tirsdag 3. november 2020

Bare en mor av Roy Jacobsen #4

 Bare en mor er den fjerde romanen i serien om Ingrid Barrøy. Roy Jacobsen har sagt i et intervju i Bestselgerklubben at han ikke blir ferdig med Ingrid og Barrøy. Det er mer som vil bli fortalt, og han skriver så lenge det kommer mer. Godt er der, for denne boka er også veldig god og sterk. Ingrid fra Barrøy berører fortsatt.


Boka lånte jeg på Bookbites, både i ebok-format og lyd, men det ble mest lyd da det var utrolig fint å høre romanen lest på helgelandsk. (selv om det innimellom - spesielt ved kraftuttrykkene- hørtes ut som Tanja i Førstegangstjenesten- siden jeg kjørte opp farta opp med 25%;) )

I Bare en mor møter vi en eldre Ingrid over noen år etter krigen. Vi blir også kjent med gutten Mattis, mamma Olavia og faren Johannes. En dag stikker Olavia av, og vi aner at dette har spesielle grunner. Olavia kommer fra en velstående og respektert familie, men giftet seg med den mer enkle Johannes i hui og hast, noe mange spekulerte over.  Og det kommer jo for en dag. En vanskelig sak, slik det ble for mange kvinner etter krigen. De forelsket seg i en tysk soldat og ble gravid, til spott og spe og skam.

Olavia greide vel ikke å leve i dette ekteskapet, selv om hun satt pris på Johannes, men var det andre ting som lokket mer?  Ikke lenge etterpå forsvinner Johannes på havet og Mattis blir uten foreldre. Han er hos Ingrid på Barrøy når faren blir borte, og Ingrid gjør det hun kan for å oppspore barnets mor, men uten hell. Hun får etter en tid lov til å adoptere Mattis, som tilpasser seg godt og blir en medgjørlig unge å ha med å gjøre. Vakker er han, smart og snill. Han går veldig godt overens med Ingrids datter Kaja. Og mot tenårene blir de kanskje vel tette, bekymrer Ingrid seg for.

Det skjer tragiske ting på havet, og Barrøy blir hardt rammet, Ingrid og de andre er i sorg. Mange drar på Lofotfiske, til Værøy og Røst, og Lofoten nevnes flere ganger i boka. Presten har giftet seg med Olivias søster, men han har blitt en merkelig og litt veik prest. Marianne Vollheim kommer også på besøk en sommer, og vil påvirke Kaja og Mattis til skolegang i byen (Trondheim) og det blir utfordrende for Ingrid. Det er en ny tid, men Ingrid er klok og intuitiv, og hun sørger også fortsatt over Alexander, russeren, faren til Kaja.

Vi får høre om mange av folka på Barrøy og på fastlandet som vi har blitt kjent med før. Jeg ble berørt av historien og synes kanskje dette var den beste, eller det er ikke godt å si. Jeg håper i alle fall at det kommer flere bøker i serien. Jeg er helt sikker på at det er mer å hente her.

Blogginnlegg om de andre bøkene i serien:
Rigels øyne (Det var vemodig å lese dette innlegget igjen, der jeg har bilder fra Skorovass og min søster som døde i sommer.  <3 )

Tine har også blogget om Bare en mor 

Roy Jacobsen: Bare en mor, 7 t/269 s
Cappelen Damm 2020
Lånt på Bookbites


12 kommentarer:

 1. Gleder meg veldig til denne🙂Har lånt den på Bookbites, også på lyd. Der hadde de ikke de andre bøkene på lyd så jeg lastet ned Storytel og skal lese alle fire bøkene på løpende bånd. Har lest første boken men tenkte det kunne være kjekt med en oppfriskning 🙂

  Takk for link til VG, skal sjekke ut anmeldelsen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at du hiver deg på den fine serien Beathe.:) Spent på hvordan du liker den.

