søndag 14. juni 2020

Slakt av Espen Skjerven. En skikkelig sidevender

Jeg ble gjort oppmerksom på debutantboka Slakt av forfatteren selv på Krimfestivalen i Oslo i mars. Det var i de dagene vi enda kunne håndhilse. Jeg håndhilste på forfatter Espen Skjerven og fikk boka hans med meg hjem. Noen dager etter kunne vi ikke håndhilse på folk, og slik er det enda. Det er litt absurd hvor fort ting kan endres, og det er derfor jeg nevner det. Tenk noe så enkelt og inngrodd som å håndhilse og så kan vi ikke det lenger. Vel, nå har Slakt ligget i karantene i over tre måneder, men når den ble tatt frem så ble den lest ganske fort.Slakt er førtse bok i en ny serie om politietterforsker Tom Grayston som jobber i Sandnes sammen med blant annet kollega Dagny Stokka.
De to får en brutal drapssak i fanget. To forretningsfolk blir drept på en makaber måte og investor Erik Hoff blir siktet og dømt for drapet. Indisene er klare, alt peker i den retningen, men er det nok bevis? Noe skurrer for Tom Grayston, så når det kommer inn et nytt tips i saken som gir Hoff alibi forsterkes Tom sin magefølelse om at det er noe som ikke stemmer. Når han og kollegaen begynner å nøste i dette, vikles de inn i en mørk og bedriten underverden av prostitusjon, overgrep på mindreårige og menneskehandel.
Hendelser er knyttet til en nattklubb som kalles Panzer hvor mennesker med spesielle lyster og behov kan treffe likesinnede.

Underveis blir vi kjent med Toms historie, han har en broket bakgrunn med en tøff oppvekst, en far som er alkoholiker, en mor han ikke har noe god forhold til, en søster, Cecilie, som han er glad i. Hun er invalid etter en ulykke som moren laster ham for. Tom er skilt fra Heidi som bor i Oslo med de to barna deres.
Tom splittes mellom hensynet til barna og søsteren Cecilie, som bor i Sandnes, og valgte det siste. Tidligere bodde også Tom i Oslo og han har en bakgrunn fra militæret og Delta. Tom har sterk rettferdighetssans og liker også jakten når han skal oppklare brutale forbrytelser.

Forfatter Espen Skjerven skriver lett og godt og er dyktig på å bygge opp spenningen. Kapitlene er korte, og boka har et godt driv fra starten av. De første par hundre sidene går sånn passe fort fremover, men etter at forfatteren han innført flere elementer i saken tar det helt av og jeg får virkellig problemer med å legge boka fra meg. Til tider har jeg åndenød og får lyst til å hoppe over setninger fordi jeg nesten ikke greier å vente på å se hva som skjer fordi det er så spennende.  Jeg tenker også underveis, mens Tom og co leter etter den/de skyldige -  at å nei, ikke la det være noen av dem i systemet...
Vel, uten å røpe for mye så ante jeg sammenhengen en stund, men det skal likevel sies at forfatteren skrudde det til med helt ny overrraskelser på tampen.
Ah, for en spennende leseopplevelse!

Innholdet i boka er mørkt og bedritent, nesten ikke til å holde ut, siden slikt skjer i virkeligheten dessverre. Unge asylsøkere forsvinner sporløst, noen av dem blir offer for menneskehandel, andre barn selges, voldtas, filmes og legges ut på det mørke netttet. Ringer av voksne som misbruker og mishandler barn og unge, også sine egne. Voksne i alle samfunnslag. Maktmisbruk og utpressing.
I går så jeg også ferdig dokumentaren om jeffrey Epstein på Netflix. Slakt ble satt i et virkelighetens lys på en svært aktuell måte.

Tittelen Slakt har jeg spekulert på. På slutten fikk jeg svaret på det. Og det røper jeg ikke.
Les selv!

