fredag 9. juli 2021

Rotvelte av Tove Alsterdal. Vond og god krim. Nydelig skrevet.

Jeg har lest de fleste av Tove Alsterdals bøker som har kommet på norsk. Jeg synes hun tar opp interessante temaer og skriver både godt og spennende. Nå har hun skiftet forlag fra Kagge til Gyldendal. Rotvelte er en bygdekrim fra Sverige, som er starten på en serie med politietterforsker Eira Sjødin. Hun er et spennende bekjentskap, passe jordnær, ikke for vill og gal, men med litt tendens til å gå litt utover mandatet sitt (som seg vel hør og bør i en spennende krim?) og med vanskelige familieforhold i bagasjen.


Forlaget skriver dette om boka: 

Olof var bare fjorten år da han tilsto drapet på tenåringsjenta Lina Stavred. Så forlot han bygda. 

En lys sommernatt tjuetre år senere svinger han av motorveien på impuls og kjører landeveien som fører til barndomshjemmet. I dusjen finner han faren sin død, drept med en jaktkniv. 

Politietterforsker Eira Sjödin har akkurat kommet tilbake til sin barndoms trakter for å ta vare på sin gamle mor. Under etterforskningen av drapet på Olofs far husker hun mer og mer fra sin egen barndom. 

Eira var ni år da Lina ble drept. Olof var gutten i marerittene hennes.


Boka starter med at Olof kommer tilbake og finner faren sin drept på badet. Han styrter derifra, men tar med seg hunden som har levd der inne med faren i - hvor mange dager? En nabo dukker opp, Patrik Nydalen, som er negativ, brå, får vite at det er Olof, alle i bygda vet hvem Olof er, hva han gjorde den gangen for tjuetre år siden.  Han ber Olof ringe politiet om farens død. Olof er i sjokk. Han har også lånt bilen han kjører i og den må leveres tilbake. 

Eira er fra bygda, hun var lita da Lina ble drept, ni år. Men hun husker godt drapet og alt snakket. Hatet som 14-årige Olof ble utsatt for. Vemmelsen, redselen, forakten. Hun jobber som politi i Kramfors, men er utlånt en periode til det lokale politiet og så vil hun være i bygda for å pleie sin gamle senile mor. Eira har en bror, Magnus, som hun har hatt lite kontakt med. Han har levd på grensa av loven og vanlig adferd, mye drikking og rusing i perioder.

Tilbakeblikk. Olof. Eira.

Eira får etterforske drapet av faren til Olof sammen med kolleger, men hun oppdager ting som har med den gamle saken å gjøre også. Hun blir nysgjerrig og får en titt i dokumentene, avhørene fra den gangen. Stemmer alt? 

Olof drar tilbake til farens hus og blir utsatt for et angrep. Han flykter inn i skogen og blir livstruende skadet under et rotvelt. Derav tittelen, i alle fall overfladisk tenkt.

Herfra skjer det mye, mange kan mistenkes, Eira blir involvert med så mange ting privat og profesjonelt. Men å røpe mer nå, vil jeg ikke. Det kommer overraskelser, men jeg fikk også tidlig lunta av at alt ikke var som det skulle med den gamle drapssaken.

Rotvelte er en sterk kriminalroman, nydelig skrevet, detaljert nok til å bli kjent med karakterene og miljøet. Men det er vondt, det er en vond historie. Slike historier som det er nesten på grensen av hva jeg tåler å lese. Litt sånn i Karin Fossum-stil. Men det må ikke avfriste noen til å lese. Dette er en knakende god krim, som jeg anbefaler på det sterkeste. Tidvis minnet den meg om Stina Jacksons bøker fra bygde-Sverige. Litt lavmælt, likevel med godt driv, og særdeles godt og levende skrevet hvor både plott, karakterer og miljøskildringer henger så godt i hop.

Enig med Adresseavisens anmelder som ga boka Terningkast 6.  Det gjør jeg også! Og det er det temmelig sjelden jeg gjør.

Andre bøker av Tove Alsterdal jeg har blogget om: 


Tove Alsterdal: Rotvelte, 400 s 
Gyldendal 2021
Leseeksemplar fra forlaget


12 kommentarer:

 1. Det er så deilig når en krimbok er god. Selv om det er vondt å lese. Det er et tegn på at hun skriver bra.
  Jeg har kun lest en Alsterdal og den sovnet jeg av :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det:)
   Men du, hvilken bok sovnet du av? Og du leste ikke mer i den?

   Slett
  2. Leste boken ferdig. Skrev om den også på gamle bloggen.

   Et ektepar kjøper et hus i Tsjekkia og finner et barnelik.
   Interessant med det historiske aspektet - Sudetenland. Men for meg ble boken aldri spennende.

   Denne virker som en annen type krim.

   Slett
  3. Ok, husker ikke det.. vet du.
   Den boka er roligere enn de andre.. ganske annerledes enn denne ja, som er mer typisk krim. Den hun skrev med handling fra Argentina var også veldig bra, Ingen vei tilbake heter den.

   Slett
 2. Denne forfatteren har jeg ikke lest noe av - omtalen din tilsier at det bør jeg gjøre.

  SvarSlett
 3. Har aldri lest noe av henne, men så er ikke krim helt min greie bare av og til. Ha en fin sommerdag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hennes bøker er ikke typiske krimbøker og har ofte handling fra andre steder, og det er interessante tema hun tar opp og skriver om.
   Takk, det samme til deg:) God sommerdag her i dag, sol og passe varmt:)

   Slett
 4. Jeg har ikke lest Rotvelte, men jeg leste Blindtunnel for ikke så lenge siden og likte den godt. Jeg må se om ikke jeg kan få skvist inn denne også :-)

  SvarSlett
 5. Åh... har hun kommet med ny bok?! jeg hiver meg rundt, denne vil og må jeg lese, har likt alt jeg har lest av henne :)
  Håper sommeren er fin der du er, vi har pustet ut etter Hellas, og kjører i morgen tidlig til Trøndelag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yeah yeah, mens du var borte;)
   Har hatt noen fine sommerdager nå, men det skal skifte og torsdag drar jeg og sønn til Lofoten til 11-13 grader og mye regn. Har pakket ned varme klær:) God tur til Trøndelagen:)

   Slett