   Slett
  2. Ja,disse må passe godt å ha på øret når jeg tar julevasken. Og er de andre like god som første har jeg jo mye å glede meg til 🙂

   Tok ikke referansen ang lyden siden jeg ikke har sett Førstegangstjenesten. Så forresten at 2 sesong av Hjem til jul kommer i desember, blir kjekt å se hvem som dukket opp på døren 🙂

   Slett
  3. Julevasken allerede? Eller når? Ja, alle bøkene tar jo sin tid.:)

   Har startet på Nabovarsel jeg nå. Av Unni Lindell.Den lå ledig, så da måtte jeg jo bare ..

   Hehe, du må bare se Førstegangstjenesten. Har sett flere av episodene flere ganger:)

   Hjem til jul, har ikke jeg sett. Er den artig? Hvor går den?

   Slett
  4. Har tatt rommet mitt og kjøkkenet så det gjenstår litt ennå. Kjekt å ta litt hver dag slik at det ikke blir stress.
   Hørte De usynlige i dag og såvidt begynt på Hvitt hav.

   Trodde du hadde sett Hjem til jul jeg, da er det Ingalill sikkert. Den kan anbefales selv om et par scener var litt kleine. Den ligger på Netflix.

   Skal sjekke ut førstegangstjenesten.

   Nabovarsel er den eneste boken jeg har lest av Lindell, skal lese mer.

   Spennende med usa valget, håper det blir skifte der borte..

   Slett
  5. Du er flink.:) Tror jeg må ta noe vask som har blitt utsatt og utsatt, med lydbok går det lettere.

   Håper det blir skifte, ja. Begynner å bli lei av hele USA-valget, er jo ikke annet på TV og aviser, mua korona som har blomstret opp igjen. Går særlig hardt for seg i Bergen ser jeg.

   Fin kveld til deg Beathe:)

   Slett
 2. Jeg er enig med deg Anita, om ikke den beste så i alle fall tett oppunder De usynlige. Måtte le av din kommentar til lyden, jeg har ikke hørt lydbok på iPaden, kanskje jeg skal prøve det en gang :)
  Ser du leser Jeg hadde en oppvekst, jeg venter på den, ble nysgjerrig på boken etter jeg leste noen anmeldelser, debattinnlegg og kommentarer til boken i Morgenbladet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant, veldig bra roman. Og muligens den beste eller en av dem.
   Hehe, ang lyden, det var vel mer dialekten, ordbruken og tonefallet, hvis det var ref til Tanja, du tenkte på.:)
   Har ikke hørt boka på iPad, men på mobilen. Har jo samme appen på begge, og det er det samme om jeg bruker iPhone eller iPad.
   Jeg har også vært nysgjerrig på Jeg hadde en oppvekst.. siden jeg leste om den, egentlig før "støyen", men enda mer nysgjerrig pga det. Må lese den nå, for har ikke så mange dager igjen på lånet.

   Slett
 3. Jeg gleder meg utrolig mye til denne, jeg synes det var så lenge siden Ingrid dro på leting etter russeren og husket ikke het Rigel bok. Den fant jeg på Storytel og hørte den på nytt i går, så jeg har Ingrid under huden akkurat nå. Disse bøkene er så fine, faren min kommer fra det området. Lurøy og bestemor vokste op på Røst, så øyene, livet og havet der er jeg oppvokst med. Herlig å høre den opplest på nordlandsdialekt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, da kommer du til å kose deg med denne.:)
   Mine foreldre og besteforeldre er også fra kysten, faren min fra Kvæfjord i Troms og mormor fra ei lita øy i Osen i Nord-Trøndelag.

   Slett
 4. Jeg skulle så gjerne like Roy Jacobsen, men får det ikke til. Jeg har det samme med Anne B. Ragde. Leser omtalene av bøkene deres i detalj istedenfor, så følger jeg ihvertfall med. Jeg prøvde på De Usynlige, men tredje gangen jeg la boka bort ga jeg meg. Noen ganger er det bare sånn. Dessverre. Derfor så kjekt med grundige omtaler som din!

  SvarSlett
  Svar
  1. Men sånn er det vel bare..at vi ikke liker alt alle sammen. Det skulle tatt seg ut.
   Artig at du liker å lese resymeer og omtaler da. Enig med deg i at det er artig å følge med okkesom.:)
   Takk for det siste:)

   Slett