søndag 22. november 2020

Hekser og fuglekikkere av Magne Hovden - fornøyelig underholdning

 Magne Hovden er et ubeskrevet blad for meg, men jeg har hørt om bøkene han tidligere har skrevet, som Sameland og Cirkus. Hekser og fuglekikkere er hans rykende ferske roman, og den kastet jeg meg over da den kom i hus. Dette er lett og fornøyelig underholdning som ga meg et friskt pust mellom tematisk tyngre samtidslitteratur og grusom krim.*Boka har jeg fått som leseeksemplar fra forlaget, og det er anbefalt å merke med reklame. Jeg har ingen bindinger til forlaget, får ikke betalt og skriver min ærlige mening om boka.*

Handlingen utspiller seg i Vardø, en meget spesiell liten by nord i Finnmark. Under inkvisisjonen ble et stort antall mennesker dømt og henrettet for hekseri og trolldom i Finnmark.  For noen få å siden ble det opprettet et heksemonument på Steilneset i Vardø til minne om hekseprosessene og ofrene. Jeg har vært der og kan skrive under på at det er et meget sterkt og spesielt sted. Noe fakta om dette flettes inn i slutten av romanen.

I boka blir vi kjent med to grupper av lidenskaplige mennesker på hvert sitt felt som reiser på tur til Vardø. Den ene gjengen er fugleentusiaster som har blitt kjent gjennom et internettforum og den andre treffes fordi de har meldt seg på et kurs i regi av en sjaman som skal lære dem om energihøsting.

Ragna er gift med en kjent fotballtrener, Rune, og de har nok glidd fra hverandre. Hun mistenker at han er homofil også. Hun oppdager at hun muligens har evner som healer og melder seg derfor på kurset med Gert sjaman, en merkelig type med trekanthatt som beskytter ham mot fugler som kan kakke han i hodet, noe han ikke tåler pga en bløt fontadell.
I Vardø skal de lære å høste energier og være i ett med naturen. De må bo i telt og spise Rett-i-koppen Parma de pasta, mens Gert prøver å hove inn enda mer penger på diverse ting han prøver å selge dem for at de skal få fullt utbytte av energiene.

Tor er også i et ekteskap som halter. Han har hørt at den sjeldne kuhegra er observert i Vardø og det er foranledningen til at hans gruppe reiser nordover. De er en broket gjeng, som også Ragna og hennes medkursdeltagere er det, og når de begge skal ut i det samme landskapet borger det for konflikter mellom gruppene.

Jeg skal ikke fortelle så mye mer, det er jo noe av poenget å lese boka selv. 
Jeg synes dette var fornøyelig lesing, jeg småhumret og lo flere ganger og var også spent på hvordan dynamikken mellom de to gruppene og enkelte personer utviklet seg. Og ja, det er mye som skjer, det er helt sikkert. 

Anbefales absolutt når du trenger noe lett og morsomt å lese. Minner meg litt om Karin Bjørset Persens bøker fra Nord-Norge, (hun har også skrevet en bok om hekser, men den har jeg ikke blogget om) men har også noe til felles med svenske Fredrik Backman, og andre bøker i den kategorien.
Hovden skriver lett og uanstrengt, og jeg kan tenke meg å lese mer av ham.Magne Hovden: Hekser og fuglekikkere, 357 s
Cappelen Damm 2020
Boka har jeg fått som leseeksemplar fra forlaget
 


14 kommentarer:

 1. Fornøyelig underholdning høres bra ut og noe som trengs innimellom. Boken har jeg liggende så kanskje den kan gjøre susen,kun lest 2,5 time denne uken. Har likt et par av bøkene til Persen og særlig den om heksene.

  Ha en fin søndagskveld, Anita 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant.
   Den om heksene fra Persen, tenkte jeg på da jeg leste denne. Begge er jo nordfra, heksetema og så er det alle de rare folka og humoren.
   Takk, det samme til deg Beathe:)

   Slett
 2. Ser du leser Schreiner....hva syntes du om den?

  SvarSlett
  Svar
  1. Har ikke kommet så langt, begynte på senga i går. Har lest noe annet i dag.
   Har kommet til der strømmen gikk, så nå blir det jo spennende å se hva Victor gjør for å berge seg.

   Fant forresten Averno på Bookbites. Lånt og lasta ned. Har lest et par dikt, tenker at dette blir bra. Skal lese den i lunsjpausene fra hjemmekontoret til uka. Passer fint med dikt da, såfremt øynene ikke er helt såre av all skjermbruken.

   Slett
  2. Så kjekt at du er i gang med Averno. Ja, dikt er fint å lese sånn innimellom annet og passer fint å lese i en lunsjpause.
   Blir heldigvis ikke så plaget av skjermbruk men jeg er i grunnen ikke så mye verken på pc eller mobil og du har nok en del jobbrelatert som må foregå på skjerm så da forstår jeg godt at bruken må reduseres ved behov.

   Slett
  3. Det er jo så lettvint med Bookbites, plutselig har man boka der..
   Vi bruker mye data i jobben, og det blir ekstra mye nå med at så mange møter og også seminarer/fagseminar etc foregår digitalt. Må bare passe på før øynene blir helt tørre og rennende.. Ta pauser og gjøre noe annet imellom.

   Slett
 3. Trodde først du hadde lest en barnebok, men det var det jo ikke. Høres ut som en herlig pause fra det som krever litt mer av en leser. Jeg har også vært på Steilneset, og er enig med deg, det er heftig å være der. Også hegre da, min favorittfugl :)
  Trenger du flere pauser, anbefaler jeg Fra Shakespeare til Knausgård, herlig lesning med humor og faglig påfyll :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Neida... Var det bokomslaget som tok deg i den retningen?
   Du må jo lese denne boka, som har vært på Steilneset og også har hegre som favorittfugl. Man leser jo litt om fugler også i denne boka.
   Takk for tipset, den skal jeg notere..
   Har noen julebøker her også, sånne feelgood- som jeg skal lese før jul.

   Slett
 4. Rare folk. Og hekser. Og fugler! Det må jo bare bli bra. Denne har jeg lyst til å lese :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, når det er godt skrevet med god flyt, så blir det bra.:) Gøy at du vil lese den:)

   Slett
 5. HAHA - jeg leste Sameland tilbake i 2013 og lo så jeg grein. Den må du lese, Anita! Takk for påminnelsen om Hovden. Jeg skal definitivt lese Hekser og fuglekikkere, og har derfor ikke lest omtalen din grundig ennå. Jeg vil ha den tilgode :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe.. Det så jeg på GR i går, faktisk. Lika dæ;)
   Blir nå artig å se om du liker denne like godt.:)

   Slett
 6. Denne har jeg på planlagte bøker for desember og håper jeg rekker å få den med meg. Den virker noe annerledes enn det jeg vanligvis leser.

  SvarSlett