onsdag 30. april 2014

Oppsummering April 2014- lest, hørt, sett?

April er straks over og det er på tide med en oppsummering igjen. I dag var jeg på biblioteket og lånte noen lesesirkelbøker og turbøker fra Kreta. Jeg skal dit neste uke, en liten ferie som jeg fikk på billigsalg og da måtte jeg jo gripe sjansen. Tenker jeg rekker å lese tre-fire fine bøker da også. Biblioteket sendte meg også purring på Cora Sandels Alberte og Jakob, som er månedens bok i Lines lesesirkel. Det gikk ikke an å forlenge lånet, så da måtte den leveres inn og jeg som bare hadde lest 40 sider, må bare avbryte den da. Den fenget meg tross alt ikke så mye på sine førti første sider på et gammelmodig språk at jeg bryr meg om å kjøpe den. Alvorlige rødmende Alberte med sin sinte uforutsigbare far og en mor som listet seg på tær for å bevare husfreden. Nuvel, så mye fikk jeg med meg..


Krim fra Kreta som blir med meg dit om en uke.
Jeg leser også en annen bok for tiden, det vil si lytter,  til Mary Shelleys Frankenstein, og den har et veldig høytidelig språk og Per Frisch sliter litt med å lese troverdig, så det blir nesten litt komisk. Filmen var nok skumlere, slik jeg husker den.. (klassikerversjonen).

Det har vært påske og det har også medført mer lesetid, (jeg var i Lofoten) så denne måneden var ganske bra  når det gjelder antall bøker lest. Noen har vært mursteiner, som Mapuche, og Hermanas var også på nesten 500 sider. Samt flere bøker var på 3-400 sider.

Her er oversikten med linker:SUM : 12 bøker lest/hørt

Av disse: 4 krim/thriller, 2 (selv)-biografier, 2 sakprosa (selvutvikling, samfunn), 2 fra-hylla,  5 leseeksemplarer,5 kjøpt, 2 lånt på biblioteket

Land jeg har besøkt: USA (2), Spania (2), Danmark, Sverige (2), Italia, Nederland (2), Tyskland, Japan, Argentina, Cuba, Mexico, England

Tre bøker er lest i forbindelse med lesesirkel: Hermanas (lesesirkel live Trondheim) og Prost Gotvins Geometri (Bjørgs hylleboksirkel) og Jeg er Zlatan (Moshonitas biografilesesirkel)

1 ble avbrutt (Alberte og Jakaob av Cora Sandel)


Høydepunkt:

Det er vanskelig å plukke ut en bok. Det var flere som gjorde inntrykk på meg i forskjellige genre:

Jeg vil derfor fremheve flere:

Mapuche: En drivende god og interessant thriller fra Argentina, en bok men mening

Raushetens tid : Veldig godt skrevet og mange gode, lærerike, viktige ting å ta meg…

Tabu: Utrolig godt skrevet thriller/krim- en nytelse å lese

Jeg er Zlatan: Selvbiografisk fortelling som gjorde sterkt inntrykk selv på meg som ikke er interessert i fotball.


Månedens nedtur:

Før du døde…. Svenskene er ikke alltid like gode på krim..så det så.Jeg har ikke sett noen film basert på bok denne måneden eller deltatt på noe boklig arrangement. Men jeg har besøkt krimforfatter Frode Granhus i Lofoten i påska og fått et intervju med ham som jeg skal skrive ut på bloggen så snart jeg får tid. Det var et kriminelt spennende møte, så mye kan jeg si..


Hva har du lest i april?Pus på balkongen
16 kommentarer:

 1. For en nydelig blå himmel (eh... jeg mener pus :) 12 bøker er litt av en bragd så travelt som du har hatt det. Av høydepunktene dine har jeg bare lest Mapuche, og den likte jeg godt. Heldige du som skal til Kreta, jeg verker etter å komme meg på tur :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant Tine? ;) Blå hmmel, fin pus…mye hus.. Kreta blir nok bra. Første gangen jeg drar dit.:)

   Slett
 2. Jeg har ikke fått lest så mye jeg skulle ønsket ... min favoritt i april er i alle fall Den stumme gutten av Parinoush Saniee. Av land har jeg vært i norge, danmark, sverige, iran, afghanistan og sovjetunionen. I mai skal jeg til Syria:-)
  Imponert over alt du får lest!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den stumme gutten har jeg faktisk også på vent i hylla mi, etter at jeg fikk den på bokbloggertreffet i september… Ja Norge ha rjeg også vært i vet du.:) Men ikke øst-Europa og Russland.. Takker.:)

