torsdag 13. mars 2014

URD av Ruth Lillegraven

URD er en diktsamling av Ruth Lillegraven. Det er ikke en sånn diktsamling med masse dikt som handler om forskjelige ting. URD handler om to kvinner i hver sin ende av det tyvende århundre, Seselja og Cecilie. URD er en slags lyrisk fortelling.
Kvinnenes liv og skjebne forbindes gjennom en gård på Vestlandet. Seselja er barnløs,
 ugift og vever.  Cecilie  blir snart gravid med tvillinger, vi følger henne på Observasjonposten og på Føden når hun skal føde, og årene etterpå.
URD handler om deres liv, om trådene som veves, om livsveven, skjebnetrådene.

URD var en av skjebnegudinnene i norrøn mytologi. Hun sitter med veven ved  brønnen Urdarbrunn og treet Yggdrasil. Sammen med Skuld og Verdande spinner de livstrådene til mennesker og æsen. De er tilstede ved hver en fødsel, og bestemmer hvilken skjebne barnet skal få.

URD var også et ukeblad for kvinner, et av de første i Norge, og ble grunnlagt i 1987 og gikk inn 1958. det handlet om folkeopplysning, kultur og kunst.

URD er en stemningsfull diktsamling, fortellling.  Det er vakre lyriske bilder og så ganske mollstemt, litt vemodig. Særlig  er historien om Seselja vemodig.  URD viser kontraster i de to kvinnenes liv. Slutten er derimot litt vel kort og brå, synes jeg. For enkel og lettvint?

Alt i alt så likte jeg å lese denne boka. Jeg leste mye dikt før , men ikke så mange diktfortellinger som dette, svært få egentlig. Jeg  leste vel mer typiske dikt, med forskjellge temaer, forskjellige vinklinger, både på rim og ikke. URD fristet meg til å lese mer lyrikk igjen. Gjerne slike diktfortellinger som dette.

URD er en del av samlesing i forbindelse med Bokbloggerprisens kortliste. URD skal riktignok ikke samleses før mai, men det kan jo være kjekt å være litt tidlig ut for en gangs skyld.

URD er lånt på biblioteket.


Andre som har blogget om URD:
Reading-Randi
Lines bibliotek
Mettemor møter massene
Siljeblomst


Ruth Lillegraven vant Brageprisen for URD i 2013.
Hun arbeider til daglig som taleskriver i Samferdselsdepartementet .  Hun  er født i 1978, og debuterte i 2005 med Store stygge dikt.


Ruth Lillegraven under mottakelsen av Bokbloggerprisen 2013 (foto: Anita Ness)

Ruth Lillegraven: Urd, 117 s

Tiden 2013

6 kommentarer:

 1. Jeg liker at du sier at det er en lyrisk fortelling. Det gjør at jeg blir litt mindre overveldet, og gjør det mer sannsynlig at jeg rekker å lese før samlesingsfristen. Skal ærlig innrømme at jeg - til tross for alles godord - utsetter og dukker hode i sanden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Den er lett å lese, ikke så mye merkverdige uforståelige ordspill i denne boka. Du leser den på en time. Og en halv til hvis du leser veldig sakte, stopper opp mye og tenker..

   Slett
 2. Fin omtale Anita - denne diktsamlingen blir som en roman, synes jeg, da det er fin overgang fra dikt til dikt - og sammenheng mellom diktene.- den forteller klart en historie.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, absolutt. Men på grunn av formen blir jeg ikke like berørt som jeg kan bli av en roman som kan gå dypere inn i historien med alle sine fasetter..

   Slett
 3. Jeg fikk også lyst til å lese flere diktsamlinger som Urd, og kan tenke meg å ta fatt på de andre bøkene Lillegraven har skrevet. Stemningsfullt, ja det er jeg enig i, jeg likte også denne veldig godt, men synes slutten passet godt inn siden den avslutter med at tvillingene tar inn over seg husets stemning og landskapet, at livslinjen fortsetter med dem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant.. En annen god norsk lyriker er Ingrid Storholmen. :) Interessant det du mener om slutten..

   Slett