tirsdag 29. juni 2021

Gissel av Clare Mackintosh. Neglebitende psykologisk thriller

 * Jeg har fått boka av forlaget som leseeksemplar * 

Jeg har lagt merke til bøkene til Clare Mackintosh og har hatt lyst til å lese noen av dem, men det har det ikke blitt noe av før nå. Hennes siste bok; Gissel, har nettopp kommet ut på norsk. Jeg kastet meg over den så fort jeg kunne. Det ble litt stykkevis og delt-lesing fordi jeg har hatt så mye annet å gjøre i det siste. Da får jeg nok ikke helt den samme opplevelsen som hvis jeg leser mer intens og i lengre økter, men dette er en lettlest bok så det går greit likevel. Spenningen var det ikke noe å si på, selv om noen sidespor bremset litt vel mye til tider.


Forsiden viser en klam hånd som griper om et flyvindu. Hva er det som skjer? 
Flyvertinnen Mina har blitt plukket ut til å fly den første direkteruta mellom London og Sydney. På hjemmebane ligger hun i separasjon fra ektemannen Adam. Sammen har de en adoptivdatter på fem år som heter Sophia. Hun har en tilknytningsforstyrrelse og spesielle behov som krever ganske mye av omsorgspersonene. 
Mina gleder seg til flighten som går bra helt til hun finner en lapp i lomma si ombord med en beskjed om å gjøre noe alvorlig for å forhindre at familien blir skadelidende. 
Flyet blir utsatt for ekstremisme og et kapringsforsøk. Klokka tikker og vi blir med på et intens drama både på det indre og det ytre planet. Mina må gjøre et vanskelig, om enn et umulig valg. 
I løpet av disse timene får vi tilbakeblikk fra livet til Mina, tanker om datteren og Adam. Vi blir kjent med andre passasjerer, med forskjellige bagasje og forventninger. På bakken får vi innblikk i Adam og Sophias dager og liv.

Gissel er en spennende psykologisk thriller. Jeg bet litt negler til tider og leste fort for å se hva som skjedde, slik en thriller skal. Det kunne irritere meg når fremdriften ble bremset av sidepor og tilbakeblikk. Jeg synes også premisset for kapringen var i drøyeste laget, men det er kanskje slik, når det en veldig sjelden gang skjer? Jeg er i alle fall glad jeg ikke har flyskrekk lenger, da tror jeg ikke dette hadde vært en bok for meg. Jeg ser likevel ikke bort fra at jeg kommer til å tenke på denne boka neste gang jeg flyr. 
Tør du å lese denne? Hvis du gjør det, så får du nok en meget spennende leseøkt. Dette er en slukebok, perfekt for late sommerferiedager, men ellers også.


Clare Mackintosh: Gissel, 380 s 
Cappelen Damm 2021
Leseeksemplar fått av forlaget


Foto: Anita Ness


2 kommentarer:

  1. Har den på vent og skal prøve å skvise den inn i sommerlesingen. =)

    SvarSlett
    Svar
    1. Spent på din dom. Denne er raskt lest, selv om den er nesten 400 sider.

      Slett