lørdag 24. november 2018

Ren Poesi Julehefte - Når nettene blir litt for lange. Nydelige dikt, noveller og illustrasjoner

Jeg fikk et aldeles nydelig julehefte i posten her om dagen. Jeg har lagt merke til juleheftet med sine fine farger og tittel før og tenkt, at dette har jeg lyst på, og så fikk jeg det som en overraskelse- så bra!
Her er fine dikt med skråblikk på jula, mollstemt, morsomt, trist og underfundig. Her er også et par noveller, og mange fine illustrasjoner. Jeg rett og slett nøt meg gjennom det.Forlaget skriver dette om heftet:
Ren poesis julehefte - Når nettene blir litt for lange - er et litt annerledes julehefte. Alt er ikke svart her, men alt er sannelig ikke hvitt heller. Her er tekster med et skråblikk på julefeiringa, dikt og prosa som oser av utenforskap, stress, ensomhet og melankoli.
Et julehefte for dem som kjenner at det strammer seg i magen når jula nærmer seg. Av ulike grunner.
I Ren poesis julehefte (Når nettene blir litt for lange) kan du lese gamle og nye tekster, se på gamle og nye bilder, lese dikt og noveller av blant andre Gro Dahle, Sumaya Jirde Ali, Johan Harstad, Ruth Lillegraven, Synne Lea, Kolbein Falkeid, Trygve Skaug, Herbjørg Wassmo, Cezinando, Kristian Bergquist, Sarah Zahid og Helge Torvund. I juleheftet finner du også en lyrisk julekalender og noen helt spesielle til-og-fra-lapper. 

Mer her

Som skrevet i innledningen så nøt jeg meg gjennom dette heftet. Og dette heftet vil jeg nok lese om igjen, litt her og der frem mot jul og i jula. Særlig diktene innbyr til det. Det er blant annet dikt av Jon Hjørnevik som jeg tenker kan leses på julelunsjen på jobben, eller julebord, eller ved julemiddagen feks, alt etter hvilken tone dere har der dere er.  Diktet heter Julebord i enkeltmansforetaket og er fornøyelig.
Dette er et befriende julehefte på mange måter. Det er befriende å lese om at andre også ikke har alt på stell, eller har andre tanker om jula, kanskje føler noen seg spesielt trist, mollstemt, ensomme i jula. Her er det dikt som passer også for dem.

Novellene er av Nils-Øyvind Haagensen, en litt ekkel novelle om en far som får en ide når han sitter i stua og drikker og kona (igjen) har gått og lagt seg, den andre er av Johan Harstad- en sår novelle om en eldre mann og ensomhet.

Nå det gjelder diktene er de skrevet av noen av mine nyere favoritter, som Kristian Bergquist og Ruth Lillegraven. Men også av andre jeg ikke har lest noe særlig av før, som Helge Torvund, Kolbein Falkeid og Trygve Skaug. Men også av andre kjente poeter som Gro Dahle og rapartisten Cezinando.
Før jeg repeterer meg selv for mye: Løp og kjøp, nyt og les både tekst og bilder.

Det er også et ark med pakkelapper med diktutdrag på- jeg har grublet på hvem av mine som skal få hvilke lapper, hvem passer diktene til. Og så er det med en diktkalender av Kristian Bergquist, en kjærlighetskalender. Han skriver så fint, så enkelt.

Som dette:

du gjør det 
lettere å leve
og vanskeligere 
å dø

Kristian Bergquist

Og her, ett fra Håvard Rem- til grubleren kanskje:

Du behøver ikke å forstå verden
Du behøver ikke å forstå deg selv
Du kan slippe taket
og ha det godt i kveld

... flere vers...

Håvard Rem


Bon apetit!


