tirsdag 13. juli 2021

Kort om Victoria Hislops August. Oppfølgeren av suksessromanen Øya.

 Nå, etter mange år har Øya fått en oppfølger.  Jeg har lest alle romanene til Victoria Hislop og liker hennes evne til å kombinere god historisk research og kunnskap inn i fengende historie. Stort sett lykkes hun med det, selv om språket til tider er noe platt. August er ikke den beste blant hennes bøker, men den greske stemningen greier hun å skildre fint. Historien er så som så, men en del dramatikk er det her.  Les mer under bildet.


I August møter vi igjen Anna, Maria, Manolis og legen fra Spinalonga. Det er disse fire og familiene deres det kretser rundt i denne boka. Det har kommet en kur mot lepra og de friske kan forlate Spinalonga, som vi ble kjent med i Øya. Manolis er fetteren til Andreas som er gift med vakre Anna som er Marias søster. Manolis var forlovet med Maria, og gruer seg til hun kommer tilbake fra Spinalonga, fordi han er forelsket i Anna. Det er gjensidig. Kanskje er Maria alvorlig vansiret etter sykdommen også.
Det ligger an til et skikkelig familiedrama, og det er veldig dumt av meg å røpe mer for da er det fort gjort å røpe for mye. Det skjer mye framover, både på Kreta og i Athen. Hvem får hvem og hvordan går det når pasientene skal tilbake til det gamle livet, hvordan blir de tatt i mot?
Jeg skulle gjerne hatt mer av det, istedet for dramaet som utspiller seg på grunn av vanskelig kjærlighet.  Vi får også følge en person som sitter i et forferdelig fengsel og det er litt interessant å få kjennskap til, samt at mange grekere utvandret på slutten av femititallet/tidlig sekstitall som er tidspennet handlingen utspiller seg i.

Til å begynne med synes jeg boka var litt kjedelig, men det tok seg opp og jeg ble fenget etterhvert. Den er lettlest, men er man opptatt av litterært språk, så forvent ikke så mye her. Det er mye tell og lite show, en del klisjeer og plattheter, men for all del- liker man å lese bøker fra Kreta og Hellas, så er dette en helt grei sommerbok. Fort lest i alle fall.


Andre bøker av Victoria Hislop:


Victoria Hislop: August, 313s
Vigmostad og Bjørke 2021
Leseeksemplar fått av forlaget


6 kommentarer:

 1. Denne skal jeg lese, selv om den kanskje ikke helt høyverdig literratur - men pytt. Jeg har lest mye av henne også, da må man ta det etter hva det er, men hun er en god historiefortelleren tross alt. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, men pytt, sier jeg også. Man må ta det som det er, helt enig.

   Slett
 2. Det går ikke an å hoppe over oppfølgeren til Øya, så denne skal jeg lese :) Det skal noe til å matche Øya, men jeg skrur ned forventningene, så blir det sikkert bra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har du rett i.
   Veldig lurt å skru ned forventingene også:)

   Slett
  2. Jeg skrudde de ned, men det hjalp ikke :)

   Slett