søndag 15. november 2020

Dette er andre dagar av Ruth Lillegraven (dikt om verden i pandemitid)

 Ruth Lillegraven er en kjent og kjær norsk lyriker og forfatter. Hennes diktsamlinger er lettleste, med et forståelig språk og historier uten for mye svevende abstraksjoner. Hun har også vunnet den norske Bokbloggerprisen 2013 med URD . I høst kom hun ut med en diktsamling med tekster inspirert av koronapandemien. De er gjenkjennelige slik det har vært for oss alle i denne tiden. Ruth nøyer seg ikke bare med tilstanden her på bjerget, men beveger seg ut i verden og skriver også om andre ting som skjer.


Dette er andre dagar skildrer livet til Ruth, hennes familie, de åtte år gamle sønnene, datteren som er russ, hennes mann, i denne tiden siden mars 2020, da så mye ble nedstengt, men også før det, da vi fikk nyheter om at en pandemi muligens var på gang fra Kina, og aviser skrev om det første registrerte smittetallet i Norge.
Om hjemmekontoret, skolestengning, andre ting man må finne på sammen med barna, håndvask, om såre hender pga mye antibac da skolene åpner igjen. Om det merkelige ordet kohort, som opprinnelig er et romersk militært begrep.. Om hva hun vanligvis lærer barna, og hva de må lære nå.

...
eg lærer 
å halde avstand
og sprite hender
og dette er det eg 
lærar videre

hugs avstand
kviskrer eg til sonen
då me går i fossen
og må passere folk
..

(s.83, fra diktet Hendene)

ventetiden, på at noe skal skje, noe skal ikke skje, man vet ikke, så merkelig er tiden..
Om kohortene:

...
men noko skjer

barnehagane opnar
skulane delvis

eit magisk nygamalt ord
dukkar opp

kohortar

ein gong grupper
av 480 infanterisoldatar
i det gamle romarriket
konstant i berdeskap
mot moglege fiendar

sidan mest kjent 
från Asterix

ungane går
på skulen væpna
med reina matboksar
rein drikkeflaske og 
rein ipad, stiller opp
på linje ute

(s 92-93, diktet Tida)

Interessant at vi har hentet ord fra gamle krigsspråk for å bruke det i en pandemi. Og parallellen er ganske tydelig. Vi kriger mot et virus, må lære oss disiplin  og følge ordrer for å få bukt med dette.

Boka veksler mellom det dagligdagse, det globale. Lillegraven smetter inn refleksjoner og bilder fra branner i verden, som utgår fra en brann familien opplevde på Rhodos mens de enda kunne reise til utlandet. Hun tegner også opp bilder fra de skrekk-tallene fra utlandet vi alle har fått inn via nyhetene, fra Bergamo, New York, andre steder, og tilbake igjen til skogen i nærmiljøet, de nære ting. Om permafrost , synkehull, klimasaken, trærne i skogen, om flykntingekrisen i Moria, om andre katastrofer i verden. Jeg leser utålmodighet, tålmodighet, venting, en stille desperasjon, men også en glede, en trygghet, tross alt, over å leve i vår del av verden, og mer tid med barna, en annerledes tid med barna.

Det er fint og enkelt som Ruth Lillegraven kan skrive det. Gjenkjennelig, fordi vi alle har vært gjennom og er gjennom det samme og enda vet ingen når dette er over.

Dette er den første boka fra den såkalte korona-litteraturen jeg har lest.
Siden jeg har fulgt særdeles mye med i alskens medier siden korona-viruset ble kjent, føler jeg at jeg har fått dosen min og ikke har hatt noen trang til å lese skjønnlitterære bearbeidinger så langt. Men det kan jo endre seg dess lenger det går og vi får en del av dette på avstand.
Diktene var uansett fine å lese, selv om jeg synes noen deler var bedre enn andre deler her. Men det er vel ikke uvanlig, generelt sett. Det må være mer enn en ren oppsummering for at det skal bli god litteratur, og det synes jeg Ruth Lillegraven makter. Hun utvider fra det lille, nære, til det globale og trekker også delvis inn noe fra før pandemien, og fra andre pandemier, slik at vi flere perspektiv på det vi er midt oppe i nå.

Anbefales!

Beathe har også skrevet begeistret om boka, les hennes flotte omtale her


Andre bøker av Ruth Lillegraven i min blogg:
URD (dikt)
Manilahallen (dikt) 
Sigd  (dikt) 

(sukk, det var tider det. Nostalgiske bilder)


Ruth Lillegraven: Dette er andre dagar, 131 s
Tiden norsk forlag 2020
Leseeksemplar fått av forlaget

23 kommentarer:

 1. Är väldigt dålig på att läsa diktsamlingar. Borde läsa mer. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig. Dikt trenger ikke være så komplisert.

