hvis man vil. :)

   Slett
 2. Å jeg elsker denne boken! Hadde den nettopp fremme (igjen) for å planlegge ukens middager. Havnet på sandwich med hummus og grillede grønnsaker (side 71) så nå skal jeg lage hummus før jeg køyer :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra Tine! Jeg har også brukt denne veldig mye, en veldig fin kokebok.:) Skal se på den oppskriften:)

   Slett