Ren Poesi Julehefte av diverse forfattere. Red: Ellen Wisløff. 80 s
Aschehoug 2018
Heftet har jeg fått av forlaget14 kommentarer:

 1. Å ja - dette må jeg lese! Og for en gangs skyld så ønsker jeg meg juleheftet i papirformat. Jeg liker Ren Poesi-bøkene. Var litt mer tilbakeholden Skitten Poesi-boka. Ikke fordi jeg er prippen, jeg tåler det meste, men mange av diktene der ble litt for ... platte? Takk for flott tips til julebord-dikt. Her i heimen kan jeg godt lese slike rundt bordet, så nå er jeg spent :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, for dette er så fint.:)
   Har ikke lest Skitten Poesi, jeg heller, kun noen få av dem.

   Ps. Leste i Dagbladet akkurat nå at heftet ble anmeldt der av Krøger og fikk terningkast 5. :)

   Slett
  2. Ja jeg så også at det fikk veldig bra tilbakemeldinger, så her er det bare å kaste seg rundt :)

   Slett
 2. Denne gleder jeg meg til å lese, bladde såvidt i dem den dagen det kom inn dørene her, men jeg er litt vel opptatt med julevask og pakking av 72 pakker til kalenderne til "barna". Så er det vintersport på tv som stjeler tid, men det er slike ting jeg bare MÅ ha med meg. Men jeg håper at jeg får frigitt litt mer tid fra neste uke, at det da blir litt mer fart på lesingen min igjen. Ønsker deg en fin helg, Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dikt kan man jo lese litt av innimellom alt annet.:)
   (er det vintersport allerede? )
   Lykke til med julevask og forberedelser- Selv tar jeg slikt med veldig ro. Det er svært lite av det, med andre ord.. Men jeg må begynne å tenke på noen julegave, særlig de som skal sendes.
   Fin helg til deg også Beathe:)

   Slett
 3. Fin omtale av et fint hefte - jeg fikk også dette overraskende i posten. (Sammen med Juleroser fra Samlaget er det stemningsfull førjuls-lesing)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk.:)
   Ja, det er fint.
   Juleroser for i år har jeg ikke, men det fra i fjor..

   Slett
 4. Ja dette var helt nydelige saker! Da jeg bladde igjennom, for jeg vil lese senere, fikk jeg nesten tårer i øynene av glede over et så vakkert og innholdsrikt blad. Innbydende design på alle måter. Gleder meg til en rolig stund i adventstida med Ren poesi.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Jeg har bladd i det mange ganger, trykket det til brystet, lest om igjen og sett om igjen, takknemlig, de fine bildene- setningene, diktene, - vakkert ja.:)

   Slett
 5. Denne har jeg også liggende nå, har flippet litt i den og lest litt sporadisk. Håper jeg finner noen klassikere inni den, ellers må jeg ty til den lille diktboken Norske dikt, som jeg fikk med meg av pappa hinn dagen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fin, ikke sant?
   Klassikere der, er vel kanskje Kolbein Falkeid eller Helge Torvund- skjønt de kjenner jeg ikke så godt, men Randi gjør det kanskje?
   - Men Norske dikt- høres jo ut som en bok som kan inneholde klassikere...

   Slett
 6. Denne ble jeg også veldig glad for, men skal gjemme den til julehøytiden. Liker ikke alt som skal skje før jul, var på julebord i går. Alt for tidlig for meg som ikke er noe glad i jula med alt styr. Freden og roen, lange turer, godt lesestoff og god mat med med fam. og venner er herlig.

  Det gav seg selv at det måtte bli Inger Hagerup jeg tok som klassiker siden sønnen fikk Brages hederspris.
  https://kleppanrova.blogspot.com/2018/11/diktlesersirkelen-en-klassiker-inger.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker heller ikke styret før jul, og knapt nok jula slik det har utviklet seg med kjøpehysteri og mye kjas.. Men det er godt med fri, ro og god mat, med familien (ikke alltid jeg har de sammen med meg lenger, men noen ganger. I fjor reiste jeg bort i jula)
   Men dette heftet kan man godt lese før jul, det er et annerledes julehefte- og som jeg skrev i innlegget: Befriende.

   Inger Hagerup er bra. Takk for bidrag, skal lese det litt senere i kveld. Har bare en liten pause fra pensumlsing nå.


   Slett