torsdag 30. april 2020

Oppsummering april -20

Mai kommer plutselig på. I morgen er det selveste 1.mai, og i dag tid for å skrive en oppsummering for april. April i Trøndelag har vært skiftende som vanlig. Mye snø, regn, vind, surt vær, ja faktisk har vi hatt den kaldeste april på mange år frem til det kom noen soldager for en ukes tid siden. Litt sol kan vi vente i helga, men i dag har det vært en kald vind. Jeg snufser, er tørr og sår i øynene, og innimellom renner det fra dem også, er det allergi, er det forkjølelse, er det korona, ja det spørsmålet har jeg vel stilt meg siden tidlig i mars. Og jeg har lest ørten artikler hvor vi skal lære å skille mellom hva som er hva, men likevel synes jeg det er vanskelig hver gang jeg begynner å snufse litt ekstra. Men nok om det, la oss glede oss over at leselysten er tilbake. Noen nye bøker i april. Det har kommet enda flere i posten, samt at jeg har kjøpt en i dag (Om pesten av Hanne-Vibeke Holst). Pesten av Camus har jeg lest,  jeg synes den er utrolig bra, de andre ser jeg frem til å lese. 

Bøker lest:
1. Klør av Ida Frisch: Debut, leseeks, frahylla, 147 s
2. Bilder i ord av Roald Ellingsen: Dikt, leseeks, debut, 157 s
3. Voksendommen av Bente Egenberg: Sakprosa, psykologi, leseeks, 496 s
4. Darling River av Sara Stridsberg: Frahylla, kjøpt, Alaska, Europa, 287 s
5. Natt av Bernard Minier: krim, Frankrike, Østerrike, leseeks, 523 s
6. Gå med meg av Sonja Holterman: Krim, norsk2020, leseeks, 230 s
7. Pesten av Albert Camus: Algerie, lånt Bookbites/ebok, 1001-bok, 345 s
8. Aldri, aldri, aldri av Linn Strømsborg: lånt eBobBib, samlesing BBP, 224 s
9. Søstrene fra Toscana av Lori Nelson Spielman: Italia, USA, kjøpt, 368 s

SUM: 9 bøker, 2777 sider


Jeg hadde trodd at jeg skulle rekke flere bøker, siden jeg leste ganske mye tidlig i april, men de siste par ukene har det vært mye annet som har tatt tid og energi, så da ble det mindre enn jeg trodde. Jeg har imidlertid lest en del flere sider enn de 2777 oppsummert, fordi jeg er halvveis i Lucinda Rileys Solsøsteren som er på 800 sider, og nesten ferdig med Frakoblet av Johann Hari (har 60 sider igjen av ca 350 )

Da ble det slik:
5 romaner (ikke-krim)
2 krim
1 diktsamling
1 sakprosa (psykologi/terapi)

2 frahylla
1 1001-bok
1 norsk2020
5 leseeks/2 kjøpt/2 lånt eBokBib/BookbitesBeste krim i april


Lesesirkler:
Heddas hylleboksirkel med Klør
Elidas 1001-sirkel med Pesten (junibok- jeg følger ikke helt ruta, men det funker visst best sånn for meg) 
Samlesing Bokbloggerprisen med Aldri, aldri, aldri.
Om de ubloggede bøkene:
Jeg likte å lese Voksendommen som handler om flere terapiløp hos en privatpraktisende psykolog. Den brukte jeg tid på for å fordøye alle historiene som ble skildret. Mye å lære her. Omtale kommer.

Klør leste jeg fordi jeg ble inspirert til å lese mer av forfatteren etter å ha lest diktsamlingen hennes om Grønland i mars. Jeg likte Klør bedre, den var mer småcreepy om et forhold som ikke ble helt sunt. Dette skrev jeg på instagram:
"..en ubehagelig thrilleraktig kjærlighetsroman om en ung kvinne i oppløsning og desperasjon . Jeg synes dette var en god debut. "

