tirsdag 13. september 2016

Høstmøte med Kagge og J.M. Stenersens forlag på Byscenen i Trondheim

Kagges høstturne for bokhandlere og bibliotekarer startet i Trondheim i kveld. Jeg og tre andre (Ragnhild- Lattermild, Randi- Reading-Randi og Isabella- Gråbekkas blogg) av Trondheims bokbloggere var også så heldige å få delta. Høstlista var særdeles interessant, spesielt på sakprosafronten, det som hadde med samfunn, debatt, biografier, aktualitet og gjøre mest, men det var også vin - og matbøker der, samt noe innenfor helse som interesserte meg. For andre kan sikkert den rike barne. og ungdomskatalogen fenge, om da ikke hobbybøkene. Romaner er det mindre av, men forlaget hadde en del krim utgitt i vår, samt Hanne K Rohdes nye som er ute nå. Lyrikken ivaretas av samlinger med utvalg for hverdag, fest og livets spesielle anledninger. 10 forfattere deltok med sine fem minutters presentasjoner, supplert av videopptak av andre forfatteres innslag. Kvelden ble knirkefritt ledet av forlagssjef Anne Gaathaug og markeds- og kommunikasjonssjef Raymond Vik.


Anne Gaathaug og Raymond Vik presenterer katalogen og forfatterne. Bra ledet og godt gjennomført. Absolutt en vellykket og interessant kveld.


Herunder kommer et utvalg av presentasjonene, samt noe om de bøkene jeg ser frem til å lese, (eller ønsker å lese i løpet av høsten eller senere)


Kagge forlag har 20-årsjubileum i år, og statsminister Erna Solberg startet kvelden med en hilsen til jubilanten. Hun la spesielt vekt på grunderskapet, og ser på Kagge som en vellykket grunder.Ingebrigt Steen Jensen er ute med en selvbiografi som virket interresant. Den handler om oppveksten, en far som dro, en mor som ble,  om hva som former oss og om oppturer og nedturer i livet. Jeg antar dette er en bok som vil fenge interessen til mange der ute.Mimir Kristjanssons satiriske Vestkanttroll har allerede fått en del oppmerksomhet.  Kan meget godt hende jeg plukker den opp en dag.Grunderen selv, Erling Kagge er ute med en bok om Stillhet i år. Stillhet i støyens tid. Man kan undre seg om hvorfor vi trenger bøker om stillhet, men vi lever i en støyete verden hvor stillhet for mange er mangelvare. Kagge reflekterer over hva stillhet er og hva det betyr i denne lille boka. En bok jeg absolutt fikk lyst til å lese, og som jeg var så heldig å få med meg hjem fra kvelden.En av to vinbøker som ble presentert. Bordeaux og Burgund av Per Mæleng. Jeg ble veldig nysgjerrig på denne, siden jeg har interessert meg for vin siden jeg jobbet som servitør på 80-tallet. Da var det de franske vinene som gjaldt.  Jeg hadde flere favoritter fra Bordeaux. Siden har det gått mer i andre viner, fra Sør-Amerika, Spania og Italia. Kanskje på tide å teste de franske vinene på nytt?Ingvild Tennfjord er en kjent vinspaltist og har gitt ut flere bøker om vin og bobler, som har blitt nominert til Bragepris og blitt besteselgere. Nå er hun ute en praktisk tipsbok om de beste vinene i 2017. Hun har smakt seg gjennom Polets 1700 viner og presenterer i denne hendige boka de hun synes er best, for enhver lommebok og anledning. En bok jeg også kan tenke meg å se nærmere på. Norges beste vinkjøp 2017 er allerede ute i 3. opplag.Her er også en bok som fenget min interesse. Odd Karsten Tveit kommer med en bok om Israel og Palestina; Salongen i Jerusalem. Her forteller han om maktkampen i Palestina fra første verdenskrig til staten Israel ble opprettet i 1948. Jeg antar at denne boka kan gi mer bakgrunn for å forstå dagens situasjon i Midt-Østen.

