søndag 8. mars 2020

Krimfestivalen dag 3, lørdag 7.mars 2020 - ett bekreftet forfall pga Coronaviruset

Søndag morgen, roer på hotellet, sen utsjekking er en gave. Det er grått i Oslo i dag. Mitt eneste ærend før jeg drar til Gardermoen er lunsjing på Funky Fresh Foods. Her på rommet leser jeg, nettsurfer, blogger, tenker. Pusler. Tar livet med ro. Noe jeg forsåvidt har gjort i hele helgen, selv om jeg har fått med en del av Krimfestivalen. Nå er jeg klar for å rapportere fra dag 3.


Jørn Lier Horst og rettspsykolog Pål Grøndahl i samtale med Marte Spurkland om drap, hvilke typer drap skjer i Norge.


Kl. 14.15. Jeg har møtt en venninne her og vi skal se noen poster sammen. Det var stappfullt fra forrige post, men heldigvis gikk noen så vi fikk stoler å sitte på.

Interessant samtale om drap, hvem begår drap, finnes det ondskap, hvorfor begår noen drap.
Bl.a. kom dette frem: Det er mest menn som begår drap. Menn er voldsommere enn kvinner når de dreper, de begår oftere drap i affekt. Rus er ofte med i bildet.
Pål Grøndahl viser til forskning om hvem som begår drap. Det er vanskelig å spå, vanskelig å forebygge. Det finnes noen som er født med en skade i amygdala, men det er små komponenter inne i den, som vi enda ikke helt vet hvordan utvikler seg når de kobles til forskjellige faktorer.
Hvis en person med denne type skade får en god oppvekst, med gode foreldre og god omsorg, kan de fungere helt fint i samfunnet.
Men det finnes uansett en sårbarhet der. Han mener også at man veldig tidlig kan peke ut de barna som kan utvikle seg negativt, de som plager dyr, de med sadistisk glede over å plage andre.
Dette er innviklet materiale så det er litt vanskelig å referere til, kjenner jeg, særlig også fordi de ikke hadde så veldig god tid til å gå i dybden.
Horst sin erfaring fra politiarbeidet tilsier også at de færreste er onde av natur. Fortvilte ting skjer under gitte forutsetninger.

Konklusjon: De fleste som begår drap er ikke onde, det kan skje de fleste gitt diverse omstendigheter. Noen få er mer disponert for å gjøre skade. Kvinner kan forebygge ved å ikke gå inn i forhold til voldelige, psykopatiske menn gjentatte ganger. En gang- det kan skje de fleste av oss, Flere ganger- nei, da bør man ha lært, og styre unna.Neste gjest er Espen Skjerven, debutant, tingrettsdommer. Han kom ut med boka Slakt i 2019. Det er første bok i en serie fra Sandnes-området, der politietterforsker Tom Grayston har hovedrollen.


Skjerven sier at han begynte å skrive for på en måte å bearbeide inntrykkene fra grusomhetene han møtte som dommer. En dommer får se alt når det gjelder et drap. Alt fra patologen, åsteder, grusomme bilder av skjendete kropper og avkappede legemsdeler, brutale skildringer, veldig mye mer enn det som noengang kommer ut i media.
Jeg skal heller ikke legge ut detaljer her, å høre på det han sa, var ille nok for min forestillingsevne. Sånne ting som vi helst ikke vil vite, som vi ikke går og tenker på til vanlig heldigvis.

Boka hans er fiksjon, men det som skjer der kunne ha skjedd.

Jeg var så heldig å møte forfatteren og fikk med meg et signert eksemplar av pocketutgaven Slakt som jeg ser frem til å lese.Utenfor Y-blokka som skal rives. Picasso har laget dekorasjonen på veggen.

Etter dette var det noen poster vi ikke synes var så viktige å få med seg, så vi gikk en tur, innom et par bokhandlere og spiste lunsj på Gunnars Generasjonsbar som jeg fikk anbefalt av noen. God mat, høy musikk, men musikken var bra. 70- og 80-talls Stones, Zeppelin, Lou Reed.


