torsdag 25. februar 2021

P2-lytternes romanpris er i gang

* OPPDATERT 27.02: Olaug Nilssen vant P2-lytternes romanpris for Yt etter evne, få etter behov. Fra Tollak til Ingeborg kom som nr. 2 og Heroin Chic som nr.3 . Gratulerer til Olaug Nilssen.:)

 * OPPDATERT 26.02: Fra Tollak til Ingeborg, Yt etter evne.. og Heroin chic gikk videre til endelig finale i morgen.  Heroin Chic og Jerv lå veldig jevnt og måtte ha en omkamp, hvor Heroin Chic da gikk videre.


Jeg synes det er så koselig og lærerikt å høre på P2-lytternes romanpris som går på NRK Radio P2. I denne uka er den i gang. Jeg har hørt podcasten av presentasjon av de nominerte med intervjuene med forfatterene og opplesing av utdrag. Det er så bra at man kan høre dem på NRK Radio-appen, når man ikke får med seg direktesendingen. Ganske snart, dvs kl. 14.03 kommer den første jurydiskusjonen.


De nominerte. Bildet er lånt fra nrk.no.

De seks nominerte som er stemt fram av en fagjury er:

*Terje Larsen Holtet med Oppskritting av et indre landskap

Jeg har ikke lest noe av Holtet Larsen, men ble litt nysgjerrig da jeg nettopp høre han snakke om boka og forfatterskapet. Han var selv litt overrasket over å bli nominert, siden han skriver såkalt smale bøker, og ikke tenker på at boka skal selges som et underholdningsprodukt. Boka preges ikke av ytre handling, men mest den indre, om en mann som går rundt i Oslo, noe som ledet Brenner til å snakke om Hamsuns Sult. Larsen mener vi alle har Sult innpodet i vår felles gen på en eller annen måte. Ellers snakket han om jazz og om kafeer og om at han egentlig ikke trives så godt i Oslo selv om han er født og oppvokst der. Berlin derimot ga ham mye mer , der bodde han i tre år.

* Olaug Nilssen med Yt etter evne, få etter behov

Denne har jeg lest. Det er ikke første gangen Nilssen er nominert til denne prisen. Det er ikke min favoritt blant de jeg har lest av de nominerte. Hun ble også nominert til Brageprisen for denne boka, og det har jeg blogget om her

* Ida Fjeldbraaten med Jerv

Fjeldbraaten er debutant, ikke værst. Jeg lånte denne boka på biblioteket i høst, men leverte den tilbake ulest. Så many books osv.. Jeg ble igjen fristet til å lese boka etter å ha hørt Ida snakke om den. Det handler om en jente, ikke dyret Jerv.  Det handler mer om det dyriske i mennesket,

* Maria Kjos Fonn med Heroin Chic

Romanen har fått mye omtale og er også nominert til Bokbloggerprisen. Jeg har ikke lest den og har vært ambivalent til om jeg vil, men hun skriver godt så det kan hende jeg gjør det, selv om jeg ikke ble overbevist etter samtalen med Brenner og definitiv ikke av åpningen hun leste med detaljene rundt det å sette skudd. Litt interessant å høre hvem som var hennes forbilder og hva som motiverte henne til å skrive denne boka, blant annet er Trainspotting en av hennes forbilder/referanser. Jeg har ikke lest boka, men har sett filmen, som det var mye snakk om den gangen den gikk på kino. Det var en sterk film.  Scenene med badtrips henger igjen enda.  Hun kaller sin sjanger for avhengighetslitteratur, et godt begrep som setter det i en sammenheng. Hun mener at det mangler bøker om heroinavhengighet på norsk, og hun ville også vise at det går an uten at man har en for jævlig oppvekst. (ala Christiane F, min anm). Dette er jo ting jeg vet en del om, siden jeg har jobbet en del med rusproblematikk, og kanskje det er derfor jeg ikke føler så sterkt for å lese boka.

