mandag 30. november 2020

Oppsummering november -20

November har gått ganske fort, selv om det vanligvis er en en grå og tung måned . Men vi har hatt noe sol, fine dager innimellom, og så har det skjedd en del både privat og på jobb. Men lest det har jeg faktisk gjort, hele 15 bøker, korte og lange. Det er ikke så værst i grunn. Månedens sist leste bok på første søndag i advent. Jeg rakk å få kjøpt adventslys før butikken stengte lørdag. Kommer like brått på hvert år dette.

Bøker lest:
1. Ekteskapet mellom himmel og helvete av William Blake: Leseeks/pdf, poesi?, 50 s
2. Bare en mor av Roy Jacobsen: norsk2020, lånt på bookbites/lydbok/ebok, 7 t/ 269 s
3. Lang tids reise av Jan Mehlum: krim, leseeks, Danmark, norsk2020, 301 s
5. Et liv forbi av Helga Flatland: norsk2020, lånt på bib, 264 s
6. Men du ser ikke syk ut av Ragnhild Holmås: Sakprosa, helse, leseeks, norsk2020, 236 s
7. Dette er andre dagar av Ruth Lillegraven: Dikt, norsk2020, leseeks, 131 s
8. Yt etter evne, få etter behov av Olaug Nilssen: norsk2020, lånt på Bookbites, 191 s
9. Nabovarsel av Unni Lindell:Krim, norsk2020, lånt på Bookbites(lydbok), 10 t/418 s
10. Jeg vil våkne til verden av Karoline Brændjord: Dikt, norsk2020, debutant, leseeks, 78 s
11. Hekser og fuglekikkere av Magne Hovden: Norsk2020, leseeks, 356 s
12. Manus, 400 s
13. Jegere og sankere av Per Schreiner: Norsk2020, dystopi, leseeks, 280 s
14. Averno av Louise Gluck: Dikt, lånt på Bookbites, 85 s
15. Død og oppstandelse av Bjørn Vatne: Norsk2020, sci-fi, lånt på bib, 283 s

SUM: 15 bøker / 3568 sider

4 diktsamlinger
8 romaner (ikke-krim) / 2 krim
1 sakprosa (dokumentar/helse)

8 leseeks/7 lånt på bib/bookbites

12 norske2020
1 lesesirkel- diktsirkelen

Land besøkt:Danmark (i en norsk bok)
Ellers veldig mye norske bøker denne måneden. Det som er utenlandsk nevner ikke landet spesifikt, men forfatterne er fra Storbrittania (Blake) og en er fra USA. (Gluck) Sistnevntes bok Averno, baserer seg på den greske myten om Persefone som dro til Hades i underverdenen, eller riktigere; hun ble borført, tatt, mens hennes mor Demeter, sørget resten av sitt liv.

Jeg har styrt lesingen min i retning av et par innfall: Brageprisnominerte og Bokhandelprisnominerte. Samt dystopi-sci-fi og diktsirkel. Og lånte bøker fra biblioteket det er frister for.
Jeg har lest Beate Grimsrud og Vigdis Hjorth sine bøker tidligere, og leste Per Marius Weidner-Olsen sin omdiskuterte roman, samt Olaug Nilssens sin , denne måned. Har skrevet innlegg om det her
Min favoritt; Beate Grimsrud vant.:) 
Jeg leste også Helga Flatland og Roy Jacobsen som ble nominert til Bokhandlerprisen. Tore Renberg vant for Fra Tollak til Ingeborg. Den leste jeg i oktober. Veldig glad for at den vant, selv om jeg også likte bøkene til Flatland og Jacobsen.