Ca 17.30. Går til Teaterkjellern for å få med litt om Wisting, og quiz med Torkil Damhaug kl. 18.00.
Der var det fullt gitt, så vi fikk kølapp og måtte sitte oppe i gangen mens vi ventet på at noen i kjellern skulle forlate lokalet.
Med skjermer og overføring går det jo enda an, selv om jeg absolutt ikke synes det er det samme som å se direkte live.
Sesong 2 med Wisting er under planlegging. Her snakker Jørn Lier Horst, Sven Nordin og Trygve Allister Diesen om serien, om skuespillet, om manuset.kl. 18.00. Torkil Damhaug er syk, meldt forfall. Skuffelse, siden både min venninne og meg gledet oss til å møte Damhaug igjen. Vi har begge gått på skrivekurs med ham på Sommarøy for noen få år siden.
Men Jørgen Jæger og Trude Teige er også gode, så det ble en artig sekvens likevel. Sarah Natasha Melbye er quizmaster.

Quizen går ut på at de skal svare på spørsmål om egne bøker, hva kan og husker de om egen bøker?
Som: Hvilken farge er det på den første bilen i Judasskysset og i Aldri tilgi? Hvor mange ganger har du skrevet MeToo i Aldri tilgi, Trude?
Det ble uavgjort, fordi Jæger var så raus med Teige. Han synes hun fikk et håpløst vanskelig spørsmål som hun ikke fikk poeng for, så han mente hun skulle ha det likevel.kl. 18.30 OP5- timen . Trude Teige fikk flere ekstraoppdrag under festivalen. Her steppet hun inn for skotske Val McDermid som hadde meldt Corona-forfall siden hun er i risikogruppen, ifølge Knut Gørvell. Jeg hadde sett frem til å møte henne og leser for tiden en bok om Tony Hill som hun har skrevet. (Brennende hat)
Samtalen går på engelsk siden irske, men USA-bosatte Adrian McKinty var med. Det hadde ikke Teige fått med seg, men hun klarte seg utmerket likevel.
Jeg la også merke til en viss kjønnsforskjell når det gjaldt favorittserier.
Heksejakt var populært hos damene, Game of Thrones hos mennene.
McKinty anbefalte hatewatching og hatereading- å se serier/lese bøker som får deg til å hate og irritere deg grenseløst over hvor dårlig det er, det gjør godt for psyken å få ut gruff, hørtes det ut som han mente. Trude skjønte ikke helt hva han snakket om. Hun gidder ikke å se serier og filmer hun ikke liker. Men hun får det slik av Sylvi Listhaug.
Kan det være en mentalitetsforskjell på Nord-Irer og nordmenn her? McKinty er tross alt fra Belfast. Hm, bare en tanke..

Anbefalinger: Badehotellet, Shetland (Teige), Heksejakt (Teige og Melbye), True detective, Marian (fransk serie, horror) , Serial (Mc Kinty), Unbeliveable (Teige) , Nore liker hard fantasy etc.,  Bøker: Vi er fem av Matias Faldbakken (Nore), Peter Mays Hebridene-serie (Teige) .

Nore og McKinty brukte en del tid på å diskutere Game of Thrones. De var ganske samstemte i at sesong 6 var elendig og ødela resten av serien.

Jason Bourne or James Bond?
Her ble det et kjønnsdelt svar. Hvem likte best James Bond, tror dere?

Her er det bildekavalkade fra Boktips. Jeg er jaggu med på et bilde fra Krimkafeen på Norli Braithwaite, med et bakhodebilde riktignok.


Da tok jeg kvelden. Back to my hotel for dinner and TV.And some books.Herlig å få bøkene signert.:)


God søndag og gratulerer med dagen alle kvinner der ute.:)


Mine innlegg fra dag 1 og dag 2 her


16 kommentarer:

 1. Flotte oppsummeringer, Anita. Trenger ikke reise til Oslo når man har deg :-)

  SvarSlett
 2. Enig med Bjørn i at det er bra vi har deg som kan oppsummere for oss :)
  Jeg lot meg fascinere av Pål Grøndahl og har lyst til å lese hans bok.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, hyggelig å høre.:)
   Enig ang Pål Grøndahl, boka hans vil jeg også lese.

   Slett
 3. Takk for spennende oppsummering. Jeg opplevde ingen korona avbestillinger her på Hamar. Vi har vi hatt Nordisk poesi-festival, i flere dager.
  Jeg fikk med meg noe, men det synd at ofte er det lagt mange samtaler/forestillinger til samme tidspunkt, dumt.
  Kommer noe om det på bloggen etterhvert, i dag eller morgen.
  Ha en fin kvinnedag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vel bekomme!
   Jeg har lagt merke til at det var poesifestival på Hamar samtidig. Gleder meg til å lese innleggene dine derfra.:)
   Takk , det samme til deg, litt på etterskudd.

