søndag 16. mars 2014

Smakebit på en søndag (68): Fallvann av Mikael Niemi (Oppdatert med vurdering)

I dag blir det svensk på norsk, til ære for våre svenske gjestebloggere på Maris blogg Flukten fra virkeligheten. Jeg er akkurat nå i Oslo, men hva passer bedre enn å  blogge litt på hotelrommet før jeg finner veien hjem til Trondheim igjen sånn litt utpå dagen. Hotel Børsparken kan anbefales. Her får man aviser hvis man er Choicemedlem, gratis kaffe til alle, frokost til 12. på søndager, og rommet til kl.18.00 (på søndager vel og merke) . Ingen stress med tidlig utsjekking hvis man bare ønsker å slappe av. Jeg har ingen behov for å leke turist i hovedstaden, for jeg har vel sett det meste, og formen og været i dag innbyr ikke til noen spasertur engang. Men blogging og lesing, det går an.
Jeg leser Niemis Fallvann for tiden, og den skal være ferdiglest til lesesirkel fk tirsdag. Ikke noe dumt valg, for denne boka er spennende. Jeg har forresten hatt lyst til å lese den siden den kom ut på norsk i 2013. Og nå kom anledningen.

Her er hva forlaget skriver om boka:

Det har regnet uten opphold hele høsten. Skogen, markene, myrene i Nord-Sverige er gjennomtrukket – jorden er mettet. Det er her, hvor Lulevassdraget strekker seg inn mot norskegrensen, at kraftverkenes store vannmagasiner ligger på rad. Og nede ved kysten ligger byene.
En dag hender det som aldri skal skje. En liten sprekk i et damanlegg utvides, demningene brister – en katastrofe er under utvikling. En grå vegg av vann reiser seg. Flodbølgen velter fram, og den skal én vei – nedover.
Blant dem som rammes, er mannen som kjører for livet i sin elskede sports-Saab mens tsunamien vokser i bakspeilet. Her er helikopterpiloten, som hadde planlagt selvmord denne dagen, men i stedet blir redningsmann for mange. Hans fraskilte kone skaper igjen problemer for ham, mens hans gravide datter klamrer seg fast i et flytende hus. En kraftverksarbeider blir rasende på en ung kvinne og søker hevn. En kvinne nede i Luleå prøver desperat å forsere den endeløse, helt stillestående bilkøen ut av byen for å komme hjem til sin datter.
Fallvann er en intens og åndeløst  spennende katastroferoman – og samtidig full av Mikael Niemis varme, poesi og humor.

Mer fra forlaget HER

Her er en liten smakebit:

"Hun vadet videre langs veggen. Kjøkkenstoler fløt med beina i været som hornene på et svømmende dyr. Oppe i takhimlingen gapte et hull der pipa hadde vært. Det blanke ovnsrøret stakk opp av vannet. Hun følte inne i seg at tiden var knapp. Veggene knaket urovekkende, Hvor lenge ville de holde? " (s.116)


Vil du lese flere smakebiter ta en tiit inn i Maris spalte i Flukten fra virkeligheten. Ha en fin søndag!

***OPPDATERT kveld 16.mars: 
*Vurdering av boka: Den  er nå lest ferdig. På tog, fly og buss.  Fallvann er godt skrevet med et friskt språk, sære karakterer og situasjoner. Men det ble litt for mange å holde styr på, siden vi følger de fleste gjennom hele boka, skiftesvis i hver sine kapittel. Det var spennende å følge med hvordan det går om de overlever eller dør, hvordan katastrofen ødelegger og om den gir seg. Det er nifts å bivåne den klaustrofiske følelsen av å være innestengt i vann,  eller angsten når flodbølgen kommer rasende og de ikke kommer seg unna.. Men jeg synes ikke Niemi greier å holde meg fanget like godt hele veien. Det ble litt langdrygt, og det ble litt slitsomt å holde tråden til alle personene, særlig fordi jeg var litt trøtt da jeg leste. Men alt i alt en roman det absolutt er verdt å lese. Scenene med Adolf i den nye Saaben sin som han holder på å drukne i, er verdt boka alene..
Foto: Pax.no


Mikael Niemi: Fallvann , 277s

Oktober 2013

Boka er lånt på biblioteket.

