mandag 10. mars 2014

Nedlagte brudepiker av Karin Bjørset Persen

Nedlagte brudepiker av Karin Bjørset Persen

Karin Bjørset Persen er tilbake med en forrykende oppfølger til suksessromanen Julebrevpikene. Sistnevnte koste jeg meg skikkelig med, og lo masse av.  I Nedlagte brudepiker møter vi igjen damegjengen Frusterte Fruer fra bygda Bjørkvik i Finnmark.  Denne gangen skal Trude, innflytta trønder, må vite, som forfatteren selv gifte seg, og damene skal være brudepiker. 
Magnhild, bokas jeg-person er utpekt som sjefsbrudepike. Her borger det for mye krøll. Som om det ikke skulle være nok, dukker det opp flere viktige saker som må håndteres underveis som blant annet trussel om skolenedleggelse i bygda. Når damene får ferten i dette, samt at nedleggingsplanene skyldes en korrupt politikerdame som nedla bygdas ordfører, ja, -  da er det dukket for kamp så det svir. Ingen får pelle disse damene på nesa, og de gir alt, både når det gjelder brudeforberedelser og aksjon for å bevare lokalsamfunnet.  En liten avstikker , en ferietur til Syden, San Augustin på Gran Canaria blir det også tid til. Jon Almaas dukker opp der og havner i bassenget med Magnhilds søster noe som selvfølgellig Se og Hør får nyssen i.  Magnhild og fruene ble jo landskjent gjennom sin aksjon Julebrev i Julebrevpikene. Ja, det er riktig mange kjendiser i denne boka. Både Bjarne Brøndboe, Mari Boine, Claudia Scott,  Karl Eirik Schjøtt-Pedersen med flere dukker opp. De Frustrerte fruer forlyster seg med den ene og den andre, sammen med resten av de sære folkene i bygda Bjørkvik. 

Foruten all den ville humoren og de saftige replikkene og situasjonene, er det også noen vakre naturskildringer fra nordlysets rike, spesielt under en utekonsert i snølandskapet hvor Mari Boine skal synge.  Jeg har vært i Karasjok, Lakselv og Alta og kan skrive under på at landskapet der er vakkert. Det gir meg også en ekstra dimensjon å lese om landskapet herfra selv om det er i en humrebok. Apropos det, så inneholder boka mange slike gjenkjennelige situasjoner. Hvem har ikke hørt om Bjarne Brøndboe og Jon Almaas? Hvem har ikke hørt om Gatekatten Bob og om Fifty Shades? Om brasiliansk voksing? Persen herjer med trender og snakkiser i denne boka, og det gjør hun på en måte, som fungerer godt. Frustrerte fruer er jo som "folk flest" de også, selv om  de er sære individualister i ei spesiell bygd langt nord.

Karin Bjørset Persen overgår seg selv i denne humormultivitaminpillen av en bok. Dette er rasende festlig, morsomt, gøyalt og vilt så det holder. Nedlagte brudepiker har høy humre- og flirefaktor.  Leser du den på bussen må du regne med at du blir beglodd, for jeg er sikker på at du ikke greier å holde deg alvorlig når du leser. Ta gjerne frem boka på dårlige dager som selvhjelpskur mot gruff.

Les mer om boka HER

Takk til forlaget for forhåndseksemplaret, som jeg leste i januar. Gled dere når boka nå kommer ut.

Beathe har blogget om boka HER

Min anmeldelse av Persens forrige bok Julebrevpikene finner du HERFoto: Trønderavisa


Karin Bjørset Persen: Nedlagte brudepiker , 347 s


Silke forlag 2014

6 kommentarer:

 1. For en fin omtale av en herlig humørspreder! Tusen takk for link til meg, jeg har lagt ut link til denne inne hos meg. Ønsker deg en fin dag, Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Beathe! :) Fin dag til deg også!

   Slett
 2. Kjempeflott omtale! Har dårlig erfaring med morsomme bøker, men det er nok min humor som ikke er "up to date". Harselering med kjente folk og fenomener er jo morsomt da, Bjarne Brøndboe får jo gjennomgå i Jo Nesbø sin Dr. Proktor også :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine! Ja, det er en del harselering i denne boka, og mye å le av, så kanskje denne treffer deg bedre?

   Slett
 3. Denne har jeg lyst å lese. Likte veldig godt julebrevpikene

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, da vil du helst sikkert like denne også.:)

   Slett