tirsdag 30. juni 2020

Oppsummering juni -20

Juni ble en veldig spesiell måned. Derfor ble det lite lest. Familiære hendelser og en langvarig varmebølge, samt oppstart i full jobb igjen, satte bokbunken og leseplaner på vent. Her kommer en kort oppsummering.


Jeg ble inspirert av #Boksalongen på instagram som la ut et bilde av bøker med sommer i tittelen, og jeg fant frem de jeg har lett tilgjengelig for tiden. I esker i kjelleren har jeg i alle fall Sommerdøden av Mons Kallentoft, Sensommer av Anders de la Motte, samt at jeg har Sommer uten menn av Siri Hustvedt på ebok. De tre har jeg lest, med unntak av Hustvedts bok som jeg begynte på en gang, men ikke fullførte. Kanskje jeg skal bruke juli til lese Sommerbøker?
Bøker lest:
1. Når isen brister av Camilla Grebe: Krim, Sverige, kjøpt, 475 s
2. Slakt av Espen Skjerven: Krim, debutant, leseeksemplar/gave, 492 s
3. Dette er ikke et stille sted av Henning H. Bergsvåg: Dikt, norsk2020, lånt på bib, 92 s
4. Ødemark av Stina Jackson: Krim, Sverige, lånt på bib, 382 s
5. Djevelyngel av Myriam Bjerkli: Krim, leseeks, norsk2020, 400 s

SUM: 5 bøker / 1841 sider

4 krim
1 diktsamling
1 kjøpt/2 leseeks/2 lånt på bib

Bøker jeg startet på i lesesirklene ble ikke lest.
I halve juni ble det et helt annet fokus enn å lese. Min kjære søster på 54 år, døde etter en lang stri kamp mot kreft og senskader etter strålebehandling. Hun ble adskillig værre rundt juletider med ny kreft, operasjoner, indre organ-ødeleggelser med mer, slik at kroppen ikke orket mer. Hun døde 16.juni og det var bisettelse forrige uke. Det ble mye rundt dette i familiesammenheng som jeg ikke skal gå inn på her. Vi ønsket ikke å legge ut noe på facebook fordi vi hadde nok med det som skjedde og ikke orket all oppmerksomheten det ville medføre. Hun bodde alene i vår hjemkommune noen mil herfra, med en voksen sønn nordaførr.
Seremonien i bisettelsen ble veldig fin og vi hadde valgt ut fin musikk som hun likte, minnestunden med nærmeste familie og slekt var også veldig fin. 
Jeg har hatt gode venner og mange fine samtaler i prosessen med dem og med familien min. Det har vært vondt, vanskelig, trist, sorgtungt, men også veldig fint med mye omsorg og kjærlighet.
Fred over hennes minne!

I tillegg har vi hatt tidenes varmebølge i ca tre uker her i Trøndelag, Tidvis rundt 30 grader, med strandturer og byturer, sykling, se planter og trær eksplodere etter ukesvis med regn, vind og lave temperaturer.
Jeg har også begynt på full jobb igjen etter et års sykmelding helt og og delvis, og er glad for at det ikke er fullt kjør nå, siden det skjer så mye annet. En kollega av meg (65) døde i går etter få års kreftsykdom og det var også en svært trist beskjed å få før man gikk på jobb i morges. Underlige dager. 

Dette diktet av Tor Jonsson fant jeg frem før bisettelsen til min søster. Jeg leste det ikke, men jeg hadde en liten tale. Jeg kan ta frem diktet nå:Det som har funket å lese har vært lette bøker, lett krim. Jeg har begynt på mye annet, men lagt det fra meg. Jeg har lånt et lass med bøker på biblioteket og forlenget innleveringsfristen.
Men det kommer tider etter dette. Lesetid, leselyst og konsentrasjon kommer nok tilbake. Det vet jeg.

Alle de fem krimbøkene jeg har lest var veldig gode. Jeg skal blogge om Djevelyngel litt senere.
Ødemark likte jeg svært godt, den hang i meg en stund. Den er så mye mer enn en lett krim, den har et utrolig godt språk og jeg glemte at det var en krim, fordi jeg ble opptatt av andre ting enn plottet og mysteriet. 
Når isen brister likte jeg også, men den var noe treg i partier, selv om det ikke gjorde mer enn at jeg gjerne vil lese Dvalen. De andre solobøkene til Grebe har jeg lest.

Diktsamlingen til Henning likte jeg også, men husker ikke så mye av den nå. Kanskje jeg leser den på nytt før jeg leverer den til biblioteket. Den er litt mørk. Har fine setninger, fin rytme.