Smakebiter (lagt inn i spalten Smakebit på en søndag) :
"Det blir i alle hvert fall vanskelig å få jentene i tale nå", sa Sondre. " Uansett, om det er selvmord eller drap, vil frykten stå skrevet i pannen deres". (s.148)

" Hva skjer med de døde hos Frøya?" spurte Tom. (s.186)

"Deep Web?"
"Ja, men for å være presis gikk jeg inn på Dark Web. Det er en liten del av Deep Web. Vet du forskjellen?"
"Jeg har forsøkt å lese meg opp, men det er ikke enkelt", sa Tom. ( s. 187)

Bjørnebok har også blogget om boka. Han ga den terninglast 5.  Link til andre blogginnlegg finne si hans innlegg.Forfatter Espen Skjerven på Kirmfestivalen i mars. Foto: Anita Ness


Espen Skjerven (f. 1974) er utdannet jurist og jobbe rsom dommer i Jæren tingrett. Han har tidligere jobbet i Økokrim og Kripos og som forretningsadvokat. (sitert fra baksidne på boka)

Espen Skjerven: Slakt, 492 sider
Pitch forlag 2019/pocket 2020
Boka har jeg fått av forfatteren22 kommentarer:

 1. Det där var en okänd bok för mig. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en debutantbok, så ikke rart om du ikke har hørt om den i Sverige enda.

   Slett
 2. Jeg så noen av samtalene han var med i. Så moro at du fikk snakket med han - og at du likte boken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var trivelig. Boka anbefales som god og spennende krim.

   Slett
 3. Tack för smakebiten kul med nya deckarförfattare hoppas den blir översatt

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er gøy med nye som innfrir og lover flere gode bøker. Vi får håpe den blir oversatt etterhvert:)

   Slett
 4. Flott omtale, Anita!
  Her er vi helt på linje.
  Og takk for link!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Bjørn:)
   Jepp, dette var spennende...og lovende.
   Bare hyggelig med linking:)

   Slett
 5. Mörkt. Tack för smakbiten. Får se om den kommer på svenska!

  SvarSlett
 6. Høres ut som en spennende og mørk krim dette,litt annerledes enn den jeg holder på med. Mulig jeg må notere meg til senere en gang. Fin omtale, Anita.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er den. Takk skal du ha Beathe:)

   Slett
 7. låter som en spännande bok. har aldrig hört talas om den. tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Norsk debutant, ikke så rart dere ikke har hørt om den i Sverige- men den kan jo bli oversatt etterhvert.

   Slett
 8. Jeg er på jakt etter en krim som gir meg åndenød, så jeg hang meg opp i det stikkordet ditt. Skal sjekke boken ut på ebokbib og se om jeg ikke får lest den snart :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Akkurat, ja denne kan nok passe bra for deg Tine:)
   (men ikke heng deg oppi at det også er familier her som kan bli involvert.. synes jeg husker at du har reagert på sånt før)

   Slett
  2. Du husker godt Anita :) Tror det forekommer i så mange bøker at jeg har vent meg til det.

   Slett
  3. Ja, husker ofte slike ting, kjenner deg og en noen andre bloggere ganske godt etterhvert, og noe fester seg jo.;)

   Slett
 9. Slakt handler om mitt nærområde og derfor var det ekstra gøy å lese den. Jeg tror det må være den første krimboken med handling fra Jæren. Hvertfall den første jeg har lest. Jeg likte boken for spenningens skyld også, ikke bare på grunn av geografisk område. Men fytti grisen noe av det var tøft. Jeg håper forfatteren vil skrive flere bøker :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Alltid gøy med bøker fra nærområdet, særlig krim. Spesielt hvis det er den første krimboka du har lest derfra.:)
   Enig i at det var end el tøffe ting i den boka, men den var velskrevet og spennende, så det holdt.:) Håper på mer fra rettsalen, det var bra. Der har han jo massevis av innsikt.

   Slett
  2. Ja, det har han. Jeg tror det også er den første krimboken jeg har lest som er skrevet av en dommer :-)

   Slett
  3. Ja, det har ikke jeg heller... Men flere av jurister med andre jobber.

   Slett