fredag 30. november 2018

Oppsummering november -18

November, mørk og mystisk- eh, nei, mørk og trist, er straks over. Hus og heim skal lyses opp i måneden som kommer. Det hjelper noe på. Ellers gleder jeg meg til å dra til Gran Canaria neste helg. Sitter nå ved lyslampen på bordet, avspaserer. Hjemmeeksamen startet i dag, oppgaven er mottatt. Jeg har notert en del og tenker så det knaker.  Innimellom må jeg gjøre noe annet, som dette, selv om det blir kort og kjapt. Mesteparten av innlegget er jo skrevet før, dvs jeg legger til bøkene, filmene og arrangement underveis i den måneden som har gått. Jeg skriver litt, oppsummerer tall, legger inn noen bilder- that`s it. 
Eksamen ja, - har tenkt ut tre case som kan brukes, så må jeg se litt på teoriene som kan brukes, og så bestemme meg, før jeg begynner å skrive. Overtema er sosial konstruksjon. Så flaks at jeg nettopp har lest pensumboka ferdig om akkurat det. Så må det knas, avgrenses, drøftes. Prosess i noen dager dette, helt greit. Det blir litt gøy!Dette leste jeg i november. Bildet er tatt på verandaen nå. Noe grønt er igjen i krukkene.Bøker lest:
1. Løven og hvalen av Kamilla Davis: poesi, leseeksemplar, Norsk2018, 112 s
2. Byer uten deg av Therese Aasvik: Flere byer, Berlin, København, London, Stockholm, leseeks, 348 s
3. Bra godt av Berit Nordstrand og Klaus Sonstad: kokebok, leseeks, norsk2018, 185 s
4. Alt jeg ikke husker av Jonas Hassen Khemiri: Sverige/Stockholm, Tyskland/Berlin, kjøpt, frahylla, 323 s
5. Tung tids tale av Halldis Moren Vesaas: dikt, diktlesesirkel, kjøpt, 40 s
6. Social konstruktion av Kenneth J. Gergen: sakprosa/pensum, kjøpt, 247 s
7. Tre vegar til havet av Brit Bildøen: norsk2018, leseeks, 157 s
8. Tiden er ilden vi brenner i av Thomas Marco Blatt: norsk2018, Portugal, lånt på bib, 123 s
9. Ren Poesi Julehefte: dikt noveller, div.forfattere, leseeks, norsk2018, 80 s
10. Snøsøsteren av Maja Lunde og Lisa Aisato: norsk2018, barn-ungdom, leseeks, 192 s
11. Kongonotatene av Nikolaj Frobenius: norsk2018, Kongo, lånt på bib, 304 s
12. Tre kvinner av Mari Ann Augestad: debutant, norsk2018, leseeks, 166 s

SUM: 12 bøker/    = 2277 sider

Jeg teller opp hele bøker lest (mua samlingen i Vesaas sine samlede dikt- der har jeg valgt ut en samling i den tykke boka). Derfor har jeg også tatt med en pensumbok  fordi jeg har lest hele boka. Jeg holder på med en annen som også skal leses ut, men den kommer på neste måned. Julehefte defineres også som bok denne gangen, siden den inneholder så mye tekst og består av dikt og noveller.

Jeg har lest 108 bøker så langt i år, og av dem er 43 norske bøker fra 2018. Jeg stresser ikke med å lese mest mulig norsk, men det har nå blitt en del likevel. En del av det er krim, andre romaner, noe lyrikk og sakprosa. God blanding med andre ord. Har fortsatt en del norske 2018 liggende på vent og en del av dem blir lest over jul og noen før. Jeg vil lese noe annet enn bare norsk også. Jeg har blant annet Vegetarianeren av Han Kang på vent.

Sortert ser månedens leste bøker slik ut:

3 diktsamlinger
2 sakprosa/(1kokebok)
1 barne/ungdomsbok
6 andre romaner

8 norsk2018
1 frahylla
7 leseeks/8 kjøpt/2 lånt på bib

Land besøkt: Berlin/Tyskland (2), Stockholm/Sverige (2), København/Danmark, London/England, Portugal, Kongo

Litterært arrangement:
Steffen Kverneland på litteraturhuset, Sellanraa i Trondheim, 11.11.18. Om boka En frivillig død. Veldig bra. har kjøpt boka.