Kagge har flere bøker i høst som tar for seg situasjon i Midt-Østen på flere måter. Blant annet kommer boka Fremmedkrigerne- fra en norsk småby til islamsk stat, skrevet av VG-journalisten Erlend Ofte Arntsen. Arntsen kommer tett på ungdommene som som forlot alt for å bli jihadister i Syria. Dette er et tema som interesserer meg veldig, og derfor en bok jeg må få lest på et eller annet tidspunkt. Denne lesehøsten blir nok særdeles travel, for Åsne Sejerstad kommer også med en bok om radikalisering i oktober, som blir et must-read. Den heter To søstre mot paradis via Syria. To tenåringsjenter dro til Syria og Åsne har kommet dem tett innpå livet.
En annen som er godt kjent i Midt-Østen er TV2journalist Fredrik Græsvik. I år kommer han med Flukten , hvor han har fulgt en syrisk familie på flukt fra Aleppo. Foruten familiens historie innvier han oss i bakgrunn for krigen i Syria og flere andre land i Midt- Østen. Det var gripende å høre Græsvik fortelle om sitt arbeid med boka og hans møte med familien. Must-read!

Mens vi snakker om krig og sånt, kan også nevnes en bok som handler om broderlandets svik overfor Norge under den andre verdenskrig. Det svenske sviket. Forfatter Eirik Veum, journalist, har gravd i mer ukjente fakta (i alle fall for meg) om at det var mange tilfelle av at svenskene dolket nordmenn i ryggen og ikke vars så støttende vi har fått et inntrykk av. Den norske motstandskampen ble i mange tilfeller motarbeidet av svenske borgere, og norske jøder som prøvde å flykte over grensa ble sendt tilbake. Interessant.

*Oppdatert 13.09: Tine var på høstmøte med Kagge i Bergen i dag.Kagge har også en del om mat, helse og livsstil på menyen. Deres bok om Fermentering er jeg veldig nysgjerrig på. Jeg har lest noen bøker om tarmbakterier og tarmens betydning for god helse i det siste, og har skjønt at fermentering av mat og drikke er det nye (eller det eldgamle som kommer til heder og ære igjen)  for å få gode tarmbakterier for den som plages, eller for den som vil forebygge problemer som følge av dårlig tarmflora.
En kuriositet som fikk salen til å humre, er at Lars Mytting er ute med en morsom fargeleggings- og aktivitetsbok hvor man kan fargelegge motorsager, vedstabler, med tips om vedhoggerfrokost etc. Blir dette gaven til far til jul? Så over til biografier og politikk. Robert Eriksson, tidligere arbeids- og sosialminister har skrevet bok om sitt politiske liv, om tiden i statsråd, regjeringens indre liv, samarbeidet med Siv og Erna og de andre, om utfordringene med å ha familie,  barn og partner når det blæs på toppan med mer. Eriksson var like engasjert på scenen her som vi ellers kjenner ham fra media. Boka skal deifinitivt leses. Ikke fordi jeg er FRP-tilhenger, langt i fra, men fordi jeg synes det er spennende å lese om politikere og politikk. Dessuten er Eriksson Verdaling, og det er jeg delvis også.
Bare gjør det kommer i neste uke, og den kommer nok ikke til å gå upåaktet hen, tenker jeg.Robert Eriksson ute med ny bok til uka; Bare gjør det.

Andre politikerbøker som er ute/kommer, er en biografi om Angela Merkel og en bok om Putin. (Putin og jeg av Øystein Bogen) Biografien om Angela Merkel kan jeg tenke meg å lese, men den blir nok ikke prioritert på denne siden av året. Her er enda en bok som fanget min interesse, Camphill, om Camphillbevegelsen som har sin egen pedagogikk (antroposofisk) og står bak blant annet Vidaråsen og flere kollektiv for rusmisbrukere og funksjonshemmede flere steder i landet. (I Trondheimsområdet på Rotvoll- Trondheim, Fosen- Vallersund gård og Selbu- Jøssåsen)
Barnebøkene skal også få sitt. Maja Lunde og Jørn Lier Horst er ute med nye bøker i sine serier. Det samme er også Unni Lindell og Anne B Ragde. De er alltid morsomme å høre på, og i år har de 30-årsjubileum som forfattere og 27 år som venninner. Anne B Ragde snakker om den nye boka i serien om Æsops fabler. Erling Kagge, grunderen selv, serverer kake i pausen i anledning forlagets jubileum. Gratulerer!Bøkene som ble med hjem i goodiebagen, dvs. Stillhet i støyens tid ble delt ut etterpå i noen eksemplarer, og jeg er så glad for at jeg sikret meg den siden jeg ble fast bestemt på å lese den.