Av de bøkene jeg ikke har blogget om, kan jeg si at jeg planlegger et kort innlegg om dystopiske Jegere og Sankere, samt science-fiction-boka til Bjørn Vatne (som jeg leser ferdig på senga i kveld). Jeg leste også ferdig Averno av Gluck i kveld . Det var litt rart å lese den, siden jeg også leser Vatne, som handler om en død persons bevissthet. Averno handler mye om død, flere liv, underverden, sjelen, så disse to bøkene fikk plutselig noen berøringspunkter.
Blake og Gluck skal jeg komme tilbake til i et senere innlegg; mitt bidrag til diktsirkelen, dog litt på etterskudd når det gjelder blogging.

Unni Lindells Nabovarsel, synes jeg bare var sånn passe. Den var spennende til å begynne med, men ble litt rotete og ikke så veldig spennende når det gjaldt det oljebransje-økonomigreiene. Men Snø kan bli en artig person å følge videre. Rart å lese om Mariann Dahle i en så perifer rolle også, forresten. 

Ellers har det vært ganske travelt i november. Mye har skjedd i familien, travelt på jobb, diverse annet, nå skal det planlegges og handles julegaver. Jeg har ferie neste uke og reiser meg en liten tur til skogs, siden vi ikke kan reise til Gran Canaria i år. Håper å få lest litt der foran peisen.


Har vært på et litterært arrangement under Trondheim krimfestival:


Her er det Jan Boris Stene. krimforfatter fra Trondheim og en av arrangørene av Krimfestivalen, som bokbader Helene Flood. Hun har hatt stor suksess med sin debutbok; Terapeuten. (den har jeg lest)
Jan Boris har også kommet med en fersk krim ; Med døden som følge, som er en nåtidskrim fra St.Olavs, kreftavdelingen, hvor han selv jobber som lege.
Han ble bokbadet av Sverre Nyrønning, forlagssjef i Communicato forlag.
Boka skal jeg lese etterhvert. Har lest de historiske krimromanen til Jan Boris Stene.
Krimfestivalen foregikk etter gjeldende smittevernregler, og man kunne også følge den digitalt.


Jeg har også vært ute med min gamle venn og kollega Pål på restaurant Troll og spist lutefisk.


Dette tror jeg må bli en tradisjon:)

Med dette ønsker jeg dere alle en fin desember. 

Håper dere ikke stresser , men tar dere tid til en god bok eller flere. Hva skal dere lese i desember, i jula? Har dere bokønsker for jula?
Jeg skal lese litt mer feelgood (julebøker), noe krim, noe norsk som ligger her, Ti Amo av Hanne Ørstavik bl.a. (som ligger på min iPad) - samt DonDe Lillos Stillheten, og et par av Britt Karin Larsens bøker om Folket på Finnskogen. Og ellers som det lyster. Forhåpentligvis en 1001-bok, det ble det ikke noe av i november. 
I jula skal jeg lese Knausgårds Morgenstjernen. Jeg har kjøpt den, og sparer den til da.
Jeg har også ønsket meg noen bøker; vegetarkokebøker, reisebøker, biografien til Obama, den nyeste til Tove Nilsen og boka om Ari Behn av Vidar Kvalshaug samt Gry Hammers bok om eteriske oljer.

Jeg har lest 111 bøker så langt i år. 
Mest leste sider i februar med 3935 sider, mest leste bøker i november med 15 bøker. 

18 kommentarer:

 1. Eg har lest Weidner-Olsen, Flatland, Holmås og Glück. Likte best Flatland, medan Holmås var ein augeopner når det gjelder fasade og sjukdom. Barack Obamas bok ønsker eg meg og, men akkurat nå nyter eg å høyre han lese inn boka. God tirsdag, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, fine bøker det der.
   Artig at du leser Obamas biografi. Det er en tykk bok, men jeg ønsker å lese den. Leser han virkelig selv? Stas!
   Takk skal du ha Elida:)

   Slett
  2. Jeg har ønsket meg Obama-boka til jul (og tror jeg får den), men angrer litt nå. Jeg lyttet til et Sample og det er jo bare så nyyyydelig å høre Obama lese selv! Kanskje lese først, og lytte etterpå om boka er god. Jeg liker svært godt stemmen hans.

