fredag 6. mars 2020

Krimfestivalen Oslo 2020 torsdag 5.mars- Dag 1

Siden jeg synes det var så koselig å være på Krimfestivalen i fjor, er jeg her også i år, da en jobbreise til Oslo ga meg en gyllen mulighet til å bli her et par dager ekstra.  Festivalen varer fra torsdag 5.- lørdag 7.mars og har besøk av ca 50 forfattere fra inn- og utland. I går prioriterte jeg fire arrangementer i Teaterkjelleren på ettermiddagen. Det var nok for meg siden det hadde vært en lang dag i forkant.Jeg ankom Oslo til et strålende vær i går. Spiste lunsj med kollega etter møtet, rusla innom Tanum, sjekket inn på hotellet, hvor jeg måtte klage på et dårlig vaska rom, men fikk heldigvis et nytt et med en gang som var mye bedre. Etter det gikk jeg på Krimfestivalen noen få kvartaler unna og rakk akkurat torsdagspilsen kl. 16.00 med Tom Egeland og et knippe norske forfattere. Tenkte det passet hodet mitt bedre enn å høre på engelsk samtale med Alex Michaelides på Tanum krimkafe. Jeg kan høre ham senere når jeg er mer opplagt. Jaran Damman i prat med Tom Egeland. Jeg har lest den forrige boka hans, Dødstimen fra 2018, som jeg likte godt. Særegen bygdekrim fra Valdres med en uteligger og sliten politimann i hovedrollene. Jeg har så vidt begynt på hans nye krim (på eBok) med samme etterforsker; Øyenstikker. Spent på den.


Hanne Gellein er et nytt krimskudd og til og med fra Trondheim. Heia Hanne! Hanne er sykepleier på barneklinikken intensivavdelingen, og sier hun bare må skrive. Hun kommer tett på folk i krise, ser mye vondt, er opptatt av mellommenneskelige relasjoner. Hun har skrevet lenge og skiver dag og natt mellom skiftene på sykehuset. Hun har gått Cappelen Damms krimskole. Jeg har lest debutboka hennes som jeg likte den godt. Link til Alle fugler små, her.  Hun skriver på oppfølgeren.Sven G. Simonsen er også krimdebutant med Risiko, som er like mye en thriller. Simonsen er klatrer på hobbybasis og bruker av den erfaringen i boka si. Jeg har nettopp lest Risiko, en spennende bok som jeg ikke har rukket å blogge om enda. Klatrere Liv mister mannen sin Olav i klatreveggen i Thailand. Hun tror det har skjedd noe muffins, at han er drept. Liv er psykolog og Olav jobbet i Økokrim. Hva drev han egentlig med? Det handler om finans, hvitvasking, økonomisk kriminalitet, traumer. Når ting skjer, skjer det fort og Liv reiser til Munchen, Kypros, Libanon - for å lete etter svar.  Risiko er utgitt på Press forlag og du kan lese mer om den her. Han skriver på en ny krim.

Ingebjørg Berg Holm (aktuell med Brun Binne), Espen Skjerven og Randi Fuglehaug (Fallesjuke) deltok også.Myriam Bjerkli har nettopp kommet ut med en ny krim, den er rykende fersk og heter Djevelens yngel.  Det er tredje boka i en serie med noen av de samme karakterene. Lille linerle og Stella Polaris er de to andre. (link til tidligere bloggomtaler i tittel) . Jeg likte bøkene hennes, de er råsterke, men ganske fæle, da det handler om barn. Jeg skal nok lese Djevelens yngel også.Neste post på programmet kl. 17.00 har tema: Når virkeligheten blir krim.
Virkeligheten er værre, mener Trude Teige.
Hanne Gellein, Ingar Johnsrud og Trude Teige  i samtale med Hilde Sandvik.En liten pause, i veggene mot toalettet henger gamle plakater og bilder. Her er Wenche Foss, en av mine store favoritter fra teater og film.En tur innom baren må man jo også mellom slagene. Jeg traff faktisk en gammel venninne fra 70-tallet her, tenk hun kjente meg igjen. Har god ansiktsgjenkjenning i motsetning til Myriam Bjerkli, sa hun.Ny post kl. 17.45: Svenske tilstander.
Hvorfor er svenskene så gode på krim?
Med: Mikaela Bley, Stina Jackson og Sofie Sarenbrant. Sarah Natasha Melby leder samtalen prikkfritt og avslappet og med gode spørsmål.
Forfall: Niklas Natt og dag.