Boka; Søvnrevolusjonen  av Arianna Huffington er jeg også veldig glad for å få. Jeg har lest mye om søvn opp gjennom årene siden jeg periodevis har slitt med søvnproblemer og søvnforstyrrelse. Jeg er spent på hva denne boka har å tilby som jeg ikke vet fra før, og om det har kommet ny forskning på området som kan fortelle oss noe annet enn de vanlige søvhygienereglene som man er innpodet med. Jeg har lest litt i boka etter at jeg kom hjem i kveld og den virker godt skrevet og interessant, så langt.


Ellers må jeg bare si at Kagges høstkatalog rommer mange flere bøker enn de jeg har nevnt her. De har bøker om strikking, bygg selv, mat, takkemat (mat laget på takke som lefser og flatbrød) , sangbøker, diktsamlinger, humorbøker og mye mye mer. For en bokhøst! Og dette er bare et forlag. (prioriteringen blir knallhard utover høsten, gitt)


*** Oppdatert 14.09: Randis oppsummering av Kagges møte, og Tines fra Bergen


12 kommentarer:

 1. Du er sannelig snar Anita - jeg må redigere bilder først. Flott reportasje og mange fine bilder. Det var virkelig en flott kveld også - mange interessante bøker og kjempebra arrangert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi.. Jeg redigerte ingen bilder, bare la dem inn rett fra mobilen. Det er en sjanse å ta, for jeg ser ikke helt hvor skarpe/uskarpe de er, men lysforholdene er uansett så vanskelige, at det ikke er lett å få klare bilder, men som illustrasjon funker de godt nok, håper jeg.
   Ja, veldig bra kveld var det, veldig interessant og så fikk de gått gjennom veldig mye.

   Slett
  2. Takk for linking Anita - jeg linker til ditt også, for du har så mye fyldigere referat enn meg. Jeg bruker unødig lang tid på en bloggpost - bilderedigering tar mye tid også.

   Slett
  3. Takk for det Randi. Bilder tar mye tid... så derfor er det jo greit å linke til hverandre, for vi legger vekt på forskjellige ting.:)

   Slett
 2. Skal si du farter rundt:) Skulle gjerne ha lånt litt av din energi:) Ser du leser Drep ikke en sangfugl. Den har jeg hatt lyst til å lese i mange år, men har utsatt det litt siden det er en bok som er godt likt, men en dag SKAL jeg lese den jeg også:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har ikke så mye energi som det ser ut til, men noen ting gir energi og det det er viktig å få med seg. Påfyll. Som for meg er litterære arrangement og bokbloggertreff.:)
   Har ikke kommet så langt i Drep ikke en sangfugl, men den skal leses i løpet av måneden.

   Slett
  2. Viktig å være med på det som er av interesse så lenge man kan:) Spent på hva du synes om Drep ikke en sangfugl etter hvert :)

   Slett
 3. Så gøy å se hva du har opplevd på høstmøtet med Kagge. Har tilbrakt kvelden med dem i kveld, og fikk også smake på den deilige kaken :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hadde de med seg restene til Bergen? ;) (nei da..)
   Håper du også hadde en flott kveld, og ser frem til din oppsummering.:)

   Slett
 4. "Verdens heldigste jente" er god, med en aktuell tematikk. Leste den engelske boken i fjor.

  Elin /Bokelskerinnen

  SvarSlett