torsdag 5. november 2020

Oppdraget av Hans Olav Lahlum

 Jeg har faktisk ikke lest en bok av Hans Olav Lahlum enda, men jeg har lenge hatt det på tapetet. Jeg har derimot hørt og sett Lahlum snakke om sine bøker og andre aktuelle temaer ganske mange ganger. Han er kunnskapsrik, morsom og engasjert, men hvordan han skriver, se det, vet jeg først nå. Riktignok er ikke Oppdraget en del av krimserien hans, ei heller biografi som han også har skrevet, men en slags spenningsroman fra andre verdenskrig. En nett liten retro-roman, som jeg gjerne anbefaler videre.*Boka har jeg fått som leseeksemplar fra forlaget*

Forlaget om boka:

I mai 1943 får en 20 år gammel motstandskvinne et svært viktig og risikabelt oppdrag: Å kjøre en flyktende motstandsmann til et sted hvor han kan gå over grensen til Sverige. Hun påtar seg spontant oppdraget, men bilen blir forfulgt. Livene til kvinnen selv, passasjeren og mange ukjente mennesker står på spill. Oppdrageter en reflekterende og intens spenningsroman, der handlingen utspiller seg over kun noen timer.

Den unge motstandskvinnen er villig til å risikere sitt eget liv for å hjelpe fedrelandet og redde flyktningens liv. Iveren og ansvarsfølelsen for oppdraget øker når hun får vite at hundrevis av andre menneskers liv også kan stå på spill. Samtidig melder betenkelighetene seg – for hvorfor er det så viktig at flyktningen og ryggsekken hans kommer seg til Sverige? I en engasjert samtale mellom de to brytes sjåførens kristne idealisme mot passasjerens tidvis kyniske realisme. Mens bilen nærmer seg grensen, nærmer forfølgerne seg skuddhold. Den unge sjåføren finner seg fanget i et enveiskjørt kappløp hvor livene til henne selv, passasjeren og mange ukjente mennesker står på spill.


For snart tre uker siden så jeg den første episoden av Atlantic crossing på NRK1. Den handler om krigens utbrudd og kongefamiliens og regjeringens flukt fra landet. Jeg ble fanget av spenningen og da romanen Oppdraget kom inn døra, passet det veldig godt å lese den, som også handler om flukt fra nazister og over til et tryggere land, her Sverige.
Den unge kvinnen Marie bor alene, etter at hun mistet sin mor i sykdom. Det ble også ble brudd med kjæresten nylig, og hun synes hun både har tid og vilje til å hjelpe en viktig motstandsmann til grensen. Hun er sjåfør, har bil og alt det andre er planlagt til den minste detalj. Det skjer mye på den to timer lange reisen, hvor de har tyskerne i hælene. Hvor nære de er og om de vet at de er på flukt, vet de ikke, men sannsynligheten er stor for at tyskerne snart vet om det, siden mannen er ettersøkt. Det haster med andre ord å få ham over grensen.
Underveis har de en etterhvert en nær samtale, den unge kvinnen og den noe eldre mannen. Det henger et slør av mystikk over ham, som pirrer Maries nysgjerrighet. Marie vil så gjerne vite hvem han er, hvorfor det haster sånn, hvorfor han er så viktig, hva har han i sekken sin etc etc. Men hans munn er lukket når det gjelder hans agenda. Dess mindre hun vet, dess bedre er det. For blir de tatt, vil de bli torturert på det værste for å røpe det tyskerne vil vite. Hun får også selvmords-piller av ham, i tilfelle det værste kan skje. (slike piller fikk også kronprinsesse Martha av nære svenske venner i siste episode av Atlantic Crossing. Cyanid.) Dette setter i gang en rekke med betenkeligheter i Marie, og sånn fortsetter det.
De har også andre viktige diskusjoner og tema oppe; om livssyn, Gud, om kjærligheten, at hun ikke vet hvem faren er og andre ting.

Oppdraget er en riktig så spennende og intens liten thriller, men røtter i vår krigshistorie som vi aldri ser ut til å bli ferdig med. Den er levende skildret, godt skrevet og har et bra driv. Jeg kan formelig kjenner spenningen, tvilen, redselen og håpet til de  to som sitter i bilen som skal føre ham frem til fjellet ved grensen. 
Anbefales!


Hans Olav Lahlum: Oppdraget, 201 s
Cappelen Damm 2020
Boka har jeg fått av forlaget

10 kommentarer:

 1. Fin omtale som alltid, nå gleder jeg meg enda mer til å lese den. Har heller ikke lest noe av ham før så det er kanskje på høy tid. Ble veldig nysgjerrig på Atlantic Crossing så jeg får vel få den med meg også.

  Ha en fin kveld, Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra Beathe.:) Godt med litt kortere bøker innimellom, spesielt når den er så meningstette og levende som denne.
   Ja, den serien er spennende, synes jeg (selv om kritikerne ikke synes den er så veldig god)

   Takk og fin kveld til deg også:)

   Slett
 2. Retro-roman, har ikke hørt det uttrykket før :) Jeg har lest litt av Lahlum, men finner ikke tonen. Har prøvd igjen med en av de siste bøkene i serien hans, men la den vekk. Spent på om det er handlingen i den serien, eller skrivemåten, så kanskje jeg skal lese denne her og finne ut av det :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har ikke hørt det jeg heller, ikke som jeg husker, bare noe jeg fant på, eller tror jeg fant på. Fordi boka her en retrostil i skrivemåte og på omslaget . Jeg likte det. Mulig Lahlum generelt skriver litt retro/"gammelmodig"? Skal lese den siste krimen hans, den ha jeg fått. Og så vant jeg en annen en gang, enda ulest. Men jeg har jo hørt han snakke så mye om Patricia, så jeg må få lest snart..
   Blir spennende å se om du liker denne bedre, eller om det er skrivemåten hans du ikke klaffer med..

   Slett
 3. Morsomt du kalte denne for en retro-roman. Jeg har kun lest en langnovelle av Lahlum, og det er Pistolen på Plenen. Jeg fikk skikkelige Agatha Christie- (mao retro, hehe) vibber av den. I ettertid leste jeg at Lahlum er fan av den britiske krimdronningen og at hun er en stor inspirasjonskilde til bøkene og historiene hans. Så retro-roman er garantert en helt korrekt beskrivelse :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Aha, så gøy. Ja, Christie er absolutt retro.:)

   Slett
 4. Trodde jeg var alene om å ikke ha lest noe av Lahlum. Det er snart på tide skjønner jeg, så denne boka setter jeg på lista mi. Ser også serien Atlantic crossing, så interessant med boka nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, du er ikke det.. Men fin bok å starte med dette, tenker jeg:)
   Liker du Atlantic Crossing?

   Slett
 5. Har lest bare en bok av Lahlum, så det er ikke mye å skryte av. Pappa lånte denne før meg og leste den ut på en dag. Så den skal leses før året er over. Den frister. =)

  SvarSlett
  Svar
  1. I Patrizia-serien?
   Så bra at dennne frister:)

   Slett