tirsdag 4. mars 2014

Boken på vent (67 ): Skammens historie

Norges mørke "middelalder", mørkets historie, nasjonens skyggesider, er samlet frem fra glemselen i en ny bok, Skammens historie. Feiringen av grunnlovsjubileumet har sin skygge.  Boka ser jeg frem til å lese. Den blir nok ikke liggende lenge på vent, den kommer ikke opp i hylla en gang, tenker jeg.


Forlaget sier dette om boka:

Intet sted i verden i dag er tilliten til myndighetene større enn i de skandinaviske landene, og dette gjenspeiler seg også i hvordan vi skriver, opplever og ikke minst feirer vår egen nære fortid. Mens vi feirer 200-årsjubileum for grunnloven retter derfor denne boken et kritisk søkelys mot vår egen stat.

Dette er de svakes norgeshistorie. En motvekt til seierherrenes historie med sitt fokus på kriger, konger og de kapitalsterke.

Denne boken binder det hele sammen til en historie over norgeshistoriens mørkere sider. Forfatterne ønsker å utfordre den allmenne oppfattelsen av det uskyldsrene Norge. Nei, det er ikke typisk norsk å være god, det er typisk norsk å ha det godt. 

Kjente og ukjente skampletter i norgeshistorien belyses og settes inn i en historisk kontekst. I tråd med en moderne forståelse av menneskerettighetene vil vi fokusere på statens rolle i utvidet forstand, det vil si ikke bare statens handlinger, men også fravær av handling.

Forfatterne har valgt Norges tid som stat med egen grunnlov og frem til dens kommende 200-årsjubileum (1814-2014) som tidsmessig avgrensning.

Boken vil være en sterk og i øyenfallende kontrast, motvekt og modererende stemme til den forventede generelle selvhyllesten.
Ønsker du å lèse mer om ventebøkene til bloggere, så ta en titt inn i hylla til Beathe. Hver tirsdag åpner hun bloggen sin med denne spalten. Ha en fin tirsdag.:)

18 kommentarer:

 1. Denne fikk jeg inn dørene i går og ser frem til å lese den,syntes det er bra at det blir satt søkelys på hvordan ting har vært her til lands og at ikke alt har vært av det gode slaget. Tror det er en viktig bok å lese.
  Ønsker deg en fin tirsdag,Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig med deg Beathe, og fin kveld til deg også.:)

   Slett
 2. Gleder meg til å lese hva dere synes om boken :) Ha en nydelig tirsdag Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja… det skal du få-_) FIn tirsdag du og.:)

   Slett
 3. Har hørt en del om denne i det siste. Mulig jeg blir nødt å lese den ;)

  SvarSlett
 4. Dette høres ut som både spennende og interessant lesning. God bok :)

  SvarSlett
 5. Denne SKAL jeg lese! Er glad for at jeg er blitt gjort kjent med den. Godt at den er skrevet, i disse korrupsjonstider i Norge!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp… godt med en samlet oversikt.:)

   Slett
 6. Takk for kjempefint tips! Viktig at historien fortelles troverdig og mangfoldig, og som det også kan sies: "Fortida er ikke hva den engang var"...

  SvarSlett
 7. Det høres ut som en bok man absolutt bør lese. Jeg ser frem til å lese hva du skriver om den, om den er så bra som den høres ut. Ønsker deg en fin dag, Anita.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette er kanskje årets "norgeshistoriepensum" ;) Takk i lige så :)

   Slett
 8. Dette hørtes ut som interessant bok jeg godt kunne tenke meg å lese

  SvarSlett
 9. Denne kan jeg tenke meg å lese, "de svakes norgeshistorie" må være interessant lesing :)

  SvarSlett