søndag 30. mars 2014

Smakebit på søndag (69 ) : Fangen på celle nr. 17

Jeg har kjøpt meg to nye bøker idag som jeg ser frem til å lese; Anita Krohn Traasets "Godt nok for de svina" og Kathrine Aspaas " Raushetens tid". Det har jo vært så mange debatter, kronikker, kommentarer og blogginnlegg  om rosa sukkerspinn, smilefjes og rosa hjerter, kvinner som heier hverrandre frem, ukritisk i følge noen, og bøkene som nevnes i denne forbindelse er blant annet disse to jeg nevnte, eller damene bak bøkene. Så jeg tenkte jeg må få lest de bøkene, kanskje forstår jeg mer av hva debattene handler om, kanskje ikke. Kanskje har ikke debatten noe med disse bøkene å gjøre i det hele tatt, men er noe som har oppstått som følge av dem, eller i kjølvannet av, hva vet jeg.. Begge bøkene er tanker, refleksjoer og personlige beretninger. Den boka jeg skal dele smakebit fra i dag er ikke noen av disse, (jeg skal starte å lese "Godt nok for de svina"  i morgen), men en annen personlig beretning jeg holder på å lese: Fangen på celle nr.17 av norske Ida S. Skjelbakken.


Ida S Skjelbakken er, som Krohn Traaseth og Aspaas, en meget sterk kvinne, som vendte nederlag til gevinst, men en utrolig positivisme og kreativitet. Hun ble en dag hentet i sitt hjem og satt i fengsel i USA, fordi hun levde under falsk identitet, dvs hadde ulovlig opphold og samtidig drev med våpen.

Forlaget skriver dette om boka:
Ida er en ung og vakker kunststudent. Verden ligger for hennes føtter, og det føles som om alt er mulig. Hun møter kubansk-amerikanske Julio, og sammen åpner de en skyteskole i Miami. Han vet ikke at hun på dette tidspunktet allerede har anskaffet seg en amerikansk identitet. Det går veldig bra – en stund.
En søndagsmorgen dundrer det på døren. Ida blir arrestert – siktet for identitetstyveri og ulovlig våpenbesittelse. Hun blir satt i varetekt på ubestemt tid.

Dette er den utrolige, inspirerende og tankevekkende historien om Idas fengselsopphold, basert på brevene hun skrev da hun satt inne. Hun klarer etter hvert å gripe muligheten til å gi slipp på alle materielle goder og til å utforske sin kreative side. Hvor utrolig det enn kan virke, klarer hun å få noe verdifullt ut av situasjonen og blir etter hvert en god støtte for de andre fangene.
Bør jeg smile? tenker jeg forvirret. Man smiler jo på bilder. Men da jeg litt etter får et laminert, svart-hvitt ID-kort i hånden, ser jeg at smilet mitt tilsynelatende går feil vei. Dessuten har de skrevet gal øyenfarge. Men det rareste er å se mitt virkelige navn. Jeg er ikke lenger Amanda. Amanda er død. Jeg er Ida. Og Ida er kriminell.  

Les mer HER                                                                                                                  
Dagens smakebit:
" En kvinnelig betjent har kommet til, og vi må alle sitte på rumpetelleren, hente en kurv, stille oss opp og strippe. En etter en  må vi gjøre den samme prosedyren som jeg gikk gjennom dagen før: knebøy, hosting, hårristing, gaping. Noen blir bedt om å løfte på brystene og spre kjønnsleppene, men det slipper jeg heldigvis." (s. 47)

Vil du lese flere smakebiter ta en titt inn til Maris spalte Flukten fra virkeligheten. Ha en fin søndag og husk å still klokka en time frem.:) 

2.4,14. : Oppdatert med anmeldelse HER 

28 kommentarer:

