lørdag 15. mars 2014

Hvorfor hopper jeg av Naoki Higashida

13-årige Naoki Higashida har gjort braksuksess med sin bok om å være autist. Jeg har lest så mye om denne oppsiktsvekkende boka, at jeg fant ut at jeg måtte lese den selv.  Her er min vurdering:


Men først litt om boka:
Naoki er selv autist og har skrevet en bok om seg selv, om hvordan det er å leve med autisme. Boka er enkelt skrevet, men korte kapitler i stor skrift om forskjellige temaer og problemstillinger som han er opptatt av.

Som for eksempel:

- Hvorfor snakker folk med autisme så høyt og rart? Hvorfor stiller du de samme spørsmålene om og om igjen? Hvorfor gjentar du spørsmålene folk stiller deg? Hvorfor fortsetter du å gjøre ting du ikke vet du får lov til? Hvorfor bruker du evigheter på å besvare et spørsmål? - med mer.

Og med forklaringer som dette:

"Hvis en person uten autisme opplever vanskeligheter, kan han eller hun snakke med noen om det, eller skape oppstyr rundt det. Men i vårt tilfelle er det ikke et valg - vi kan aldri gjøre oss forstått. Selv ikke når vi er midt i et panikkanfall, forstår folk hva det er som skjer, eller så ber de oss bare om å slutte å gråte. Jeg tror desperasjonen vi føler, ikke har noe sted å gjøre av seg, og fyller opp hele kroppen vår og gjør sansene våre mer og mer forvirret." (side 106)

Innimellom avsluttes kapitlene med fine sitater:

"Vanlige mennesker oppfatter oss som svært uselvstendige og avhengige av kontinuerlig hjelp, men iblant er vi faktisk helter som viser karakter og utholdenhet."

"Så lenge vi kan lære å bli glad i oss selv, er jeg ikke sikker på at det spiller så stor rolle om man er normal eller har autisme."

Sitatene over viser hvordan  boka bygd opp.

Jeg har jobbet med noen barn og unge med autisme og aspergers syndom (en  form for autisme) opp gjennom årene og vet noe, men veldig langt fra alt. Jeg har også lest noen bøker skrevet av voksne mennesker med autisme. Boka til Naoki ga meg uansett mye nytt. Her får vi det fra et barns perspektiv, og fra innsiden. Dette er en bok jeg uten tvil vil anbefale til dere som arbeider med barn og unge, som lærere, i helse- og sosialsektoren, fosterforeldre og alle andre som er interessert i temaet. Det er mye vi ikke vet om autisme, men med denne enkle boka blir vi klokere.

Naoki Higashida har selv en teori om hvorfor det blir født barn med autisme:

"Jeg tror mennesker med autisme er født utenfor sivilisasjonens herredømme. Det er selvsagt bare en teori jeg selv har funnet på, men jeg tror at det på grunn av all drepingen i verden, og den egoistiske ødeleggelsen av planeten som menneskeheten har skyld i, eksisterer en dyp følelse av krise" (s.201)

"…Vi er mer som reisende fra en fjern, fjern fortid. Og hvis vi, ved å være her, kan hjelpe menneskene i verden å huske hva som virkelig er viktig for jorden, ville det gi oss en stille tilfredshet." (s. 205)

Forordet er skrevet av David Mitchell, som også har oversatt boka til engelsk fra japansk. Den norske versjonen er oversatt fra engelsk. Les mer om boka HER

Mange bloggere har skrevet mye om boka, noe jeg anbefaler dere å lese:
Rose-Marie
Beathe
Pia
Betraktninger
Bok-karete
Med bok- og palett


Takk til forlaget for leseeksemplaret.
Naoki Higashida: Hvorfor hopper jeg, 228 s

Pantagruel 2014

8 kommentarer:

 1. Flott omtale! Jeg gleder meg til det er min tur å lese boken. Leste Nysgjerriper i går, og jeg tror du kommer til å elske denne boken, hvor Patrick med Aspergers er "helten". (Hun har fremstilt ham veldig troverdig) Ønsker deg en fin helg i Oslo :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Tine! Også for tips på boka om Patrick.:)

   Slett
 2. Takk for fin omtale :-)Denne har vi akkurat bestilt på skulen der eg jobbar - trur den er viktig å lese for menneske som jobbar med og rundt barn med autisme og asperger. God helg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Aina! Så o å høre at skolen din har bestilllt boka. Tror den kan hjelpe til å bedre forstå disse barna. God helg du også.:)

   Slett
 3. Å, takk for at du minte meg på denne boken! Jeg har veldig lyst å lese den, men hadde jammen meg nesten glemt den ut ;) Det virker som en bok som de aller fleste burde lese.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Lett å glemme når det er så utrolig mange bøker man vil lese..

   Slett
 4. Tusen takk for en flott og sterk omtale! Likte utdragene du tok med i innlegget, og jeg fikk enda mer lyst til å lese den nå :D Tusen takk!
  - Siri

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du synes det.:) Håper du liker boka!

   Slett