torsdag 20. mars 2014

Skrivefest av Tove Nilsen - en lesefest! Og så har jeg jubileum!

Jeg er stuptrøtt, men siden jeg i dag passerte 100 000 på bloggen her, må jeg bare skrive noen ord. Markeringen kan vi si skjedde ved å bli ferdig med Tove Nilsens eminente lille essaysamling Skrivefest. Denne uka har vært fyllt med mye jobbing og forberedelser til flytting på lørdag, så lesing har det blitt lite med, men et essay med Tove har det blitt hver kveld. De har jeg virkelig kost meg med.
Jeg er alt for trøtt til å skrive noe godt og langt referat med store refleksjoner i kveld, så jeg gjør det enkelt med å kopiere forlagets omtale av boka:

”Syv henrykkelser” har Tove Nilsen kalt kapitlene i denne boken om skrivekunst og lesekunst, om å leve med litteratur og med et sterkt behov for å søke mening gjennom det skrevne ord. Samtidig er Skrivefest en personlig fortelling om Tove Nilsens egen vei inn i litteraturen, fra hun avbrøt skolen sytten og et halvt år gammel fordi hun ville ”ut i verden og inn i bøkene”. I tilbakeblikk og med ledig klokskap skriver Tove Nilsen om å etablere seg som forfatter, om arbeidet med sine egne romaner og om ”fiksjonens pinaktighet”, om å møte lesere, om å forstå seg selv gjennom skriving, men også gjennom møtet med andre forfatteres litteratur. Hun skriver om forfattere som Ernest Hemingway, Gabriel Garcia Marquez, Doris Lessing, Elias Canetti og Henning Mankell.

Mer fra forlagets hjemmeside HER

Forlaget oppsummerer godt bokas innhold, men de har glemt å nevne Stephen King som en av de to Tove Nilsen har latt seg inspirere av, samt NIcolas Bouvier, som hun dro til Kreta med. 
Tove har reist mye, og alle disse syv forfatterne har hatt en viktig funksjon også i forhold til de reisene hun beskriver i den lille boka. De ble med henne til rektorkontoret hvor hun sluttet skolen for å bli forfatter (Hemingway), London (Lessing), Marquez (Managua- en farefull reise), Canetti (Marokko), Mankell (Molde- en spyfull båttur), Bouvier (Kreta ) og King (Odense). 

Tove skriver lett, godt, ærlig og selvreflekterende, modent, morsomt, tankevekkende og lærerikt. Jeg likte denne boka veldig godt, og kommer til å ta den frem igjen for å nyte alle gullkornene.  Denne boka leste jeg uten blyant og merkelapper, fordi den var så god å bare lese, på senga, på bussen- men jeg tenkte ofte at dette skulle jeg ha markert, og dette, og dette--- Så da må jeg jo lese den på nytt, en dag.

Boka kjøpte jeg i bokhandelen på Litteraturhuset i Oslo sist helg.

Og----
til slutt. JUBILEUM på bloggen! 100 000 besøk her på en blogg som mest handler om bøker, og litt reiser- siden august 2012, er jeg kjempefornøyd med. Jeg skal komme tilbake med en giveaway når flyttinga er over og jeg har kommet meg litt i orden og får tenkt litt!
Foreløbig en stor  stor takk til dere alle som leser og følger med!
Og en riktig god helg!
Foto; Dagbladet.no


Tove Nilsen: Skrivefest, essays, 212 s 

Oktober pocket 2007 (første gang utgitt 2005)10 kommentarer:

 1. Grattis med jubilee!
  , og jeg er selvfølgelig Tove Nisen fan!
  Det leses rett og slett alt for lite Tove Nilsen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Ingalill! Har lest et par bøker av Tove N før, Kretadøgn og Skyskraperengeler, og kanskje er par til, men husker ikke helt..

   Slett
 2. Gratulere, obs jeg er der snart jeg også så jeg plutselig!
  Tove Nilsen er flott, har ikke lest denne.
  Ha en flott helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Ingun! Ja, det går jo ganske fort fremover, tross alt..siden tiden går så fort. :)

   Slett
 3. Gratulerer - ikkje verst! Boka har eg ikkje lese men eg likar forfattaren godt. Likar bøker med tema bøker/litteratur og har notert "namn og nummer" for nærare undersøking. Ønskjer deg ei strålande helg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha! Ja, bøker med tema skriving er kjempeinteressant.:) Kan anbefale flere… Både av Stephen King (om å skrive), Henrik Langelang, Merete Morken Andersen (skriveboka), Hans Olav Brenne med fler.. Flotters helg til deg også..:)

   Slett
 4. Gratulerer! Moro. Jeg imponert over hvor mye du leser - og skriver! Lykke til videre, regner med du fortsetter i like godt driv. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Mette :) har prioritert lesing en periode nå , så da blir det litt ... Blir å fortsette med det innimellom mye jobbing fremover .

   Slett
 5. Gratulerer, dette er jo virkelig grunn for en feiring. Håper du ikke sliter deg ut med flyttingen, men får tid til et glass rødvin og en god bok også :)
  Gleder meg over å følge deg verden rundt, både i det virkelige liv og pr. bok :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Tine, det er jo slitsomt , men lasset er i hus . Mye arbeid gjenstår m å pakke ut etc men d får jeg bruke dagene fremover på. Et glass vin nå og Internett m kabel er i orden .,. Lesing blir det vel mindre tid til ... Enda . Ha en gid søndag :)

   Slett