onsdag 16. april 2014

Før du døde av Camilla Grebe og Åsa Treff (svensk krim)

Jeg har lest Bitrere enn døden av forfatterparet, deres nummer to i serien om psykologen Siri Bergmann. Den likte jeg godt. Derfor var jeg spent på deres siste; Før du døde. Siri rydder i sin avdøde ektemanns gamle papirer, og her finner hun noe mistenkelig..For fem år siden ble en mann brutalt drept i Stockholm sentrum. En ung jente, var vitne, men hun var så rusa at politiet ikke kunne feste lit til forklaringen hennes.
Siri begynner å ane at ektemannen Stefans selvmord kan ha en sammenheng med dette drapet.
Som den nygjerrige snushøna hun er begynner hun å undersøke saken. Hennes nåværende ektemann Markus synes hun fortaper seg for mye i den, og at hun fjerner seg mer og mer fra ham og barnet deres.  Siri jobber også fortsatt som psykolog sammen med sin venninne Aina, og vi får delta i en terapisession også i denne boka. Klienten har til forveksling en del felles tema som Siri angående det å gi slipp på et forhold.

Jeg synes denne boka dreide seg for mye om Siri, hennes familieliv, familiens hverdagsliv, hennes følelser , hennes drama. Det ble for mye prat og ord, og for lite krim.
Historien har en god utvikling, men ble for langdryg etter min mening. Sakte men sikkert nøstes trådene sammen, og at Siri har en god intuisjon er sikkert, men det koster henne dyrt å følge den og mange fæle sannheter kommer til overflata etterhvert. Hun risikerer sitt eget liv.
Joda, det er overraskelser her, men for å komme dit må du lese 300 sider pluss sånn cirka.

Men den som liker snill kosete krim (med unntak av oppklaringen, for den er grusom), pratsom krim med familieforviklinger, og et innblikk i en psykologs hverdag, kan kanskje like Før du døde.

Takk til forlaget for leseeksemplaret.


Andre som har blogget om boka:
Tine
Rita leser

Mitt innlegg om Bitrere enn døden

Mer om Før du døde  HER


Foto: Leserglede.comCamilla Grebe og Åsa Treff: Før du døde, 424 s
Gyldendal 2014


8 kommentarer:

 1. Ja, den tror jeg at jeg ville likt! Jeg ble i alle fall nysgjerrig nok til at jeg vil finne det ut :-) takk for fin omtale :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra da at du fint interesse i denne, selv om jeg selv var lunken. Nå har jeg startet med den adskillig mer hardkokte Mapuche.:)

   Slett
 2. Pia har noe å glede seg til, jeg likte den godt. Greit å innstille seg på at det handler mye om hovedpersonen, så blir det bra. Ønsker deg en super påske Anita (og Pia)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er fint at vi liker så forskjellig.:) Takk, og god påske du også Tine:)

   Slett
 3. Kanskje hvis man ikke tenker krim om boken så vil historien oppfattes på en annen måte? Men kosekrim, ja det skal gjerne ikke være for mye action. Ser du har startet på Mapuche, den tenkte jeg også å lese nå i påsken :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er mulig Birthe, men det er en krim, og det står krim på boka. Selv om det hadde vært en ikke-krim hadde den ikke fenget meg, da jeg ikke synes denne tematikken er så engasjerende, parforhold-småbarnsforeldre-fortidens ekser etc.. Jeg har kun lest om en som har skrevet godt om småbarnsforeldreperioden, spesielt i jeg-form, og det er Karl Ove Knausgård.. Men det har vel noe med at jeg ikke er der i livet. Det er en fase jeg er forbi.. Mapuche derimot, dro meg avgårde fra første stund..:) Ha en fin påske Birthe.

   Slett
  2. Ja, du sier noe der - er det krim så er det krim, og da kan ikke historien bortforklares som noe annet. Mapuche ser jeg frem til å starte på, kanskje allerede i kveld. God påske til deg :)

   Slett
  3. Ja, ikke sant.. Spent på hvordan du liker mapuche. Jeg er godt i gang. God påske.:)

   Slett