 1. Oy, kraftig kost på morrakvisten :) Denne må jeg se litt nærmere på. Lånte meg Raushetens tid for en tid tilbake, og var himmelfallen over den bra begynnelsen. Gleder meg til å lese din omtale på den, for jeg datt helt i do, og leverte den tilbake halvlest. Ha en super søndag, håper du er frisknet til og får litt glede av det fine været :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, men boka er ganske snill ellers, selv om man får et realiistisk bilde av å sitte i fengsle i USA, er det tross alt ikke Kongo. Men dne er interessant og tankevekkende absoutt, og norske fengsel er nok mye mer komfortable, dessuten har Norge et rehabiliterinsgperspektiv i straffesystemet sitt.. Ang rausehtens tid, ble jeg veldig nysgjerrig på hvofor du havnet i do på grunn av den.=? Rose-Marie og Janicke likte den veldig godt. så vi får se hvor jeg havner. Super søndag du og.:)

   Slett
 2. Denne boken har jeg ikke hørt om før så takk for et nytt bekjentskap. Bra smakebit :)

  SvarSlett
 3. En stark smakebit och starkt att ta sig igenom och komma tillbaka.

  SvarSlett
 4. Denne har jeg lest om tidligere og har allerede noter meg. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 5. Tack för smakbiten från en bok som jag inte kände till. Verkar väldigt intressant. :)

  SvarSlett
 6. Verkar vara en intressant bok, men biografierna blir ganska få hos mig så den kommer nog inte bli läst :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er vel mer som en personlig beretning, enn en biografi-- eller en kort periode av et livs selvbiografi.

   Slett
 7. Denne skal jeg lese om litt også og ser frem til det. De andre bøkene du nevner har jeg heller ikke lest så de må gjerne sjekkes ut også. Ha en fin dag, Anita:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denen kan du glede deg til Beathe.:) Ha en fin dag du også.:)

   Slett
 8. Denna känner jag inte till sedan tidigare, tack för smakbiten!

  SvarSlett
 9. Takk for smakebit - boka virkar interessant og er notert :-) Raushetens tid likte eg godt. Lag ein fin søndag :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Artig at du også likte Raushtens tid, Håper å få lest den i løpet av uka.:) Takk, i lige så..

   Slett
 10. Det er nok ingen spøk å sitte i fengsel. Ida Skjelkbakken virker som en fargerik person, som har tatt en del valg i ungdommen som jeg aldri i min villeste fantasi kunne ha funnet på selv. Jeg har alltid vært ganske snill av meg, epleslang er liksom en av de villeste tingene jeg har gjort he he.

  Jeg har lest de to første bøkene i forfatterens serie om Ylva Alm, den fenget meg, overraskende nok. En dag har jeg lyst til å lese denne boken også. Håper du nyter søndagen til det fulle, Anita.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant Mari. En modig jente uten tvil. Leser at hun dro ut på loffen som 18 åring i Europa alene, og bodde i og jobbet i Italia en stund og havnet med noen farlige folk… Hun bodde også i togkolelktiv i Hamburg, og var kunstlærling hos Inger Sitter i Italia, alt før hun dro til Usa og giftet seg med Julio og startet skyteskole.. Fargerik ja absolutt. Tror jeg hadde vær t ganske nervøs om dattra mi hadde gjort det samme…. Hadde nok morsnerver når hun dro til Argentina som utvekslingstudent som 17-åring. selv om der var de ganske beskytta tross alt.. Ja, denne boka bør du lese Mari. Hun skriver godt. Takk i lige så..:)

   Slett
 11. Tack för smakbiten. Obehaglig upplevelse i den smakbiten.

  SvarSlett
 12. Tack för smakbiten! Hoppas du får en trevlig söndagskväll!

  SvarSlett
 13. Jeg tenker det kan være tøft nok å sitte i fengsel i Norge. Men fengslene i USA høres mye verre ut (men hva vet jeg) :-) De to bøkene du nevner først har jeg også lurt på, men det blir nok ikke noe av det så det er godt jeg kan komme til deg å lese mer om dem og diskusjonen rundt :-) Ønsker deg en fin søndagskveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, isolasjon og tap av frihet er nok tøfft uansett, men de amerkianske fengslene virker definivt mye værre enn de norske.. uansett. "Godt nok for de svina!" har jeg kommet halvveis i nå, og den er godt skrevet og kjempeinteressant. Natta::)

   Slett