   Slett
 2. Har läst mycket på norska men vet inte om jag någonsin läst dikter.
  Vad konstigt att du inte kunde kommentera på min blogg, det är ju en wordpress.com blogg! Svarade dig på FB i alla fall :.)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er mye bra dikt på norsk også:)

   Ja, det er rart med kommentarproblemet. Har hatt problemer på norske wordpressblogger også, men nå går det greit. Håper å finne ut av det, skjønner ikke hvorfor.
   Blogger som jeg bruker, og wordpress er kanskje ikke så gode venner?
   Har svart tilbake på fb.

   Slett
 3. Tenk at vi har fått "koronalitteratur"? Jeg tenkte som deg, at dette vet jeg alt om, men da jeg leste Maja Lunde sin bok, var det egentlig ganske ok. Jeg elsker Ruth Lille graven sine bøker, så jeg kommer nok til å lese denne, etter hvert. (Jeg har lest dikt i dag, måtte bare si det...)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant..
   Maja Lunder sin har jeg lest anemdelser av og ble ikke fristet. Men kanskje jeg skal prøve den lell, om en stund.
   Det jeg har lyst til å lese er det italienske essayet Smittens tid.

   Btw- Jan Boris Stene har noe om korona i sin nyeste krim som kom ut for å få dager siden. Det er samtidskrim fra St.Olavs hospital, kreftavdelingen. Hørte han på bokbad i går. Skal lese den etterhvert..

   Har du lest dikt til diktsirkelen? Skal lage innlegg snart. Har lest Blake, men har lånt en til av ham, så kanskje jeg leser den også.

   Slett
 4. Min første "koronabok" selv om jeg har lest flere både før og etter som kunne gått innunder "koronalitteratur" sjargongen,som Schreiner og Delillo.

  Ja,sant denne var bra? Enig med deg i at ikke absolutt alt var like bra eller til å bli berørt av. Sånn er det ofte med dikt syntes jeg, og ikke bare det heller. Blir vel helhetsinntrykket som teller. Jeg skal i gang med Averno for tredje gang,fint å lese litt på nytt før jeg skriver innlegget.

  Ser du er i gang med/skal i gang med Olaug Nilssen sin bok,er spent på "dommen" din.

  Takk for link🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Skriver Schreiner og Delillo direkte om korona, eller skriver de mer generelt om pandemi?
   Har lest Pesten av Camus, den var utrolig bra- så mange paralleller til det vi er oppe nå, selv om den er skrevet for flere tiår siden.

   Averno er notert her også, selv om jeg enda ikke har den.

   Har lest nesten halve boka til Olaug i dag, på iPad. Blir litt sliten av å lese bok på skjerm, så må ta en pause. Jeg er litt usikker på hva jeg mener enda.. det er litt sånn tja..
   Har satt meg som mål å lese alle Brageprisnominerte romaner før vinneren kåres. Olaug sin er vel den siste.
   Så langt tror jeg at jeg heier på Helga Flatland. Men noen bøker kommer seg etter en tid, så vi får se..

   Hyggelig å linke, og omtale di var kjempebra.:)

   Slett
  2. Beathe Grimsrud, mener jeg (ikke Helga Flatland- hun er nominert til Bokhandlerprisen..lett å gå i surr her)

   Slett
  3. Nei,det gjør de ikke så mulig jeg var litt kjapp i svingen i sted..men noe skjer globalt og tar opp hvordan vi mennesker forholder seg til det inntrufne. Pesten har jeg så den må jeg få lest.

   Tja....var vel mitt inntrykk også. Jeg har lest noen av Bragepris-bøkene men usikker på hvilke jeg mangler.
   Jeg syntes Flatland sin har mer dybde og er en bedre bok enn yt etter evne... men vi kan sikkert diskutere mer når du har lest ferdig.

   Grimsrud sin bok ja,den må jeg lese 🙂

   Slett
  4. Ok.
   Har du lest Per Weidner-Olsens bok av de fire romanene blant de Bragenominerte?
   Jeg har lest den, men ikke blogget om den. Tenkte å skrive litt i et samleinnlegg.

   Flatland og Nilsen har litt forskjellig skrivestil, men jeg må nok lese ferdig, som du sier, før det er helt riktig å vurdere hva jeg synes.

   Slett
 5. det låter som en intressant bok. ska hålla utkik efter den. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 6. Jeg har ikke lest noe av Lillegraven. Så ofte har jeg nærmet meg en av hennes bøker, men har trukket meg i siste øyeblikk. Jeg har ingen god forklaring.

  SvarSlett
  Svar
  1. Rart? Skyr de deg eller du dem?
   Fine bøker, særlig Urd og Manilahallen.

   Slett
  2. Det er nok meg:)
   Jeg vet hun skriver bra - og en dag skal jeg komme meg over denne fobien.

   Slett
  3. Høres bra ut. Håper det er verdt det:)

   Slett
 7. Coronadikter, det blir något för eftervärlden att läsa och analysera det!

  SvarSlett
 8. Nynorska har jag mycket svårare för att förstå, men det här gick bra. Kanske för att jag vet vad hon talar om 🙂 Tack för smakebiten!

  SvarSlett