Lesesirkler:
Julebord i lesesirkelen, denne gang på Krambua. Jeg spiste årets første lutefisk. Nam.
Dette er noen av bøkene vi skulle velge mellom. De vi valgte å lese til neste møte i januar er Den underjordiske jernbanen av Colson Whithead og Krigen har intet ansikt av Svetlana Aleksijevits. Det er bøker jeg har i hylla, så det skal bli kjekt å få lest dem.
Diktlesesirkelen har gått sin sjette og siste runde dette året. Jeg er veldig glad for deltagelsen og engasjementet. Takk til alle som deltar og som følger med.
I november har det vært litt lavere deltagelse enn vanlig, men meget kreative og morsomme innlegg fra de som har deltatt. Les mer her
I desember skal jeg ha en liten utlodning blant de som har deltatt. Premier blir selvsagt diktsamlinger. Hvor mange jeg lodder ut, er enda en overraskelse. Noen får dikt til jul i år.:)


Film / Tv fra bøker:
1. Mordene i Kongo . - Manus av Nicolay Frobenius, omarbeidet av Stephen Uhlander. Trondheim kino 1.11.18 Verdt å se, men vi vet jo hva som skjer..
2. Springflo II av Cilla og Rolf Børjlind. Sesong 2. Episode 7-10 Meget bra og spennende serie, liker karakterene så godt.
3. A discovery of Witches av Deborah Harkness. HBO- sesong 1, episode 1-8. Fantastisk serie. Kan neste ikke vente på sesong 2 og 3.
4. Outlander av Diana Gabaldon. Sesong 4, Viaplay. 1-4 - Claire og Jamie holder koken, nå i USA.
5. Babylon Berlin av Volker Kutscher. Sesong 2, episode 10-  Jeg holder på å falle av lasset...
6. My brilliant friend av Elena Ferrante. HBO Sesong 1. Episode 1- 4 - Den er så bra!Annet:
1. Festpremiere på Bohemian Rhapsody - filmen om Queen. 2.11.18. Trondheim kino Nydelig    nostalgi!
2. Kari Bremnes i Olavshallen 7.11.18

Så utstående tenner hadde Freddie Mercury tross alt ikke..  (over)


Fortsatt litt igjen av denne....(under)


Noe godt attåt hjelper på motivasjonen. Selv om det er ganske interessant er pensumlesing tross alt tvangslesing.  Systemisk kommunikasjonsteori basert på Gregory Batesons teorier.  Nå skal det skrives, tenkes, leses i dagene fremover. Og knaskes. Har kjøpt inn flere middager fra Fjordland , sjokolade, potetgull, øl og godt pålegg. Do it simple i disse eksamensdagene. Det er litteraturfestival i byen i helga, men den må jeg nok stå over. Kanskje jeg lurer meg ned på et poesiarrangement i morgen, vi får se. Spørs hvor jeg er i skriveprosessen. Er jeg i flyt skal jeg ikke gjøre noe annet. Går det i stå, kan det være godt å gjøre noe annet. Vet av erfaring at da løsner det etterhvert.Med dette ønsker jeg deg en god desember!


6 kommentarer:

 1. Det er travle dager ser jeg, men heldige deg som studerer. Du får lest en masse også, jeg har lest 7 av dine 12 denne måneden. Litt misunnelig på den Kari Bremnes konserten, hun var i Bergen også, men har så mye på gang at hun glapp. Skal på Anne Grete Preus neste søndag, det gleder jeg meg til.
  God helg Anita, lykke til med eksamen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det, spesielt travelt er det på jobb. Har ellers prøvd å ta det så rolig som mulig i november- med lesing og serier på hjemmebane. Jeg liker å studere, såfremt det er interessant, er vel en slags evig student.;) Så heldig, ja. :)
   Anne Grethe Preus er også bra. Har sterkere forhold til hennes musikk enn Kari Bremnes, egentlig.
   Takk og fin helg til deg også Tine.:)

   Slett
 2. Alltid like aktiv du- både på lesefronten og ellers! Jeg undrer meg stadig på hvordan dere rekker alt, men så tenker jeg meg om, og kommer på at det skjer heldigvis ting her også, det blir bare ikke til at jeg prioriterer riktig hele tida ;o)
  Som vanlig ligger jeg litt etter med poesi-lesesirkelen, men det kommer innlegg, forhåpentligvis om ikke så altfor mange dager!
  God helg og lykke til med oppgaveskriving!

  SvarSlett
  Svar
  1. Føler meg ikke så aktiv for tiden, men siden jeg bor i en by og det skjer ting på kulturfronten som jeg er med på, så er jeg vel det. Lese gjør jeg jo hver dag. Og fra sofaen er det ting å se på. Bakr brød har jeg også, for første gang på flere år.;)
   Du er sikkert aktiv du og på din måte.:)
   Spent på ditt bidrag til lesesirkelen:)
   Takk skal du ha og god helg til deg også:)

   Slett
 3. Sim vanlig har du hatt en svært aktiv måned! Og studier attåt! Tøft. Jeg skal legge inn omtale av novemberdiktsamlinga i morgen. Ser at du er enig i at et par av seriene vi ser er bra. Gleder meg til å se videre på Ferrante-serien. Nå er huset fylt av lys, hvitt og lilla, så adventstida er i gang. Første uka går til Oppdal.

  SvarSlett
  Svar
  1. Mye lesing og TV-titting, ikke så veldig aktiv utover det egentlig..Og der seriene er knallbra! Håper vi får en ny sesong Springflo etterhvert også. Har lest de tre første bøkene og har den fjerde i hylla..
   Ferranteserien får vi fire sesonger av, det er bra. En for hver bok i Napolikvartetten.
   I morgen skal også jeg finne lysene frem:)

   Slett