onsdag 28. juli 2021

Artemisias Diktsirkel juli 2021. Dikt fra en helt annen kultur og verdensdel

 Jeg er litt på etterskudd, men et par av mine medbokbloggere har allerede lest og skrevet om dikt til denne runden. Jeg hadde en plan om å lese Pablo Neruda, og den har jeg holdt. Han kommer fra Chile. Første gangen jeg hørte om den kjente dikteren var da jeg så den italienske filmen Il Postino. Hovedpersonen, en postmann, elsker diktene til Pablo Neruda. Da jeg skulle lete etter andre bøker for å ta bilde glemte jeg  at kategorien var en annen verdensdel, men det kan også være en helt annen kultur, og muligens kan vi tolke disse bøkene innenfor. Viktig å forklare hvorfor man har valgt diktene, argumentere, hvis det er på grensen/i gråsonen, da.. Men ellers er jeg ikke så streng akkurat.


Jeg leser Oder av Pablo Neruda, fra Chile. De andre er skrevet fra en annen kultur, kanskje ikke så annerledes enn vår. Bruk fantasien og biblioteket, jeg hadde ikke andre bøker i mi hylle. Bortsett fra Rumi som kommer fra Asia. Her er min nye coleus som jeg kjøpte i går, omkranset av utenlandske diktsamlinger.


Hva skal du lese?

Tine har lest Gnister av snø fra India, og Åslaug har lest En bok om kjærlighet fra Libanon. Har hørt rykte om at det kommer en deltager med dikt fra Mexico.
Kjempebra valg så langt!


Velkommen og nyt resten av juli. På grunn av sommerferie, gjør det ikke noe om du bruker en del av august til å lese/blogge ferdig. Har du ikke blogg, så skriv gjerne hva du leser i kommentrafeltet.

God lesing!Jeg leste i Ringve botanisk hage i dag. Det var for varmt til å sitte på verandaen. Fint å lese Nerudas vakre oder om alt de nære ting i den fine hagen.


12 kommentarer:

 1. Så herlig å kunne sitte i solen i en botanisk hage og lese Neruda, bra du nyter sol og sommer. Her regner det i dag og, men Frode lovet akkurat en hel uke med finvær, så vi ser nok solen igjen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, deilig med varme sommerdager, men til helga snur det igjen og blir like kaldt som det var i Lofoten. (12 grader). Får nyte mens man kan:) Godt å være i den hagen å lese dikt ja.

   Slett
 2. Hmmm....hadde skrevet en lang kommentar som forsvant...men,ok. Prøver igjen.

  På etterskudd jeg også men det skal sies at jeg begynte tidlig. Ble noen bomkjøp underveis, eller det blir ikke riktig å si siden jeg gladelig kommer til å lese de en gang. Som deg glemte jeg at det skulle ligge i en annen verdensdel og da passet det ikke helt med skotske Robert Burns men han får jeg ha tilgode til en annen gang.
  Får holde meg til livsverket og langdiktet som har blitt endret mange ganger i årenes løp og som kanskje fremdeles ikke er ferdig skrevet?

  Jeg kommer sikkert med et innlegg i løpet av neste uke.

  Nydelig plante,de er virkelig dekorative 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Uff da. (ang kommentaren)

   Spent på boka du har valgt:)

   Takk, ja, ikke sant. De er vakre de Coleus-plantene:) Lurer på om jeg må nøye meg med de fire jeg har nå... (plassmangel)

   Har sett tre av seks episoder i en dokumentar om Hemningway nå, veldig interessant, selv om jeg kjenner til det meste. Mange bilder av ham jeg ikke har sett..

   Men nå er det natt og litt Lucindalesing, som går ufattelig tregt fremover..

   Slett
  2. Var på Plantasjen i går og så at de hadde slike men glemte å gå tilbake for å hente. Men da er det jo fint at jeg må en ny tur neste uke, for plukke med meg en da. Fire stykker ja,det er jo litt det.

   Ikke sett den dokumentaren,den må jeg få med meg. Er det NRK-tv eller Netflix?

   Jeg har lyttet til alle Lucinda-bøkene (også den nyeste),det har fungert veldig fint selv om jeg har oppdaget at bøker jeg lytter til ikke sitter like lenge i som når jeg leser selv.
   Noen av bøkene i serien er jo litt mer langtekkelig enn andre igjen og boken har jo ikke akkurat få sider...

   Nå er huset vasket og klærene likeså så nå er det tid for litt lesing før jeg skal lage middag. Egentlig sjelden jeg har tid til å lese midt på dagen men i dag klaffet det slik.

   Ha en fin dag, Anita :-)

   Slett
  3. Ja, det må du:)

   Hemingway går på NRK TV (og på lineær Tv).

   Har du lyttet til den savnede søsteren også? Vanskelig å komme inn i den fordi den har så mange historier i seg- og når jeg får taket på en, starter noe nytt.. Nå er det Merrys barndom i Irland det dreier seg om. Nesten 800 sider, men jeg skal lese den ut siden jeg er halvveis.

   Sol i dag, blir for varmt på verandane, så jeg går meg ut en tur snart, med bok for å å lese flere dikt:)

   Takk, fin dag til deg også:)

   Slett
  4. Jepp,ang Den savnede søsteren.Papirboken kom i posten etter jeg hadde lyttet ferdig.Likte godt sekvensene fra Irland, og ofte har det blitt slik at det er fortiden som har fenget mest i disse bøkene. Denne kunne nok vært strammet inn noe uten at det hadde gått utover historien føler jeg. Men vi kan eventuelt diskutere litt når du er ferdig.

   Her skulle det bli mye regn,lyn og torden. Vel regn ble det jo men ikke lyn og torden. Godt det ikke ble like trykkende som jeg fryktet.

   Ja,det er bedre å gå tur når det blir så varmt og sitte andre steder for det kan fort bli varmt på terrassen. Skjønt her hos meg pleier det å være noe vind, men likevel blir det av og til for varmt å bli sittende.

   Slett
  5. Ja, det har jeg også likt, men som sagt ble det for fragmentert og tidvis veldig langtekkelig denne gangen. Mulig jeg tenker annerledes når jeg blir ferdig.

   I ettermiddag/kveld kom det styrtregn og torden, har aldri hørt et sånt smell. Kom ut fra butikken og måtte stå under tak til det ga seg noe. Har vært lummert hele uka, så dette var ventet.

   Blir kaldere fra i morgen, værskifte- får bare ta det som kommer.

   Har satt knekkebrødrøre nå og satt et chiabrød i ovnen, nå skal jeg se mer Hemingway.

   Slett
 3. Jeg må ta meg sammen og levere mer til Diktlesersirkelen. Har kun levert to ser jeg i mine notater. Skal se på dette etter ferien som jeg drar på til uka, til vestlandet.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Januar og mai, ser jeg. Men du har jo hatt det travelt. God ferie og velkommen igjen:)

   Slett
 4. Jeg liker diktene til Neruda. Il Postino er en nydelig film og jeg skjønner du ble fristet til å lese Neruda.

  Leste fem av bøkene for diktlesesirkelen i vår, men mangler denne for juli/august. Liker at bøkene kan leses uavhengig av måned :)

  Kos deg med lesingen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er fine. Er ferdig med Oder 1 nå.

   Hjertelig velkommen til å delta i denne runden også:)

   Slett