   Slett
  3. Oj, så kanskje man skal lytte til ham.. men hvor lang tid tar en slik lydbok?? 30 timer?

   Slett
 2. Først her er mitt bidrag til diktlesersirkelen, litt på overtid:
  https://kleppanrova.blogspot.com/2020/12/william-blake-gjendiktning-av-tor.html

  Flott innlegg Anita. Jeg er enig med deg, stress ned!
  Julegaveinnkjøp blir i år svært lite. Vi har bestemt oss for bare å bare gi til barn. Så setter vi pengene vi hadde tenkt å kjøpe julegaver til hverandre inn på en sparekonto som vi skal bruke når coronaen er over til å leie oss et hus hvor vi kan hygge oss sammen. I et varmt land på høst eller vinterstid, en uke når det blir mulig!
  (Vi har alle nok av ting, vi trenger god opplevelser sammen)

  Ønsker deg en fin desember :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Ingun. Gleder meg til å lese innlegget:)

   Ja, hva skal man vel stresse med i vår alder..
   Kjøper lite gaver selv, kun nærmeste familie. Søsken burde jeg kuttet ut, men vi greier aldri å stoppe. I år er det litt spesielt i familien, så det får nå gå. Men vi er nøkterne.

   God ide å legge penger i hygge når koronaen er over, eller under kontroll..

   Fin desember til deg også:)

   Slett
 3. Har lest 10 av "dine" i november. Veldig spennende at Averno og Vatne sin bok tok opp noe av det samme. Nå ble jeg jo nysgjerrig på Vatne sin selv om sci-fi ikke er helt min greie(tror jeg, har aldri prøvd)

  Ser ut til at du har hatt en fin måned selv om den har vært travel.

  Jeg er ferdig med julestress og skal bare kose meg i desember og ta livet med ro. Måtte på et kjøpesenter i går for å få tak i julemiddagen, det ble rett inn og rett ut igjen uten å bli fristet til å gå i de til vanlig fristende butikkene.

  Høres fint ut med en tur til skogen som "erstatning" for utenlandstur, det er godt med litt stueforandring.

  Ønsker deg en fin uke, Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da leser vi mye likt, men det gjør vi jo, og du har lest dobbelt så mye som meg i år, nesten.
   Vatne sin bok er spesiell, så spørs om du liker den, men kan være verdt et forsøk, muligens?
   Starter på Delillos Stillheten i kveld, så da blir det tre bøker i rekken av dystopi-sci-fi-postapokalyptiske bøker. Var helt meningen det, bestemt meg for en trippel.

   Sci-fien til Vartne er kun ca ti år frem i tid, da. Ikke noe med romskip og sånt, men fremskreden hjerneforskning, og andre ting som er hakket lenger frem i teknologiske utvinninger.

   Godt at du er ferdig med julestress da. Her stresses det ikke, men det lille som er kan bli nok stress fordi det er så mye folk overalt i butikker og trafikk etc.
   Og noen gaver må jo kjøpes og pakkes og leveres.
   To av dem har jeg bestilt på nett, og noen har jeg her, så det er vel da bare et par-tre igjen å kjøpe.
   Skal reise bort i jula, så her hjemme gidder jeg ikke gjøre noe mer enn normalt, samt sette frem et par nisser når det lir på.

   Blir godt med en skogstur, ser frem til det, selv om jeg ikke har så lyst til å reise noe sted akkurat nå- men det blir fint når jeg kommer frem:) Bare holde seg frisk så går det greit.:)

   Takk, det samme til deg Beathe:)