Ellers har jeg fulgt med Et sted å høre til på NRK.no. En episode nå mandag-torsdag nå. En god serie i disse tider. Ramlet også over reprisen til Heimebane i forrige uke og ble oppslukt. Det blir den neste jeg skal følge med.

Ønsker dere en god juli alle sammen. Håper ferien blir fin og at bøkene er gode. Ta vare på de gode øyeblikkene, lev og nyt mens dere kan.:)


Her er noen bilder:

Med bøker på byen i godværet.
Lesesirkelen min hadde sommeravslutning på Ni Muser tidlig i juni. Dette var bøkene vi hadde med oss som vi skulle velge mellom. Vi valgte å ikke velge noe felles. Vi leser det vi vil blant disse. Det kan det også bli en fin boksamtale av etter sommeren.Boka jeg leser nå. Den siste av dyktige Jan-Erik Fjell. At det går litt tregt nå er ikke Fjell sin skyld. I helga måtte jeg ut og finne trær med litt skygge. Det har vært uholdbart på verandaen, og inne har det også vært varmt. 
Nå har regnet kommet og det er litt under tyve grader. Slik blir det et par uke. Vanlig trønderjuli med andre ord. Det er greit en stund nå.

                                                                     ***


Jeg har lest 56 bøker i første halvår 2020. Oversikt her

14 kommentarer:

 1. Kondolerer så mye, Anita. Du har ikke hatt det lett i det siste, jeg føler med deg. Skjønner godt at bøker kommer i andre rekke når en har slike triste hendelser i nær familie. Håper at ny, full jobb blir bra etter hvert, og at sommeren blir lettere og varmere enn den er nå. All lykke til framover, kjære deg!

  SvarSlett
 2. Nydelig dikt,Anita <3
  Bøker får komme i andre rekke når det er slike omstendigheter og med full jobb i tillegg blir det ikke tid og anledning.

  Jeg har også lest Bergsvåg sin,handling fra Bergen husker jeg, mørk samling ja,leste den bare èn gang.

  Så kjekt at du ser Heimebane,den er bra. Likte vel første sesongen best syntes jeg å huske.

  Fine bilder du har med og kult med bokstabel med bøker inneholdende noe med sommer i titlene.

  Håper du får lysere dager fremover, Anita. Igjen,varme tanker til deg og dine <3 Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for fine ord Beathe:)

   Har ikke kommet videre med Heimebane enda, men den ligger jo der..

   Slett
 3. Så trist å høre om din søster Anita, håper du får trekt pusten og samlet deg litt. Lese kan man bare når hodet og kroppen lar en få fred, ikke lett å konsentrere seg om noe som helst når livet banker hardt på. Jeg har lest Grebe og Jackson av dine bøker, men har Slakt på vei til meg :)
  Ønsker deg en fin sommermåned :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Tine. :) Ja, sånn er det..

   Gled deg til Slakt.:)

   Slett
 4. Trist med søsteren din, kondolerer. Bøker er ikke noe man må presse seg til, så det kommer i andre rekke. Å starte i full jobb igjen etter så lang tid tar også mye energi!
  Jeg ønsker deg en god juli mnd Anita :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Ingun.:)
   Ja, det er bare dumt å presse seg til lesing, for det går jo ikke likevel. Å finne det lette/rette som kan hjelpe til å koble ut, er kunsten.

   Slett
 5. Kondolerer så mye, Anita.

  SvarSlett
 6. Så trist med syster di. Kondolerer.
  Godt at minnestunda vart fin og at du har nokon å snakka med /lena deg til.

  Lett krim har også vore mi "oppskrift" på å ta tak i lesinga igjen når eg har opplevd triste ting.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er trist, livet er brutalt for noen mer enn andre når sykdom rammer.

   Takk skal du ha Berit.:)

   I dag leser jeg vel ferdig Gråsonen av J-A Fjell.

   Slett
 7. Kondolerer Anita <3 Det var veldig trist å høre om søsteren din.
  Det er godt du har venner å prate med.

  Jeg har lest tre av dine, og Ødemark har jeg fått. Den gleder jeg meg til. Sølvveien var så fin.
  Ha en riktig fin sommer!

  SvarSlett
 8. Tusen takk Astrid Terese.:)
  Ja, venner er gull, venner og familie man man snakke med, dele tanker, følelser og minner med.

  Sølvveien skal jeg lese, Ødemark imponerte meg.:)

  SvarSlett