Aldri, aldri, aldri har jeg heller ikke blogget om. Jeg synes Strømsborg skriver godt og lett, og tenker at dette er en god roman spesielt for de som kjenner at de er i målgruppa, enten som kvinner i fertil alder som har, ikke har, ønsker, ikke ønsker, kan-ikke kan, få barn- deres partnere, venner, foreldre som er opptatt av å få barnebarn.  Selv mener jeg at valget om å få barn er noe de unge må få velge selv uten at jeg eller andre skal blande oss inn i det. Valget skal respekteres, og som bestemor mener jeg også at vi som foreldre heller ikke skal legge noe forventningspress på barna våre om å få barn.
Jeg opplevde nok at det var en vanlig forventning da jeg var ung, men siden jeg selv ble mor ganske tidlig følte jeg det aldri personlig. Men da jeg var enda yngre, tenkte og sa jeg at jeg ikke skulle ha barn. Så i det perspektivet kan jeg skjønne hovedpersonen veldig godt. At ting ble annerledes for meg, er en annen sak og jeg er selvsagt glad i barna mine, selv om jeg mente noe annet da jeg var i tenårene.
Interessant og ganske overraskende at presset om å få barn er så stort i våre dager. Jeg trodde faktisk at det var litt rausere rundt slike valg, særlig i dag hvor det virker som det er større toleranse for alle slags liv. Kanskje varierer det i hvilke miljøer man vanker i, jeg velger å tro det.

Etter en del tunge bøker (pest og kolera, krim, seriedrap, galskap og overgrep/misbruk av unge piker som i Darling River) måtte jeg ha noe lett, lett, som i feelgood og dro igang med Søstrene fra Toscana av Lori Nelson Spielman, en forfatter med et så merkelig navn at jeg nesten tror det er fiktivt. Hun har gitt ut flere bøker og er likt av flere som leser romaner i denne sjangeren. Det er ikke min favorittsjanger, og jeg var også redd for at denne var ganske så sviskete. 
Italia, Toscana, Amalfi, en ung barnløs kvinne ca 30 som bor i USA, er den andre søsteren i sin familie. Den andrefødte har en forbannelse over seg, de får ikke mann og barn og blir alene og opplever katastrofer i tur og orden. En dag blir hun invitert til en tur med sin utstøtte tante Poppy på 80 år, til å feire burdagen hennes i Italia. Etter mye om og men takker hun ja, og reiser. Vi får en historie i fortid og nåtid med Poppys dramatiske historie. Jentas kusine blir også med, hun er også andrefødt.
Poppy er en livsglad og annerledes dame og mener at forbannelsen er bare tull og det skal hun vise dem. Hun skal møte sin tidligere elskede som hun måtte skilles fra fordi han måtte hjem til Tyskland og hun måtte dra til Amerika og bli gift med en annen for å overleve. Både Atlanterhavet, Berlinmuren og strenge familietradisjoner skilte dem.
Boka var ganske sviskete, men også sjarmerende og morsom, og faktisk godt skrevet til å være i denne sjangeren. Jeg er svak for Italia-bøker, har lest ganske mange, denne var faktisk ganske god blant de jeg har lest av denne typen,
Anbefales hvis du vil ha noe lett og rørende, med humoristisk snert og drømme deg til Italia for en stakket stund før tragiske koronatider rammet landet som jeg har så kjært.

Samlesing mai av Mamma er trygda
I mai skal jeg ha ansvar for samlesingen i forbindelse med Bokbloggerprisen 2019, av Mimir Kristjansssons eminente bok Mamma er trygda, sammen med Marianne Augusta, som har bloggen Notater.
Det vil komme flere innlegg relatert til bok og forfatter i løpet av måneden. Bli med og les, bli med og hylle og heie på boka.
Mitt innlegg om Mamma er trygda kan leses her
More to come...

Film/Serier:
1. Den fjerde rytter av Agatha Christie. Påskekrim TV2/Sumo. 3 episoder. Spesiell, jeg likte den.
2. Valhalla Murders. Islandsk krim. Netflix. 8 episoder. Utrolig spennende og godt laget. Holdt meg våken. Sett i to jafs.
3. My brilliant friend av Elena Ferrante. Story of the new name. Sesong 2. Episode 1-8 /8     HBO Nordic. Ok, hyggelig gjensyn, men noe treg.
4. Tiger King. Dokumentarserie. Netflix. Episode 1-2/8 Vet ikke helt hva jeg synes.. det stoppet opp, holdt meg en episode av gangen. Ser sikkert flere senere..
5. Outlander av Diana Gabaldon. Sesong 5. Episode 6-10/12. Viaplay.
 Jeg holdt på å falle av , den var ikke så engasjerende denne sesongen, men så tok jeg et jafs på to kvelder med 5 episoder i sleng for noen dager siden, og det tok seg alvorlig opp med mye dramatikk og Jamie i noen uforglemmelige scener. Roger også.
6. Hillary. NRK, 1/1-4 - interessant om Hillary Clintons liv. Så en episode i går skal se mer.Ladestien ved Ladekaia. (eget foto) 