Dette er de unge arvtakerne, ingen problem med rekrutteringen i Sverige. Men at det er er hardt arbeid å skrive, det mener de, selvkritiske, arbeidsomme, men de må bare skrive.


Ny post kl. 18.30. OP 5-timen med Sarah Natasha Melbye og Aslak Nore. Gjester: Helene Flood (steppet inn for Niklas Natt og dag) og Anders de la Motte.

Artig prat om bøker, film og serier.Etter dette dro jeg hjem til hotellet for å spise varm kveldsmat. Hodet greide ikke å ta inn teatersport og fengslende samtale under festkvelden. Det er fortsatt to kvelder igjen.Fredag 6.mars- morgen

Frokost i stille frokostsal. Deilig. Leser aviser og ser at Tonje Lissadrin er på forsiden av VG. Hun bor i det Corona-rammede Nord-Italia. 
Skimesterskapene i Kollen ble avlyst i går.
Tom Egeland sa på Krimfestivalen i går at deltagere og publikum på festivalen er Corona-tøffinger.
Noen avlysninger er det, men det ble ikke sagt at det er pga Corona. Det er svenske Camilla Grebe, Niklas natt og dag og Unni Lindell som har meldt forfall hører jeg nå på streamingen.Sitter på rommet og tar det med ro, streamer Krimfestivalen fra Cappelen Damm-huset. Sparer på kreftene og drar heller ut på noen arrangementer utpå dagen.


 Har tenkt meg på:
15.00: Internasjonal krimkafe på Norli, med bl.a. Oyinkan Braithwaite (Søsteren min er seriemorder- den vurderer jeg å kjøpe), Alex Michaelides, Ragnar Jonsson og noen istedet for Camilla Grebe (håper jeg).

16.00: Tanum krimkafe med Adrian Mc Kinty (Kjeden), Tove Alsterdal og Nicola Rayner. eller fredagspils med utvalgte norske forfattere. Valgest kval, må se an.
Jeg kan få med meg McKinty i fengslende samtale under festkvelden også.

Og så er det noen flere poster i Teaterkjellern som jeg får med meg.

Kanskje gå på hotellet og spise før festkvelden.

Ragnar Jonassen fra Island kommer ikke, pga konkurs i hans norske forlag, sier Knut Gjørvell på streamingen nå. Det er ikke pga coronavirus. Han minner oss også om å spise og drikke mellom slagene. Siden Kollen og femmila ble avlyst er dette vår femmil, sier han.

Yrsa på engelsk på streaming nå. Følg med her

Mitt tidligere innlegg om Krimfestivalen 2020 her10 kommentarer:

 1. Bra oppsummering! Jeg har sett en del på streaming - og har kost meg (og irritert meg litt)
  Håper resten av Osloturen og Krimfestivalen fortsetter godt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Marianne. Var du der i dag? jeg så Oyinkan B og Alex M på Norlis krimkafe i dag.
   Hva irriterte?

   Slett
  2. Jeg klarte å bli forkjøla og i disse tider var det best å holde seg hjemme (ikke provosere med hoste og feber) så godt å kunne streame alt fra Cappelen Damm og mye fra Teaterkjelleren.
   For meg tok noen av de som intervjuet litt mye plass istedenfor forfatterene, men det er bagateller. Det var mye morsomt, spennende og interessant. Så Braithwaithe i går og hun er nydelig
   Jo, Aslak Nore og hans nonsjalante holdning og lissom i annenhver setning irriterte meg. Kanskje forkjølelsen som gjør meg gretten ...
   Glad du koser deg og opplever masse, Anita

   Slett
  3. Uff da.. Kjente en antydning selv i går morges, med sår hals, men det har heldigvis ikke utartet seg, men gått tilbake, og jeg er nøye med egenpleien så ikke immunforsvaret blir svekket. Sove nok og hvile feks, ikke slite meg ut med å springe rundt på mest mulig, eller få med meg mest mulig. Kjøpte halsdrops Curamed på Gardermoen. Har lagt merke til at det er svært få faktisk som hoser og nyser under festivalen, unormalt lite. Vanligvis er det jo en del forkjølelse og influensa på denne tiden, men folk tenker sikkert litt som deg i disse tider, best å holde seg hjemme..

