mandag 19. juli 2021

Alle lyver av Camilla Grebe. En spennende og annerledes krim

 Jeg har lest alle bøkene til Camilla Grebe, med unntak av Dvalen, som jeg har liggende på vent i pocket. Når hun allerede har kommet med nye bok, så får den vente en stund til. Alle lyver måtte leses først. Fint omslag; mørk skog med lysning, en kvinne i rødt i gresset. Synes jeg har sett det før. Tror det var Unni Lindell som hadde et lignende cover, men det gjør jo ingenting. Det er jo ikke samme boka uansett.

Alle lyver  ble en annerledes Grebe-opplevelse. En annerledes bok, skrudd sammen på en annen måte enn de andre. I starten var jeg usikker på om jeg likte det, men jeg vente meg til det og ble grepet av historien som tok mer og mer av.Fortellerstemmen er første person entall; jeg.  Det var noe uvant til å begynne med, dette er jo krim. Bokas jeg Maria er forholdsvis nygift med Samir som har en tenåringsdatter. Yasmin oppleves provoserende og utfordrende av Maria, som prøver å være en god stemor for henne selv om det røyner på. Maria har en sønn; Vincent, som har Downs syndrom. Han er en del år yngre enn Yasmin, men de en fin kontakt og er gode venner og søsken.

En dag skjer foreldres store mareritt. Yasmin er forsvunnet. Det blir funnet sko ved en klippe, en blodig jakke og et selvmordsbrev. Politiet velger å etterforske dette som et drap, men de finner ikke noe lik. Far Samir blir varetekstfengslet og siktet. Marias verden raser sammen.Yasmins venner blir avhørt, kjærestene hennes, Maria og Vincent som er helt taus. Mange har noe å skjule. Mange forhåndsdømmer, de er jo utlendinger, mørkere i huden enn svenskene, arabere hevder noen. Ord som æresdrap er på folks lepper.

Fremover veksler perspektivet mellom flere jeg-stemmer; Maria, etterforsker Gunnar, Vincent, Yasmin. Det  gir oss et nyansert bilde og vi får bare vite nok til å ville vite mer før neste forteller stepper inn. Likevel nok til å ane, være i forkjøpet på løsningen, det vi tenker er sannheten, det som skjedde. 

Camilla Grebe har igjen skrevet en spennende, interessant og gripende krim, hvor sidene flyr avgårde . Lettlest, velskrevet og veldig bra! Anbefales. 
Terningkast 5!

Åslaug har også blogget om Alle Lyver, det samme har Hverdagsnett/Anne Lise

Andre bøker av Camilla Grebe jeg har blogget om: 


Camilla Grebe: Alle lyver, 445 s 
Gyldendal 2021
Leseeksemplar fått av forlaget

8 kommentarer:

 1. Denne har jeg liggende, glemte å avbestille den i bokklubben. Den hørtes ganske spennende ut som en avveksling på alt annet jeg driver å leser. Jeg skal se på den etterhvert og ha en fin tid i Nord-Norge. Her har vi bare hjemme sommerferie, men det er OK :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er den, og ikke en typisk krim, selv om det er krim.
   Takk for det.:) Været er ikke noe å skyte av, men koselig lell.:)

   Slett
 2. Kjempebra krim! Takk for linking,og fortsatt god ferie!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja. Bare hyggelig, takk det samme til deg:)

   Slett
 3. Dette er en av bøkene jeg har skrevet opp som "must read" til høsten, etter å ha lest din omtale, kan jeg nesten ikke vente :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Håper du liker den:) Jeg synes Camilla Grebe blir bedre og bedre, og her tør hun også å gå andre veier.

   Slett
 4. Jeg har ikke lest noe av Camilla Grebe. Men det er alltid interessant med annerledes krim.
  Nyt Lofotsommeren

  SvarSlett
  Svar
  1. De er ganske bra. De andre er mer vanlig krim med et eller annet relasjonelt eller samfunnsmessig drama, denne er annerledes i sin oppbygning.
   Takk, her nytes det selv om det regner og blåser med 10 grader sånn ca om dagene:)

   Slett