torsdag 18. mars 2021

Krimfestivalen 18-20 mars 2021. Dag 1. Program, Riverton-nominerte, mine favoritter, inntrykk

 Første dag av den digitale Krimfestivalen er over. I fjor deltok jeg fysisk i Oslo, det var kjempegøy. I år var ikke det mulig. Men en digital variant hvor vi kan følge alle programpostene hjemmefra er heller ikke dumt. Her kan man velge og vrake blant en drøss med programposter med ca 50 krim- og spenningsforfattere. Her er min dag på festival:


Programmet startet kl. 10.30 og var ferdig kl. 20.30. Lang dag med andre ord. Jeg fikk med meg litt av velkomsthilsenen, det meste av Knut Nærums morsomme oppsummering av norsk kriminallitteraturhistorie fritt etter hukommelsen, mens jeg ordnet meg på badet, deretter en oppsummering av krimåret 2020 og presentasjon av de fem nominerte til Rivertonprisen mens jeg laget og spiste frokost (chiapudding med nøtter og blåbær og kaffe) . Hans H. Skei sa at det ble gitt ut ca 50 norske krimbøker i 2020, ganske stabilt de siste årene. 9 kvinner i fjor, resten menn. Også ganske gjennomsnittlig. Flere debutanter, noen får vi se igjen, andre ikke, sa han ut fra erfaring.  Cappelen Damm ga ut flest krim (11?), Forlagshuset i Vestfold 7, og husker jeg rett var det mellom 3-7 for Aschehoug, Gyldendal og VB-forlaget. Mindre forlag ga ut færre norske krimbøker. Det er fortsatt mest politikrim.

Jeg var veldig spent på hvem som ble nominert i år, jeg hadde rett og slett ikke snøre. Ingen av mine favoritter var blant dem, bortsett fra Karin Fossum, men jeg tenkte at hun kunne vel ikke bli nominert igjen. Men jo, det ble hun faktisk, for Bakom synger døden og gjett om hun var glad for det. Unni Lindell ble også nominert igjen for Nabovarsel og det ble jeg litt overrasket over, fordi jeg ikke synes den boka var så god.
De andre nominerte er Sven Petter Næss (Skjebnesteinen), Kurt Aust (Hjertes mørke) og Fritz de Bourg (Dykket). Disse har jeg ikke lest, men jeg har Næss og Aust i ventebunken min og de skal leses. Vinner blir kåret 8.april. Mer om de nominerte her

Etter dette så jeg bokbad med Karin Fossum (alltid interessant), Harlan Coben (datt ut litt da jeg holdt på med noe annet innimellom), Camilla Grebe (interessant å høre henne). Hun har ferdig manus til en ny bok. Kl. 13.30 måtte jeg ut i ærend og jeg gikk meg også en tur mens det var fint vær. Kan jo ikke bare sitte inne heller, trenger å røre meg litt når anledningen byr seg. Kan også bli mye med masse bokbad på rappen. Mye input.

Vel tilbake laga jeg og spiste middag (sellerirotsuppe med kylling og litt bacon) mens jeg så/hørte på Hans Rosenfeldt og Emilie Schepp , samt Sam Lloyd (veldig interessant, han har skrevet en slags grøss/krim fra engelske skoger). Deretter hadde Tom Egeland sin sedvanlige torsdagspils, men han presiserte at i år ble det ikke pils, så det burde stått kaffe eller noe.  Dette er en artig programpost hvor han bokbader debutanter. 
I stolen var Grethe Bøe (Mayday), Julie Werenskiold, Ole Asbjørn Ness (Fem dager i mai) og Anders Moe (Knokkelstøv). Morsomt å høre på alle fire, spesielt å høre Ness snakke om boka si og hvorfor han skrev krim nå siden han har skrevet helt andre bøker før. Han føler han er kunstnerisk forløst nå, sa han, med å skrive krim, det var så gøy å skrive krim, sa han. Den forrige boka, Aftenlandet, var et slit å skrive.

Så fikk vi de beste TV-seriene med Asbjørn Slettemark og Aslak Nore. Jeg har glemt de fleste, med det skulle legges ut en liste, husker at Exit var nr. 8, og at Undoing var lengre opp. Den fikk jeg lyst til å se. Le Bureau nr 1, tror jeg. de nevnte også Big little lies (note to self), men den er jo eldre så den er ikke på lista. Den ble nevnt i forbindelse med Undoing. 

