mandag 31. desember 2018

Oppsummering desember- 18

Desember er på hell og 2019 er i ankomst. Derfor blir dette en veldig kort oppsummering, siden jeg også skal lage en årsoppsummering som forhåpentligvis postes 1.januar. Desember var mørk som vanlig, dog med litt snø i starten av måneden. Fra julaften har det høljet ned med regn. Jeg hadde hjemmeeksamen i starten av måneden, jobbet en dag etter det og dro så på ferie en uke til Gran Canaria. Jula feiret jeg med familien på Verdal samt mine to sønner, og i romjula har jeg vært på jobb i virkedagene. Det har derfor ikke blitt så mye lesing som antatt. Jeg tenker alltid at i jula skal jeg få tid til å lese så mye, men slik trenger det ikke å bli. Familesammenkomster og jobb går jo foran. Her kommer tallenes tale:


Noen av bøkene jeg vurderte å ta med på ferie. Jeg tok med 5 av dem, og leste 4 av dem, pluss en til. (Han Kang, Mona Høvring, Eie Larsen, Gail Honeyman og Tomas Espedal, pluss turguidene som skimtes til venstre). 

Bøker lest:
1. Det gule bladet, den svarte pupillen av Kathrine Heiberg: dikt, norsk2018, debutant, leseks, 56 s
2. Mellom ordene av Per Jensen og  Inger Ulleberg: sakprosa, kjøpt, 342 s
3. Alt er mitt av Ruth Lillegraven: psykologisk thriller, norsk2018, leseeks, 368 s
4. Mørket er et mirakel av Sonja Nyegaard: dikt, norsk2018, lånt på ebokbik, 56 s
5. Eleanor Oliphant har det helt fint av Gail Honeyman: Storbritannia, leseeks, 417 s
6. Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg ble født av Mona Høvring: norsk2018, leseeks,129s
7. Vegetarianeren av Han Kang: Sør-Korea, leseeks, 214 s
8. Plukk selv av Trond Svendgård: sakprosa, leseeks, norsk2018, 253 s
9. Gå. eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv av Tomas Espedal: reiseroman, Tyrkia, Hellas, Frankrike, frahylla, kjøpt, 215 s
10. Slå på ring av Frode Eie Larsen: krim, norsk2018, leseeks, 391 s
11. Noen å høre til av Geir Sætre: norsk2018, Spania, leseeks, 309 s
12. En frivillig død av Steffen Kverneland: Psykisk helse, selvbiografisk, tegneserie, kjøpt, norsk2018, 112 s

SUM: 12 bøker/ 2862 sider 

2 diktsamlinger/3 sakprosa/ 2 krim/ 5andre romaner
8 er norske 2018-bøker
8 leseeks/3 kjøpt/1 lånt på eBokBib
1 fra-hylla

Land besøkt: Spania, Frankrike, Tyrkia, Hellas, Sør-Korea, Storbritannia

Jeg likte alle bøkene godt, men diktsamlingene går inn i historien som middels. 

Største positive overraskelse:
Steffen Kvernelands En frivillig død og Ruth Lillegravens thriller/krim Alt er mitt.
En frivillig død er nok en av årets beste bøker for min del. (har lest 120 bøker i 2018)Vegetarianeren av Han Kang er også meget sterk.


Serier/film fra bøker:
1. Outlander av Diana Gabaldon. Sesong 4, episode 5-8, /13 , Viaplay.
2. My brilliant friend av Elena Ferrante: Sesong 1, episode 5- 8 /8     HBO
3. Døde spor  (Ordeal by Innocence) av Agatha Christie. TV2, episode 1-4, 2018
4. Sharp Objects av Gillian Flynn . Episode 1-4  /8, HBO, 2018 (Åpne sår, på norsk)

Outlander er fortsatt spennende og dramatisk. Brianna er mye tilstede i denne sesongen. Det er en ny episode i morgen, men jeg tror ikke jeg rekker å se den før 1.nyttårsdag, siden jeg skal på jobb på dagen og bort om kvelden.
My Brilliant friend er knallgod som serie, så her ser jeg virkelig frem til neste sesong. På Gran Canaria så jeg en av episodene (The Island) utekstet på Get.tv- men det var gjenkjennbart likevel, selv om de snakket kav napolitansk.  Italienerne gjør så mye ut av seg med fakter, mimikk og gester så man skjønner mye av det de sier bare med kroppsspråket.
Døde spor var også absolutt severdig, en spesiell filmatisering av en av Agatha Christies alenestående bøker.  Det eneste jeg ikke likte/men likte litt var at Philip ble spilt av skjønne Matthew i A discovery of witches. Han var bradekkel, og jeg er redd han ødela mitt inntrykk av ham som Matthew også, men det får tiden vise når neste sesong utspiller seg. Det er en stund til.
Sharp Objects begynte jeg på i går, den er mystisk, saktegående, itt twinpeaks-aktig.  Boka leste jeg jo i sin tid. Serien har fått gode kritikker, blant annet for eminent skuespill, særlig av Amy Adams.