* Tore Renberg med Fra Tollak til Ingeborg 

Nydelige intervjuet, nydelige opplesningen og nydelige boka. Denne er min favoritt blant de jeg har lest. Den er også nominert til Bokbloggerprisen.Renberg vant Bokhandlerprisen  2020 for denne boka .
Jeg har ikke blogget om boka, men i 2017 hadde jeg ansvar for samlesingen av Du er så lys, som da ble kortlista til Bokbloggerprisen, og det kan du jo lese om her hvis du vil.

* Lars Amund Vaage med Det uferdige huset

Vaage er en forfatter jeg har stor sans for. Jeg har lest flere av hans romaner, blant annet så sitter Skuggen og dronninga igjen som en roman som gjorde sterkt inntrykk. Jeg har ikke lest denne boka, men ble påminnet om at det vil jeg gjøre.
Og i tillegg vil jeg gratulere ham med nominasjon til Nordisk Råds litteraturpris for romanen, noe som ble offentliggjort i dag.  Heier på Vaage!


Les mer om de nominerte her

Nå er der bare å vente noen minutter så er  den første jurydiskusjonen i gang. Spennende!

Har du noen favoritt? Har du lest noen av disse bøkene?4 kommentarer:

 1. Har geleidet gutta inn til trippel på sprinten og Maiken inn til sølv i VM så jeg har ikke hørt på radio/podcast ang dette. Har lest tre av disse,Renberg,Nilssen og Kjos Fonn. Av de må det bli Renberg siden jeg ikke ble så veldig imponert over de andre. Kjos Fonn ble jeg noe skuffet over selv om hun skriver godt,jeg syntes det bikket over i romantisering av rusen flere ganger og jeg mener man kan skrive gode bøker om problematikken uten å måtte ty det middelet flere ganger som gjort her.

  Ellers har jeg lastet ned Lars Amund Vaage sin bok pga kommentaren din inne hos meg og at den ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris som også ble lagt frem i dag.
  Tror jeg har Skuggen og dronninga liggende er sted...
  Uansett foreløpig heier jeg på Renberg 👍

  SvarSlett
 2. Skjønner at det er travelt med ski for tiden.:)
  Artig at de gjør det bra da.
  Ang P2-prisen , så kan de som er sendt på lufta høres når som helst.:)
  Husker at du nevnte det om romantisering, når du sier det nå..
  Spent på hvordan den kommer ut. Diskusjonen om boka i dag var interessant. Nilssen sin ble også diskutert i dag, samt Vaages roman.
  I morgen diskuteres Renberg og resten, gleder meg til det, og så vil de stemme på de som går videre.

  Så gøy at du har lastet ned Vaages bok. Spent på hva du synes:)
  Det slo meg at dette er en av tre bøker i denne nominasjonsrunden som handler om tause menn, tause folk. (de andre er Tollak og boka til Holtet Larsen)

  Tviler jeg på at jeg rekker å heie på andre enn Renberg før de stemmer fram vinneren:) (hvis jeg ikke da laster ned Vaages bok jeg også, kanskje det..?)

  SvarSlett
 3. Kjenner igjen mange av titlene fra andre priser, Bokbloggprisen blant annet. Vaage skal jeg lese med det første, springer inn til padda for å se om den er på BookBites...... og det var den, så nå er den lastet ned :) Snakker om å la seg lede ut i fristelse (eller var det inn i fristelse)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så mange priser. Liker å følge med på de store prisene. P2-lytternes er en av de mest interessante pga diskusjonene i juryen og forfatter-intervjuene.:)

   Faktisk så lånte/lasta også jeg ned Vaages bok i dag. Den er ganske lang til å lese på padda , så jeg bestilte papirboka på bib også, men der er det en ukes ventetid sånn ca.

   Hehe, kjenner godt til den der å ledes ut i fristelse.. du er nå selv en fristerinne;)

   Slett