Kl. 19.00 var det Arktisk møte med Grethe Bøe som har fått knallsuksess, og hun skriver videre på serien om Ylva, Ørjan N. Karlssons bøker fra nord har jeg ikke lest, men det skal jeg ut fra det han fortalte de handlet om.

Hanne Kristin Roede snakket om sin nye krim med Wilma som jobber med en fæl sak om et spedbarn som ble funnet i en fryser. Den boka; Det du ikke vet, leser jeg nå.

Dagen ble avsluttet med Teatersport, alltid helt vilt og jeg lo og lo.:)
Her er noen av bøkene og forfatterne som ble presentert i dag. Jeg fikk ikke med meg Rory Hausmann (Elskede barn) , fordi jeg var ute, men heldigvis kan vi se opptakene etterpå. Jeg så på opptaket av Pascal Engmann (Rottekongen) i kveld, og det var veldig interessant.  Boka var også knallbra. Om incels, menn som hater kvinner. 

I morgen kan vi møte:
Cara Hunter, Hanne Gellein og Ellen G Simonsen, J.C.Tudor, Mikaela Bley, Hans Olav Lahlum, David Baldacci, Hanne Kristin Roede (igjen ) i møte med Torkil Damhaug, Mohlin&Nystrøm, Hans Rosenfeldt, Sofie Sarenbrant, Patrick Radden Keefe, Arne Dahl, Peter Englund, Fredagspils med Egeland og Lahlum, Psykologiske thrillere med Helene Flood, OP-5 timen Med Nore og Slettemark, og Blodig bokbad med Lahlum, Damhaug og Bøe.

Det blir nok en bra dag. Er mest spent på Cara Hunter, Nystrøm&Molund samt Sofie Sarenbrant.

Blogginnlegg fra Krimfestivalen 2020 her


8 kommentarer:

 1. For en herlig dag du hadde i går! Jeg skal sannelig finne frem Kurt Aust fra hyllen, satt den vekk for baksideteksten engasjerte ikke, men hvis den har blitt nominert så...
  Været setter kjepper i hjulene for å sitte inne, men jeg skal sette meg ned når jeg er luftet og få med meg litt, for dette høres gøy ut. Skal se om jeg finner Teatersport fra i går, så får jeg ledd litt jeg også :)
  Nyt dagen Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg la den også vekk, fordi den var tykk og lang og historisk. Men jeg skal gi den en sjanse:)
   I dag sitter jeg i sofaen og ser Krimfestivalen på TV (castet via Youtube), men kom litt sent i gang fordi jeg var på fysiogruppe i morges og gjorde noen ærend etterpå.
   Oppholds i dag, men usikker på om jeg orker å gå ut igjen..

   Venter på Arne Dahl, og snart må jeg spise litt igjen:)

   Kos deg du og Tine og god helg:)

   Slett
 2. WOW! For et informativt innlegg. Jeg har ikke fått med meg noe av festivalen til nå. Takk for påminnelse - og nå skal jeg klistre meg til skjermen og se på krimforfattere. Kanskje blir jeg fristet til å kjøpe bøker ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk selv Augusta:)
   Håper du fant noe interessant i dag. Jeg har vært litt av og på i dag, men tenker å skrive en dagsrapport. I morgen er det mye interessant.

   Slett
  2. Sett flere videoer fra i går i dag. Tror jeg endrer meg om Romy Hausmans bok. Ville ikke lese den, men nå ...

   Slett
  3. Spennende. Jeg likte Elskede barn av Hausmann, som du kanskje har fått meg deg.

   Slett
  4. Fikk med meg både din og flere andre sin begeistring. Regner med at det blir en bra sommerbok :)

   Blir du med på Leselørdag på bloggen min? https://www.augustaskriver.com/hjem/dag171

   Slett
  5. Vanskelig å unngå:)
   Skal ta en titt på utfordringen din, men i dag har jeg vært på krimfestival hele dagen , nå laget og spist pizza med sønnen og sjekker bloggen for første gang i dag. Denne lørdagen er straks over..

   Slett