   Slett
 4. Flott bunke bøker må jeg si, årets største! Jeg har lest halvparten av dem, så det bekrefter vår sammenfallende lesesmak. Artig at Unni L. faser ut Mariann Dahle, jeg står på vent på denne, men det haster ikke så veldig siden den bare er såder spennende.
  Nyt desember Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, ja ikke sant.:) Trekker i meg selv når jeg nærmer meg et slags mål, lager meg mål, må bare rekke en bok til liksom.. Konkurrerer med meg selv.
   Ja, vi leser mye likt vi også Tine.:) Men som til Beathe over, dere leser jo dobbelt så mye omtrent, så da blir det mye likt når man liker mye av det samme:)
   Spent på hva du synes om Nabovarsel..
   Jeg tror nok det er andre bøker som er mer spennende ja.
   Takk, det samme til deg Tine:)

   Slett
 5. Så fint og trivelig innlegg. Jeg har lest fire av bøkene. Lite lesing i det siste, men satser på mer etter hvert. Ønsker deg fine adventsdager.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Åslaug.:)
   Ja, det er en tid for alt, når andre ting skjer i livet, blir det mindre lesing.
   Takk, og finest mulig dager til deg også:)

   Slett
 6. Jeg digger disse lange oppsummeringene. Jeg blir inspirert, lærer om bøker og litt om deg. Pål ser ut som en fyr man kan lage gode tradisjoner med :) Håper du får en super desember med mange fine opplevelser!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du synes det Augusta:)
   Pål og jeg har flere tradisjoner, blant annet å gå på teater på prøveforestillinger og å gå på kafe e.l etterpå. Veldig hyggelig:)

   Takk, det samme til deg:)

   Slett
 7. I år har jeg ikke stresset (og kommer ikke til å stresse) med jula. Jeg går i slow motion som resten av året. Besøkte min eks-svigermor nå i formiddag og hun mente det var én ting som ihvertfall ble bedre med koronaen blant oss. Vi stresser faktisk mindre, også før jul. Jeg må si meg enig. Netthandeljulegaver here I come, fra sofakroken og direkte i postkassen. Kanskje litt kjedelig? Men ihvertfall temmelig smittesikkert :)

  Jeg har ikke lest noen av bøkene dine i november, men tror jeg har fått med meg samtlige omtaler. Alltid kjekke å lese, så også denne. Neste år blir jeg nok å registrere litt bedre jeg også. Havner kanskje nærmere 100 i år. Muligens. Forventningene var høyere, men ok. Det viktigste er å lese litt. Hele tiden. Jeg har gjenoppdaget bibilioteket, og det er deilig. Blir så inspirert av å ha bøker rundt meg. Kanskje jeg savner alle de 2000 bøkene vi gav bort da vi flyttet? De 3-400 vi har igjen er flesteparten havnet på gjesterommet i ei bokh
  ylle. Muligens vurdere å flytte dem opp i stua igjen?
  Takk for påminnelsen om Morgenstjernen forresten. Den har jeg notert bak ett eller annet øre tidligere :)
  Ha en fin desember!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, man trenger ikke å stresse- i det hele tatt. Netthandel er ok, og avslappende, men kanskje ikke like ok for butikkene der man bor. Jeg prøver å finne en balanse, tenker det er viktig å bidra til å holde dem gående også. Spesielt nå.. Mange hensyn å ta. Veldig kjekt å handle en gave på nett som jeg fikk sendt nordover direkte. Hadde blitt tung å ha med i kofferten i alle fall. (skal feire jul nordpå hos datter m/fam- er planen)

   Jeg også liker veldig bøker rundt meg, og å gå på bib. Tar meg turer og vandrer der innimellom, samt å gå i bokhandlere- der slapper jeg av. Selv om jeg innimellom må holde igjen for ikke å kjøpe noe jeg ikke hadde tenkt.

   Takk i lige så Marianne:)

   Slett
 8. 15 bøker er slett ikke verst. Nabovarsel er den eneste jeg har lest fra lista. Selv tør jeg ikke ønske meg noen bøker i jula siden jeg har mange uleste. =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ganske bra det, ja.
   Jeg har også mange uleste, men leselysta varierer, og jeg ønsker meg alltids noe, selv om jeg prøver å lese det jeg har . Låner også på Bib, selv om jeg har masse ulest.

   Slett