Jeg har hatt en uke ferie på Gran Canaria og det ble det tre innlegg av. Jeg har som mål å lage flere reiseinnlegg av reiser i året som gikk. Jeg koser meg med det, men det tar tid med bilder og linker og sånt.

Reiser:
1. Gran Canaria. To turer fra Patalavaca-Puerto Rico. 10-13.12.
2. Arguineguin med Randi. 11.12.18
3. Gran Canaria. Hotel Green Beach +diverse. desember -18

Takk for følget så langt, og god januar og et godt nytt år når det kommer. Jeg kommer  som sgat tilbake med årsoppsummering og planer for det nye året!Gaveberget hjemme hos mamma i jula. Vi var ti stykker samlet.

11 kommentarer:

 1. Good blog Post....thanks for sharing...
  Book online bus ticket from Redbus

  SvarSlett
 2. Fantastisk! Jeg har lest nesten alle bøkene du leste i desember, bortsett fra tegneserien, som jeg virkelig har lyst å ta en titt på. Likte Ruth Lillegraven godt, og ikke minst Vegetarianeren. For en pakkehaug, fikk litt pustebesvær da jeg så bildet :)
  Gleder meg til årssummeringen din, er spent på hva du vil drive på med til neste år :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe--- pakkene er til ti personer da.:) Hvorav noen voksne barn med skilte foreldre..

   Artig at du er spent på års-oppsummeringen, skjønt store overrraskelser blir det nok ikke ang neste år. Kanskje at jeg skal begynne med reklame og terningkast? ;) Vi får se.. Ha en fin kveld..)

   Slett
 3. For en fin oppsummering! Jeg har lest 4 av "dine" denne måneden men jeg ble nysgjerrig på flere av dem. Det var litt av en haug under treet der, men litt blir det vel med ti stykker til bords. Kjenner godt til det der med lite lesing i høytider, ofte får jeg lest mindre da enn ellers. Datteren var hjemme nesten en uke og da ble det ingen lesing på meg, men som du sier disse tingene går naturligvis foran å sitte med nesen nede i en bok.

  Ønsker deg en fin feiring i kveld,her blir det stille og rolig med litt film og litt lesing før kl 24.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Beathe.:)
   Ja, en haug, med mange voksne barn, og de får nå fra sine fedre og mødre som ikke lenger holder sammen..bl.a.

   Takk i lige så Beathe. Høres godt ut med rolig kveld og nesa i bok. Akkurat nå føles det som det jeg skulle ha gjort også, da det er en bøyg å dra ut.. Men jeg skal til min søster, det blir rolig der også, og koselig, men det er denne kjøreturen dit da..og hjem igjen, eller overnatte kanskje.

   Slett
 4. Skikkelig bra oppsummert! Jeg har ikke lest noen av de bøkene du nevner, men skal til Gran Canaria om to uker og får da forhåpentligvis lest en del :))

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det Birthe.:)
   Heldige du som til GC nå snart...) Savner virkelig den øya nå i det grå og mørke været her, selv om jeg nettopp har vært der..
   Årsoppsummeringen kommer straks.

   Slett
 5. Ska sei - jeg har lest hele tre av bøkene dine i desember, og likt absolutt alle tre. Vegetarianeren på topp, Lærerinnen på en god andre plass med Eleanor på tredjeplassen. Samtlige bøker med kvinner i hovedrollen :-) Ser fram til årsoppsummeringen. Jeg like slike. Og endelig driver jeg og planlegger reise. Stikker førstkommende mandag. Bort fra denne vinden og til forhåpentligvis kaldere klima.
  Godt nyttår herfra :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hjorths Lærerinne er enda ulest, men det blir snart. Likte også Eleanor men den vil nok ikke sitte i på samme måte som Vegetariaren.
   Har postet årsoppsummering, det tok meg mange timer totalt å lage den, skal jo ha med bilder også. Lærerinnen er en av mine 60 uleste 2018-bøker. (puh...)
   Herlig at du skal ut å reise igjen.:) Kos deg og nyt ! Takk og riktig godt nytt år til deg Marianne:)

   Slett
 6. Her var det mye morsomt, interessant lesestoff ja - og pakkehaugen drar jeg kjensel på fra tidligere familie-juler....

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi:) Og så hadde vi igjen fint treff på Gran Canaria i desember:)

   Slett