   Slett
 3. Katten ligner på en som reker rundt her hos oss og som hundene blir gale av når de lukter og ser. Kreta-tur, jeg unner alle å reise til sol og varme, det skulle vært meg. I morges var det nesten null grader og kald vind igjen og på med lua da jeg gikk med hundene. Du har fått lest mange bøker; tre som jeg har lest. Alberte triologen har jeg, første bok som du ga opp likte jeg best. Det hadde nok å gjøre at Tromsø er min favorittby. Jeg så veldig klare bilder av miljøet hun vandret i. Lykke til med lesingen i mai.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, her har det også kommet kulde og snø og lue, vanter og longs e rpå igjen. Huttetu.. Varer det, så blir det godt med en Kretatur.:) Alberte er sikkert en bra bok.. Jeg hadde nok lest den feridg hadde jeg ikke måttet levere den tilbake på biblioteket. Men jeg gidder ikke kjøpe den. Takk i lige så Tone.:)

   Slett
 4. Fine pusen:-) Jeg har kun lest en av "dine" denne måneden, men flere av dem ligger og venter. Du har fått lest mye og så liker jeg så godt at du skriver i parentes hvilke type bok der er osv. Kreta høres vidunderlig ut, har ikke vært der så jeg håper du legger ut litt bilder når du har vært der. Ha en fin 1.mai Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du synes om mine parenteser… Det hjelper for å sortere litt, synes jeg. Det skal nok bli bilder fra Kreta også. Kos deg resten av dagen du også. Her blir det rolig hjemmedag. :)

   Slett
 5. 12 bøker er bra. Har ikke lest noen av disse. Så heldig du er som skal til Kreta. Jeg elsker Hellas. Har vært 3 ganger på Kreta og en på gang på Kos :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det. Har vel ikke gjort så mye annet i april enn å jobbe, lese, dratt på påskeferie. Kreta blir bra tror jeg, Håper været blir bra.:) Har kun vært en gang i Hellas før.

   Slett
 6. Like produktiv som alltid ser jeg.
  Det bekymrer og forundrer meg at du ga opp Alberte. Bekymrer for jeg begynte på den før påske og står fast på 5 sider. Forundrer fordi jeg elsket Kranes Kondiotori og det jeg lærte om Cora i biografien. Jeg var (og er fremdeles hardnakket) overbevist om at Alberte skulle være sikkerstikk.

  Den eneste jeg har lest av aprilbøkene dine er Buddha på loftet - som jeg likte godt, men planlegger å få lest Yndestad iløpet av sommeren, og Shirach etterhvert (likte Collini-saken godt). Innrømmelse: Før jeg leste dette innlegget prøvde jeg meg på det om Eggen - men måtte avbryte - sjokkert over at jeg fremdeles ikke lar meg engasjere av mannen. På tide å komme over Firestjernes middag nå -)

  SvarSlett
  Svar
  1. (Farsken - kommentaren min ble sletta) Pån igjen…
   Jeg hadde ikke gitt opp Alberte hvis jeg ikke hadde måttet levere tilbake boka på bibliteket. Men jeg synes heller ikk den fenget nok til at jeg unngikk fristen eller har lyst å kjøpe den… Hva med dine fem sider? Kommer du ikke videre?
   Har vel ikke gjort så mye annet enn å lese, jobbe og feriere i april, så produktive mangler har jeg nok på andre områder .. Mye som må gjøres utenom også. (som tar sin tid)
   Uff, kan en forfatter ødelegge så mye for seg selv ved å opptre som TV-stjerne? Kommer forfatterene i iveien for sge selv når de er for mye i rampelyset? Det er jo synd, for Eggen er en god forfatter..

   Slett
 7. Imponerende hva du får lest.. Tror jeg er inne i boktørke.. Prøver å lese ferdig Moren men tankene er visst ikke med..

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det… Velegr å lese fremfor å se TV og gjøre en del andre ting jeg. Men det er slitsomt hvis ikke tankene er med ja.. Kan kanskje hjelpe å skifte bok?

   Slett
 8. Skal bli spennende å høre hva du mener om Kreta-boka du skal ha med! Jeg kom hjem i går, og da jeg fikk se haugen av bøker som venter på å bli lest, ble jeg litt himmelfallen. Hadde med meg tre fra biblioteket i Bodø også. Nå skal jeg slutte å låne på biblioteket en stund framover!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ja man blir det i mellom Aslaug, himmelfallen over stablene som venter… Jeg tror også jeg skal la være å låne me rpå biblioteket, men jeg prøver å holde meg til lesesirkelbøker, men så blir det gjerne med et par ekstra alikevel da.. Har ikke så store forventinger til den Kretakrimmen, etter at flere har skrevet skuffende om den, men den skal leses, ja.

   Slett