Ønsker dere med dette takk for april og ønsker dere en fin-fin mai.:) 


Oppsummering mars  7 bøker/ 2200 sider
Oppsummering februar: 13 bøker / 3935 sider
Oppsummering januar -20: 9 bøker/2571 sider


16 kommentarer:

 1. Eg liker det du skriver om Aldri aldri aldri. Den traff meg veldig som er i midten av 30-åra og har ikkje lyst på barn. Forventningene til at eg skal få barn er større utanfor min nærmaste omgangskrets har eg erfart. Til og med min mor har opent sagt at det er ikkje gitt at ho får barnebarn og at det er min sak om eg ønsker barn.

  God mai til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Skjønner at den ble ekstra aktuell for deg. Godt at din mor forstår og respekterer ditt valg.:)
   Takk, det samme til deg Elida:)

   Slett
 2. Har ikkje lest nokon av dine, men har notert meg 'Natt' tidlegare og lagt den som ønskebok. Har kun lest den fyrste i serien og ser at eg ga berre terningkast 3. Meiner å hugsa at eg tykte det var "litt mykje" av det meste og at lydbok var "litt feil". Går det greit å gå rett på Natt eller bør bok 2 og 3 lesast fyrst for å forstå samanhengar og slikt?

  Mimir ja. Eg likar han, og las Mamma er trygda tidlegare i år. Men har ikkje skrive/blogga noko. Det er muleg at eg skal hekta meg på igjen etter kvart. Lykke til med samlesinga i alle fall, det er ei skikkeleg bra bok av ein forfattar og samfunnsdebattant som byr på seg sjølv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Legger meg i her, som kronologiekspert, som ikke stoler på Anita, (som tidligere har vist seg slepphendt med rekkefølger), gir de riktige svarene.

   Du bør lese toern, men kan hvis du må hoppe over treern, kun fordi forholdet mellom politi og seriemorder ikke utvikles, har en helt annen enkeltstående plott, selv om den røde tråden om hovedpersonpoliti Martin selvfølgelig videreføres. Når det er sagt mener jeg selvfølgelig alltid at man bør lese etter utgivelse -)

   Slett
  2. Hehe. Eg stolar mest på meg sjølv, men ser kva du skriv.

   Slett
  3. Kronologipolitiet har talt, men i dette tilfellet er jeg er enig i at det kan være lurt å få med seg nr 2 pga karakterutviklingen- og utviklingen i relasjonen mellom Servaz og Hirtman. I nr 3 tror jeg ikke Hirtman er så aktuell, slik jeg har forstått. Jeg har ikke lest nr 3 og det gikk helt fint å gå rett på nr 4 etter nr 2.

   Håper du skriver innlegg om Mamma er trygda:)

   Slett
 3. Aldri, aldri, aldri har jeg hatt liggende her siden korona-krisa startet. Jeg vegrer meg hver gang jeg tenker nå skal jeg begynne på den. Men, det du skrev om boka fikk meg til å tenke litt annerledes.
  Jeg må jo få lest de. Fikk lest to av de nom. i april. Ellers har jeg bare lest Darling river av de du har lest.
  Ha en fin 1. mai, her er det surt og kaldt og miner lite om mai.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra du tenker litt annerledes. Det er en bok med mange vinklinger rundt spørsmålet.
   Takk, samme her ang været. Skyet i dag, med små solgløtt.

   Slett
 4. Føler at jeg kan være med i oppsummeringsgjengen nå som jeg selv endelig har fått skrapt sammen et telleinnlegg, har også lest flere av bøkene på lista di, so .. I'm with the band...

