torsdag 6. mars 2014

Engasjerte forfatterdamer på turne

I kveld var de i Trondheim. Gunn Marit Nisja og Sonja Holterman har vært på turne for å promotere "den vanskelige andreboka". Tidligere har de gitt ut Naken i hijab (Nisja) og Presteskapet (Holterman). I fjor ga Nisja ut Porselenspiken, og i år kom Holterman med Frostgraven. Sistnevnte lukter faktisk enda fersk trykksverte.


Gunn Marit Nisja og Sonja Holterman på Kafe Gjest Baardsen i Trondheim folkebibliotek.


Kafe Gjest Baardsen ga en koselig ramme rundt forfattermøtet hvor de to engasjerte damene snakket om sine nye bøker og sitt forfatterskap. De kom også litt innpå sine forrige bøker, spesielt fordi det kom spørsmål fra publikum om disse.

Gunn Marit Nisja, opprinnelig fra Sunndalsøra, nå bosatt på Modum, fortalte at hun lenge har vært engasjert i ungdom , rus og mennesker som faller litt utafor.  Porselenspiken handler om Kristin og Marta, en ung pike med rusproblemer som vil på rett kjøl og får en sjanse som kafemedarbeider hos Kristin. Nisja sier ideen er inspirert av to venninner av henne som fikk rusproblemer. (Den ene er intervjuet sammen med Nisja i Norsk Ukeblad denne uke.) Nisja er opptatt av at folk skal få nye sjanser, og ville skrive om det.  Jeg har lest boka og anbefaler den gjerne videre.

Nisja sier hun altid har likt å skrive og før romanene, skrev hun mye dikt.  Hun var også gift i Egypt i fire år, og har også inngått avtale med Juritzen forlag om å skrive en trilogi med handling fra Egypt. Naken i Hijab baserer seg på erfaringer derfra, men Nisja er tydelig på at boka først og fremst er fiksjon, og den ikke handler om henne.  Hun har verken barn som Live i boka, eller oppførte seg som henne i visse episoder i boka.

Sonja Holterman er journalist og skriver krim på fritiden. Presteskapet handlet om hekseprosessene. Frostgraven tar også opp urett gjort mot mennesker. Holterman ble inspirert etter en tur på Falstad i Nord-Trøndelag, som var en fangeleir under 2.verdenskrig.  Senere ble bygningsmassen brukt til spesialskole for evneveike.  Boka handler om Peder som var liten gutt under 2.verdenskrig. Når krigen er over opplever han grusomheter fordi hans mor var kjæreste med en nazist.  I nåtid handler romanen om journalisten Ida som er gravid og ikke vet hvem barnets far er. Hun  er også i ferd med å rulle opp en stor barnehjemssak, da kameraten til hennes fostersønn forsvinner fra hjemmet deres.

Holterman sier hun er opptatt en denne skammen på grunn av hendelser som ble tiet ihjel, og som kan slå tilbake generasjoner etterpå.

Nisja og Holterman snakket også om hvordan de jobber som forfattere. De har veldig forskjellige måter å arbeide på. Mens Nisja har satt seg mål om å skrive minst tusen ord pr dag, så går Holterman og tenker lenge og lager seg tankekart med karakterer,  innhold og plot, for deretter å dra til fjells for å skrive intens en periode.  Førsteutkastet skrives ganske fort, men det er mye arbeid med omskriving og bearbeidelser i ettertid. Manuset går mange runder frem og tilbake mellom redaktør og forfatter. Dette gjelder også for Nisja, sier hun.  Nisja har også manuset til sin tredje bok inne hos forlaget nå.

Både Nisja og Holterman viste seg som to svært engasjerte damer, som raust delte sine erfaringer og tanker om bøkene og forfatterskapet sitt.  Jeg ser virkelig frem til å lese Frostgraven som jeg fikk med meg hjem, samt å følge forfatterskapene til begge to videre.
Bøker til salg og signering.

Du kan lese mer om Porselenspiken HER (mitt blogginnlegg), og Frostgraven HER (forlagsomtale)
I morgen- fredag blir de å treffe i Stjørdal.

14 kommentarer:

 1. Flott rapport, Anita. Takk; da fikk jeg med meg litt likevel da, uten å være til stede.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi! Savnet deg vet du, men sånn er det jo, man rekker ikke alt..Bra at du fikk noe ut av referatet::)

   Slett
 2. Det er to flinke forfattere du møtte i går. Jeg har lest dem begge, og likte det jeg leste. Veldig artig å få med seg litt sånt. I dag blir det litt streaming fra Krimfestivalen for min del. Ha en fin fredag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg vet... selv om jeg enda har Holterman på vent, men det skal det gjøres noe med veldig snart. Jeg er veldig gira på å lese Frostgraven så raskt som mulig.. Tenker den hopper frem etter jeg er ferdig med Granhus`Djevelanger. Streaming fra krimfestivalen har jeg bedrevet litt med i dag i min multitasking.. I morgen skal jeg også kose meg med det.:) Da er visst Holterman med også. Fin fredag til deg!

   Slett
 3. Alle snakker om at man skal være varsom med debutanter, men egentlig er det andreboksforfatterne man burde ta med silkehansker. Enkelte strever jo i år for å få til nr.2 - og det virker verre det bedre enern var mottatt.
  Gjest Baardsen er koselig, med verdens beste havrebrød
  , så takk for blikket både på damer og kafe!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du sier noe der Ingalill.. Lett å ha forventingspress til seg selv, tenker jeg.. i værste fall kan det gå som med Marcus Goldman i Harry Q-saken.;) Tenkte å legge ut bilde av kanelsnurrene, som også Gjest Baardsen lager fantastiske- de greier jeg sjelden å motstå, men de er alt for store og jeg spiser meg nesten kvalm av en. Som regel holder det med en halv..

   Slett
 4. Gøy med passiv bokbading! Når man er elendig til å komme seg ut selv, er det jammen deilig når andre gjør det :) Ble veldig nysgjerrig på Frostgraven - Ser frem til din omtale! Og GMN er jeg fan av, helt uten å ha lest noen av bøkene hennes. Sånn er det bare :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du synes det Eli.:) Frostgraven tror jeg blir en interesssant bok, ja.:) Ikke vanskelig å være fan av trivelige og flinke Gunn Marit.

   Slett
 5. Det ble en nydelig kveld, ikke minst med hyggelig selskap. Gjør godt med en slik tur på veien før man skal tilbake til skrivestuas ro ;) Takk for flott innlegg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig Gunn Marit! dere var kjempeflinke.:) Lykke til videre med bearbeidingen av neste bok...som jeg gleder meg til.:)

   Slett
 6. Så kjekt med bokbad! Dessverre kommer ikke disse to damene til Bergen i denne omgangen. GMN har jeg jo lest bøkene til og de har jeg likt veldig godt. Sinja Holterman er jeg nysgjerrig på og ser frem til å lese bøkene hennes, Tusen takk for fint innlegg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant? Og denne gangen badet de seg selv- Her var det ingen intervjuer eller forlagsperson tilstede, kun forfatterne ute på tur på egenhånd. Ha en fin fredag Beathe!" Ps.. i morgen får du se Sonja Holterman på live- stremaing fra krimfestivalen i Oslo. Sjekk krimfestival.no

   Slett
  2. Ser jeg døpte henne Sinja i farten i sted! Jaja, streaming må jeg få med meg i morgen, takk for tips!

   Slett
  3. Fort gjort Beathe.;) Streaming er topp..så får vi bli med vi også.:)

   Slett