28 kommentarer:

 1. Så praktisk å kunne være på rommet til 18. Jeg må notere meg det hotellet til neste Oslo-tur :-) Jeg er nysgjerrig på Mikael Niemi, og kunne godt tenke meg å lese noe av han snart :-) Ønsker deg en fin søndag og en god tur tilbake til Trondheim!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant-- og så var det billig også, tusen for to netter med frokost. Niemi anbefales! Takk skal du ha.:)

   Slett
 2. Det er nå deilig å bare slapp av litt også, ta livet med ro! Denne boken husker jeg at jeg hadde veldig lyst til å lese, men foreløpig har det ikke blitt noe av så tusen takk for påminnelsen, Anita :-) Kos deg med lesingen og ha en fin tur hjemover til Trondheim når den tid kommer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant.. ser ingen grunn til å stresse rundt for å få med mest mulig,, når jeg trenger å slappe av..I morra begynner en hektisk arbeidsuke igjen og neste helg skal jeg flytte då det blir mye å stå i med fremover.. Takk for det Beathe.:)

   Slett
 3. Denna har jag oläst i hyllan, den verkar väldigt spännande. Ändå har den inte blivit läst ännu.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er både ganske spennende og velskrevet.:)

   Slett
 4. Høres ut som du har det fortreffelig i Oslo. Har lyst på en togtur og har vurdert en tur til Oslo bare for å kunne sitte på toget å lese. Boken har jeg ikke hørt om, smakebiten var i alle fall spennende :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er alltid fint å ta seg en tur til hovedstaden..:) Å sitte på toget å lese er fint så lenge det er nogenlunde ro i kupeen. Selv foretrekker jeg å fly, det går fortere. Men til påske skal jeg ta toget til Bodø, da blir det mye lesestid. Får ta med ørepropper i tilfelle bråkete unger og kalende haner og høns..

   Slett
 5. Hørtes ikke akkurat vondt ut å våkne opp på det hotellet. Har både lest om boken og forfatteren mange ganger. Sett han er blitt intervjuet. Men aldri lest bøkene han har skrevet. Kunne bl a tenkt meg å lese Populærmusikk fra Vittula. Fint å bli minnet på at bøkene "er der og venter på meg".

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei det var bare lekkert.:) Gode senger og dyner også. Populærmusikk fra Vittula så jeg på film. :)Absolutt verdt å få med seg.

   Slett
 6. Den här har jag hört en del om, men har inte läst själv. Tack för smakbiten :)

  SvarSlett
 7. Blev lite besviken på den här boken när jag läste den. Hade trott att den skulle vara annorlunda än den var..
  Snyggt omslag dock, mycket bättre än det svenska!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvordan trodde du den skulle være?

   Slett
 8. Har också haft lust att läsa denna. Får väl ta tag i det snart... Ha en trevlig söndag!

  SvarSlett
 9. Takk for smakebit og boktips!
  God kveld!

  SvarSlett
 10. Tack för smakbiten och hotelltipset. Utcheckning kl 18 borde fler ha!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant? Bare hyggelig å kunne gi tips.:)

   Slett
 11. http://medbokogpalett.blogspot.no/2013/03/mikael-niemi-fallvann.html
  Jeg skrev om denne boka etter at jeg las den i mars fornettvår siden. Spennende thriller. Lykke til med flytting no til uka!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha.:) Jeg synes den ble litt lansgom etterhvert…mest spennende i starten.

   Slett
 12. Hmmm, hotellet lät bättre än boken... :)

  SvarSlett
 13. Ikke hørt noe særlig om denne forfatteren tidligere, men flott smakebit :)
  - Siri

  SvarSlett