torsdag 22. juli 2021

Aldri tie, aldri glemme. En bok fra AUF ti år etter terroren. Gaute Børstad Skjervø, Eirin Kristin Kjær, Astrid Huitfeldt (red.)

 Det har kommet flere bøker i år i forbindelse med tiårsmarkeringen etter terrorangrepene 22.juli 2011. Jeg leser en av dem for tiden. Det er en tekstsamling fra AUF, utgitt på Res Publica. Dette er en bok tilegnet alle som har mistet livet til rasismen og høyreekstremismen, samt alle som har fått kjenne på kroppen konsekvensene av at ord blir til handling. For dere lover vi ikke ett minutts stillhet, men et liv i kamp. (sitat i kursiv)


Boka er delt inn i fire deler, foruten forord om verdier av avdøde LO-leder Hans Gabriel Gabrielsen og redaktørene for boka.

Første del handler om livet etter terroren, andre del om det politiske oppgjøret og gjenåpningen av Utøya, tredje del om høyreekstremismens røtter og fjerde del tar for seg veien videre.

Jeg skal nå begynne på del 3 om høyreekstremismens røtter, noe jeg synes er svært viktig og interessant . Flere av de artiklene jeg har lest nevner også dette med berøringsangsten som både Arbeiderpartiet og andre partier ble rammet av. AP fordi hver gang de ville ta et oppgjør med de ekstreme høyrekreftene ble beskyldt for å dra 22-julikortet og de andre partiene som ikke turde å ta debatten når det gjaldt. At denne berøringsangsten virket så sterkt over så lang tid, var faktisk ukjent for meg. Vi vet at høyreekstreme krefter ikke har forsvunnet, mye tyder på at de kan ha økt. Vi har hatt nytt angrep i Norge (Manshaus), nå nylig nedtagging av minnestatuen for Benjamin Hermansen, som ble offer for et rasistisk motivert drap, samt økende polarisering også andre steder i verden med fremvekst av høyreekstreme grupperinger.

At debatten må komme sterkere opp i dagen er nødvendig. Tiårsmarkeringen gir en stor og god mulighet til nettopp dette. Vi skal ikke bare minnes og hedre, selv om det selvsagt er kjempeviktig, men som samfunn ta oppgjøret med disse destruktive kreftene der det kan tas. Bøkene som har kommet i forbindelse med terrorangrepene er viktige og gir forskjellige perspektiv. Denne boka gjør også det, fra gripende artikler fra etterlatte og overlevende til de mer politisk orienterte artiklene. Det er politikk det dreier seg om når Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon samt regjeringskvartalet ble utsatt for alvorlig grov høyreekstrem terror, uansett hvordan man vrir og vender på det. 
Dette er også tekster ført i en lettlest språkdrakt. Tematikken er alvorlig, men det har så langt gått lettere å lese enn jeg fryktet. Noe gjentakelser er det, angående oppbyggingen og gjenreisingen av Utøya, men det får man tåle. 

Viktig bok som anbefales. Ytterlige omtale kommer når boka er ferdig lest.

"Han tok noen av de vakreste rosene våre, men han kan ikke stanse våren."
Eskil Pedersen, Rådhusplassen i Oslo, 25.juli 2011. (s.5)

Aldri tie, aldri glemme. En bok fra AUF, ti år etter terroren avGaute Børstad Skjervø, Eirin Kristin Kjær, Astrid Huitfeldt (red.), 232 s 
Res Publica 2021
Leseeksemplar fått av forlaget



10 kommentarer:

  1. Har sett at det har kommet en del bøker om dette men har ikke lest noen selv ennå. Kun sett første del av Tv2 serien,Arven etter 22.juli.
    Det er særdeles viktig at det skrives bøker men også viktig som du sier med debatt og på tvers av de politiske partiene. Jeg er skremt over hvor "stuerent" det har blitt å komme med hatefulle ytringer. Så på nyhetene i går at en ung kvinne som hadde vært på Utøya må bo på hemmelig adresse pga trusler mot seg, folk sier hun burde vært død.Dette er i et såkalt velfungerende samfunn som Norge tross alt er.
    Det er skremmende og må jo slås ned på på et eller annet vis.



    SvarSlett
    Svar
    1. Helt enig. Det er veldig skremmende at Utøya-overlevende får så mye hets og grusler. Helt ubegripelig etter min mening. Samt det du skriver generellt om hatefulle ytringer.. Jeg er fristet til å temnke at menneskeheten som sådan ikke er moden for den friheten internett og sosiale medier, kommentarfelt etc har gitt oss.