   Slett
 4. Veldig gøy å følge deg på ferden. Kjenner at jeg angrer på at jeg ikke oppsøkte Picasso da jeg var i Oslo :) Fly forsiktig hjem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så artig å høre Tine.:)
   Det var en del turbulens ved avgang og ankomst, gitt. Landingen på Værnes var av de verre ... var helt shaky etter landing. Men det er varmt her da, mye varmere enn i Oslo, 8 plussgrader da jeg kom hjem ca 20.00.

   Slett
 5. Nå har jeg kost meg med alle innleggene dine Anita. Takk! Det er jo nesten som jeg har vært på krimfestival, selv om jeg sitter noe langt fra hvor det foregikk. Har dessverre ikke fått sett noen streaminger fra festivalen, til det er 9 timers tidsforskjell akkurat feil nok. Det eneste jeg syns er dumt med å reise bort hele vinteren er at jeg aldri får med meg krimfestivalen. På den andre siden... det er jo SÅ MANGE BØKER jeg allerede kunne tenke meg å lese pga innleggene dine her. HVordan ville det ikke blitt om jeg var der selv? :D
  Kjekt du fikk med deg Braithwaite og Michaelides. Som du vet har jeg lest og likt begge, selv om jeg kanskje faktisk holder en knapp på Michaelides til tross for at Braithwaite ble Booker-nominert. Spennende å treffe dem da! OG at du fikk dronningplassen like foran intervjuobjektene. Første rekke er alltid bra.
  Har fullt av fugler på terrassen her som spiser mat, og et ekorn som krangler i samme matfat. Det begynner visst å bli vår i Canada også, selv om snøen ligger tjukk. Sola varmer når den titter fram og noen trassige grønne planter begynner å få knopper under snølaget. Det er ennå en måned til vi kommer hjem, men det går fort når februar er passert.
  Er på Booker-kjøret og koser meg med det, selv om det er synd at så mange av bøkene ennå ikke er kommet i ebok-format!?! Kjøper ikke papirbøker her borte, og alle Booker-bøkene de hadde på biblioteket ble revet bort med en gang. For lang ventetid for meg, så jeg får ta noen når jeg kommer hjem istedenfor.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy å høre Marianne. Du hadde nok kost deg her, men skjønner jo at du ikke kan være to steder samtidig.
   At jeg virkelig kan friste deg sånn med bøker, du..
   Tror forlagene må ansette meg;) I alle fall sponse festivalreiser med opphold, synes du ikke?
   Har begynt på Braithwaite i dag, det går litt tregt, selv om det er lett språk- og det handler nok om at jeg har vært for ukonsentrert i dag, mange inntrykk som svever i hodet..
   Det blir nok likar i morra.:)

   Herlig vårskildring fra deg. Varmt her også, 8 grader pluss da jeg kom hjem i kveld og snøen fra torsdag var smeltet bort.

   Ha en fin uke over there.:)

   Slett
 6. Billedkavalkade fra Boktips. Jeg er med på et bilde fra Norli Krimkafe med Braithwaite, bakhodebilde. Guess where.

  SvarSlett
  Svar
  1. Og her er linken: https://www.boktips.no/krimboker/bildedryss-krimfestivalen-2020/

   Slett
  2. Herrrlig! Kliiiistra helt opp til scenekanten! Selfølgelig burde du bli betalt for å dra på litteraturfestival! Ikke bare gratis inngang, men sponset opphold på hotell inkl. mat og vin. "De" skulle bare visst hvor god jobb du gjør :-)

   Slett
  3. Hehe:) Ivrig publkum og trofast bokblogger.:)
   Ja, du synes det ja? Takk takk.:)

   Slett
 7. Gøy å lese! Jeg fikk med meg endel på streaming, men det er klart det er noe helt annet å være der :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du synes det:)
   Jeg synes også det er noe helt annet å delta direkte enn via en skjerm, men det e fint at det tilbudet finnes.
   Nå har Boktips startet med podcastene fra Krimfestivalen også.

   Slett