   Skjønner godt det du sier at enkelte intervjuere tar for mye plass, det kan irritere meg også og jeg har allerede opplevd det. Say no name.
   Har hørt flere jeg har snakket med kommentere akkurat det. Når noen absolutt skal vise frem hva de selv har lest og skjønt, og ikke slipper gjestene nok frem, er det dumt..og irriterende. Ikke bagateller.
   Hørte Marte Spurkland i kveld på bokbad Fengslende samtaler og hun var kjempeflink når det gjaldt akkurat det, tok ikke noe plass, men stilte gode korte spørsmål. Tom Egeland er også god til å få gjesten frem.

   Ang Aslak Nore, så la jeg ikke merke til det du sier, men slikt irriterer meg ikke.

   Braitwaithe var veldig søt, og latteren satt løst..

   Takk og god bedring til deg Marianne:)

   Slett
 2. Godt du tar ansvar og deler festivalopplevelsene. Har ikke somlet meg til å streame ennå, som sikkert tyder på at Tvangslesing og hotellhelg var et større trekkplaster for meg enn selve festivalen. Synd uansett. Regner med at når Mai og Lillehammer kommer er vi alle så Corona desensitiviterte at alt og alle fungerer som normalt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for at du synes det.:)
   Savner deg her vettu, men sånn er livet.
   Ang Lillehammer- så får tiden vise. Hvis worst case slår til så varer vel dette et år.. O;)
   Men vi håper at det roer seg.

   Slett
 3. Jeg streamet intervjuet med Oyinkan Braithwaite og det med Alex Michaelides i går ettermiddag. Veldig kjekt at det går an å se selv om man ikke får reist bort dit.
  Ja, så at publikum ikke får kommet inn på Holmenkollanlegget så det blir sikkert litt kjedelig før de som skal ut å gå i løypene,det blir ikke den folkefesten det pleier å være.

  Fint at du oppsummer litt, da blir det litt som vi er der likevel. Visste ikke at Ingebjørg Berg Holm holder på med ny bok, den skal jeg være på utkikk etter.

  Kos deg videre på festival og få gjerne med deg Min søster...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er kjempebra at de streamer fra festivalen. Det har jeg brukt å få med meg litt av før om årene. Det er vel spesielt fra CappDamm-huset de streamer, ikke fra Teaterkjellern og Centralteatret og krimkafeene, men man får med veldig mye fra CappDamm-huset.
   Fikk med meg de du nevner på Norli i dag, men det vet du jo via instagram.

   Berg Holm deltok på fredagspilsen i dag også, artig å høre på.

   Takk, takk. Nå er jeg "hjemme" på rommet etter festkveld med teatersport og fengslende samtaler med Adrian McKinty, Helene Flood og Jørn Lier Horst. Har faktisk holdt meg til planen min i dag.:)

   Slett
 4. Skal si du har fått plottet mye inn i en krimhelg. Spennende å lese, lykke til videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir da litt, men nøye utvalgt blant en masse poster.. I går fikk jeg med meg det jeg hadde planlagt . Valgte Teaterkjellern og fredagspils istedet for krimkafe på Tanum. Koseligere i Teaterkjellern, dessuten fikk jeg med meg fyrverkeriet Adrian McKinty på Centralteateret senere på kvelden. Og litt morsomt teatersport før det.:)
   Takk. Skal avgårde på noe kl. 14.15 i dag, før det ser jeg litt på streamingen, leser aviser og tar det med ro.

   Slett