      Slett
    2. Ja,det er helt ubegripelig. Hva rører seg i hodene deres? Og du har helt rett, mange der ute som ikke burde sittet foran et tatastur i det hele tatt. Man har jo ikke gjort nok når man ser hvordan det har utviklet seg de siste årene, tror det er viktig at de som sitter med makten uavhengig av politisk tilhørighet jobber aktivt med å slå ned på denne utviklingen og ikke bare komme med store ord i taler. Det må handling og vilje til.
      Jeg har lyst til å dele et sitat som en fb-venn la ut i dag og hun har så rett.
      "Tiden etterpå var preget av å forsøke å forstå. Var han gal? Nei. Var han alene? Ja.
      Han var høyreekstrem. Radikalisert.
      Hans meninger hadde ikke fått plass i offentligheten, så han brukte massemord som markedsføring for sitt budskap - sitt manifest.
      Vi sa at vi må slippe trollene fram i solen - da sprekker de!
      Men de gjorde ikke det. Vi slapp trollene frem, og de vokste seg sterkere. Terroristens tankegods fikk utløp og innpass. Hans inspirasjonskilde Fjordman fikk spalteplass og bokstipend. Hans tidligere parti kom i regjering.
      De overlevende fra Utøya fikk beskjed om at de måtte moderere seg. AuF måtte ikke fortelle om sin uro rundt tankegodset til terroristen - da dro de ‘Utøyakortet’!
      Nå, 10 år etter, føler jeg at vi har feilet dem. Vi har sviktet de som ble utsatt for Norges verste massakre etter krigen. Vi lot dem, ungdommene, stå alene, mens vi slapp trollene fram og håpet vi kunne temme dem. Det førte til et enda giftigere debattklima.
      ❤️ Vi sviktet dem da, men vi kan fortsatt ta vårt ansvar nå. Ikke la trollene styre debatten. Ikke la hat, hets og konspirasjoner spre seg uimotsagt i kommentarfeltene.❤️
      Vi trenger et oppgjør med tankegodset som lå bak massemordet 22.7.2011. For det har bare vokst seg sterkere i årene som har gått.
      Idag lytter vi til overleverne og minnes de døde. Imorgen arbeider vi videre. Vi må selv skape det samfunnet vi ønsker at våre barn og barnebarn skal arve. Uavhengig av politisk tilhørighet - vi må tenke stort og langsiktig, men handle systematisk og lokalt. Hvilke verdier skal lede oss? Hvilket samfunnsklima vil vi ha? Hva kan hver enkelt av oss gjøre for å delta i å holde samfunnet trygt og fritt?"

      Slett
    3. Fint skrevet og viktige ord:)
      Har sett på noe av Minnesmarkeingen og intervjuer på Dagsrevyen i kveld. Håper også andre partier samt statsministeren og hennes folk også tar dette videre og at det ikke bare blir en tale akkurat i dag.

      Leste også en bra artikkel fra en forsker på Holocaust-senteret i dag, i denne boka, som tar for seg retorikk, konspirasjoner som har økt som nærer under dette hatet og høyreekstremismen. For trøtt til å skrive mer om det nå, det blir mer senere når jeg har lest ferdig boka.

      Slett
  2. En viktig bok, men tror ikke jeg skal lese den. Rasisme og høyereekstreme krefter er farlige greier, men vanlige folks meninger og prat om folk som ikke har nordisk utseende er ikke blitt bedre med årene. Jeg har opplevd så mye vond ang dette temaet med mine adoptivbarn og orker ikke lese bøker om det. Men flott at det kommer ut bøker om dette temaet og at vi hedrer dagen i dag men mye programmer, bøker osv.

    SvarSlett
    Svar
    1. Skjønner at det har vært vondt. <3

      Slett
  3. Det er viktig med debatt og åpenhet, men det viktigste vi kan gjøre er at alle blir kjent med mennesker fra andre kulturer, da forsvinner fremmedfrykten av seg selv. Bra du leser, jeg skal ikke lese denne boken, men har min egen lille minnemarkering her i dag :)
    Ha en fin dag Anita!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er viktig Tine, men jeg tror ikke det er nok alltid.
      Takk, ha en fin dag du og:) Vi har vært på tur i regnet i dag, men været kan vi ikke gjøre noe med. Det er fint og vakkert her oppe uansett. Har et par dager igjen her i Lofoten, mulig vi kan få bedre vær i morgen:)

      Slett
  4. Som Ingunn har jeg opplevd mye hverdagsrasisme i forhold til min yngste sønn, som er født i Afghanistan. Det gjør at en holder seg litt unna bøker som dette. Det er dumt, men hetsen fra folk på høyresiden blir sår å lese om. Uansett om den går ut over uskyldige barn på venstresiden eller uskyldige barn fra andre land.
    Likevel synes jeg det er enormt viktig at det kommer ut bøker om dette og at de blir lest og skrevet om. Så jeg er glad for innlegget ditt i dag <3

    SvarSlett
    Svar
    1. Trist å høre Astrid Terese.
      Denne boka handler om mye mer enn det jeg skrev om i innlegget. Blant annet det politiske oppgjøret, om høyreekstremismens røtter og dagens konspirasjonsteorier som har en lang historie. Jeg synes dette er viktig å forstå når vi ser alt som skjer i verden, SoMe kommentarfelt i dag. Boka handler også om veien videre.

      Slett