  Har snufsa siden januar, pga manglende vinter og trær som tjuvstartet på våren. Har symptomer som vond hals og hode, samt tungpustet og den kjedsommelige nysinga. Hjelper ingenting av jeg har gått på piller siden i vinter. Hadde det ikke vært for at jeg kjenner symptomene hadde jeg lagt meg inn for fremskreden corona hver morgen, som det er nå kommer jeg ikke til å ane om jeg blir en av de asymptomatisk, eller såkalt mildt forløp. Krysser fingrene, kan tross alt ikke ringe legevakta hver formiddag...

  Surt og kaldt her også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Legevakta hadde blitt overbelasta med slike tilfeller ja. Jeg må be om allergitesting neste gang jeg er hos legen. Bruker sjelden piller, men i går tok jeg en Zyrtec. Kjøpt inn en gang for å unngå rødvinsbakrus, men det funka ikke. Holdbare enda.
   Jeg bruker astmamedisin da, og innimellom nesedråper fått på resept.
   Ganske sikker på at det er allergi, i går var jeg ikke god, i dag er jeg helt fin. Enn så lenge. Satt noen timer med hjemmekontor på kjøkkenbordet like ved ruter-internettboksen, mye ekstra støv her kanskje, kanskje jeg reagerer på den boksen også, kanskje skjermen på jobbens laptop? Pluss husstøv og Salix som det er en den del av ute nå. Hvem vet.. Burde sikkert støvsugd og vasket oftere, men det er vanskelig å få til, siden jeg ikke har det genet særlig utviklet..Kanskje kaste påskeblomsten som ryr pollen. ? Hm..

   Slett
 5. Som vanlig har du laget en helt fantastisk oppsummering! Natt, Gå med meg og Pesten har jeg fått i hus, så de skal leses. Spielman kan jeg også tenke meg. Men Stridsberg prøvde jeg med Becomberga og likte den ikke i det hele tatt.
  Jeg har pollenallergi (for ørten ulike sorter) og snufser halve året. I går skulle jeg til tannlegen, men ringte og fortalte at jeg snufser. Da fikk jeg ny time i september. Så selv om jeg er ganske så sikker på at det ikke feiler meg noe så blir en litt på tuppa når en nyser og har snue :-)
  Vi har hatt noen nydelige dager i april og jeg har sittet ute og lest. Nå er jeg faktisk litt brun og føler meg litt frechere enn midt på vinteren :-)
  Ha en fin 1.mai!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Astrid Terese!
   Du har mange bra bøker å se frem til.
   Beckomberga er helt annerledes enn Darling River, men skrivestilen hennes er jo spesiell så det er ikke sikkert at hun er noe for deg. Jeg synes Beckomberga er den mest "vanlige" av romanene hennes. I stil og form.

   Allergi er noe skit. Ja, en blir litt på tuppa. I går blåste det sånn her, sikker på at det virvlet opp mye støv og pollen slik at vi reagerte ekstra vi som reagerer. Til og med min sønn nøs en del da vi dro til City Lade kjøpesenter i går ettermiddag, og han snufser og nyser vanligvis ikke .

   Rart timen ble utsatt hvis du er sikkert på at det er allergi, eller tar du/tannlegen ingen sjanser at all? De bruker jo munnbind og er ganske så drilla på smittevern.

   Godt å føle litt farge på huden:)
   Takk, det samme til deg:)

   Slett
 6. Ah, Becomberga den mest vanlige?? Da tror jeg faktisk ikke at Darling River er noe for meg :-)
  Tannlegen tok ingen sjanser. Det var ikke snakk om å kunne komme når jeg hadde snue. Det hjalp ikke at jeg forklarte. Jeg var glad jeg ringte på forhånd så jeg slapp å møte opp og dra hjem igjen :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, som roman, mer som en vanlig roman. De andre jeg har lest er mer originale i formen. Men de er sterke, rå og mørke.

   Ok, så det var tannlegen...Bra du ikke dro dit, som du sier:)

   Slett
 7. Koselige bilder og fin opppsummering. Morsomt at andre også har mummitroll kopper. =) Jeg leste bare seks bøker i april. Har ikke dårlig leselyst, men har nok vært for mye gaming. Må bli flinkere til å prioritere. =) Ha en fin mai!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Ina.:) Ja det er mye annet som kan ta tid enn lesing. Mummikopper er søte. Jeg har bare en, denne.

   Slett