søndag 13. april 2014

Buddha på loftet av Julie Otsuka med smakebit

Det er palmesøndag. Jeg skal pakke til påskeferie, og det vanskeligste er å velge ut bøker å ha med. Det blir nok en svensk krim av Grebe og Treff; Før du døde,  en fransk fra Argentina som heter Mapuche, en norsk krim av Monika Yndestad; Gapestokk, og Uperfekt av Brene Brown. En til skal jeg lure med meg i tilfelle det blir tid til å lese enda mer, men den er jeg usikker på. Kanskje blir det Skammens historie, kanskje blir det skotske Historien om huset ved havet. Jeg har enda et par dager å tenke på før jeg drar.  I Trondheim regner det, men jeg har så mye å gjøre inne at det ikke gjør noe. I påska skal jeg til Lofoten å besøke dattra mi og hennes samboer. Det gleder jeg meg til. Jeg tar toget til Bodø og fly derfra til Leknes. Det blir vel litt tid til å lese da. Nå leser jeg Jeg er Zlatan i Moshonistas biografilesesirkel. Den er kjempeinteressant. I dag lyttet jeg ferdig Buddha på loftet av Julie Otsuka, mens jeg ryddet på plass ting her. Det er den dere skal få en smakebit fra.


Litt om handlingen slik forlaget beskriver det:
På båten var vi flest jomfruer. Vi hadde langt, svart hår og brede plattføtter og var ikke særlig høye.
En gruppe unge japanske kvinner er på vei over Stillehavet. I Amerika-koffertene har de pakket det de trenger for det nye livet: en hvit silkekimono til bryllupsnatta, fargerike bomullskimonoer til hverdagsbruk, kalligrafipensler, tynne ark med rispapir, små messingbuddhaer, elfenbensfigurer av reveguden. Stuet sammen nede på tredje klasse sammenligner de bilder av mennene de har brevvekslet med og nå skal møte. Men på kaia i San Francisco ser de ikke den staute unge mannen som var på fotografiet. Mannen de skal gifte seg med er en fremmed, og det nye livet har ingenting med drømmene å gjøre.
Buddha på loftet er en fortelling om en generasjon kvinner som kom som postordrebruder til California på 1920-tallet. De må ta den mannen de får, slite som landarbeidere eller hushjelper. De føler seg på utsiden av samfunnet, mens barna deres raskt omfavner den amerikanske kulturen. Så kommer bombingen av Pearl Harbor i 1941, og både gamle og unge sendes til interneringsleire som potensielle landssvikere.
Julie Otsuka har skrevet en gripende roman om identitet og lojalitet. En vev av individuelle stemmer blir til et kraftfullt, poetisk portrett av en kollektiv skjebne. 
Mer HERJeg lånte lydboka på biblioteket. Det er en ganske kort bok, og lydboka hadde 3 CDs , hver på ca 1,3 timer. Det er litt vanskelig å gi en tekstlig smakebit fra en lydbok, så jeg låner derfor et sitat fra Rose-Maries blogginnlegg fra samme bok :

"Barn
Vi la dem varsomt ned i grøfter og plogfurer og i vidjekurver under trærne. Vi la dem fra oss nakne på tepper, på vevde stråmatter i utkanten av åker´n. Vi plasserte dem i eplekasser og ammet dem hver gang vi hadde luket ferdig en rad. Når de var eldre og mer uregjerlige, hendte det vi bandt dem fast til stoler. Vi bant dem fast bak på ryggen midtvinters i Redding, og gikk ut for å beskjære vinrankene. Noen dager var det så kaldt om morgenen at ørene deres frøs og blødde."
På lydbokforlagets side kan du høre en lydsmakebit

Jeg likte boka godt. Jeg likte rytmen og den spesielle teknikken Otsuka brukte med å beskrive historien i vi-form. Det var litt uvant til å begynne med, men ganske raskt gled jeg inn i rytmen.  På denne måten fikk vi innblikk i utrolige mange kvinneskjebner, hendelser, følelser, situasjoner. Det fungerte, og det var sterkt. Jeg tenker om historiene at det er grusomme skjebner, men de finne si dag også, Postordrebruder, menneskehandel, kynisme..  Jenter og kvinner  i fattige land drømmer om en bedre fremtid i et annet land, men får de det? Noen kanskje, men veldig mange får sine drømmer knust. og er null verdt. Det e rden første Cdn som griper meg mest. Den om forventningene som blir knust, om  de unge jentene som voldtas, om fødslene, slaveriet, om ungene deres, om tenåringene deres som skjemmes over mødrene sine..
Jeg er imidlertid ikke alltid like fortrolig med lydbokformatet som med papirbok. Jeg greier ikke å leve meg  like mye inn i en lydbok, som en vanlig bok. Oppleser her var perfekt, så det er ikke hennes skyld. Det er meg. Jeg faller lett ut. Det som engasjerer, engasjerer veldig, og da er jeg med, men så faller jeg ut hvis noe ikke er like interessant og jeg må konsentrere meg veldig. Derfor kan det godt hende jeg leser denne boka på papir en gang, det fortjener den. 
Lydboka lånte jeg på biblioteket. 
Andre som har  blogget om Buddha på loftet:

Foto: julieotsuka.com
Julie Otsuka: Buddha på loftet, tid 03:54:45
Oktober forlag og Lydbokforlaget 2014

Ønsker du å lese flere smakebiter kan du ta en titt inn i Maris blogg Flukten fra virkeligheten , og spalten Smakebit på en søndag. Kanskje du får noen tips til påskelesing der også. Ha en fin søndag!

46 kommentarer:

 1. Tusen takk for smakebiten, Anita :) Anmeldelsen til Rose-Marie står fortsatt friskt i mitt minne. Derfor er jeg også utrolig nysgjerrig på denne romanen. Kos deg på påskeferie! Jeg håper noen av bøkene du har funnet fram vil gi deg gode leseropplevelser på turen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha og Mari.:) Ja, jeg gleder meg til å lese de jeg tar med meg.:) God påske til deg også.:)

   Slett
 2. Jag har samma problem som du med ljudböcker, rätt som det är kopplar jag bort...
  Glad påsk!

  SvarSlett
 3. Jeg hører som oftest lydbok når jeg er ute å går tur alene på fjellet og da klarer jeg fint å holde konsentrasjonen. Ellers må jeg sitte å strikke, men hvis jeg skal gjøre ting i huset mens jeg hører på, hender det at jeg mister noe. Jeg elsker lydbøker, sikkert fordi jeg er så himla effektiv :)
  Buddha på loftet likte jeg ikke, av den grunn som du likte den. Det der med å snakke for alle følte jeg var fryktelig oppramsende, og det irriterte meg mer og mer. Sånn kan det gå, henger en seg først opp i noe så kan det fort bli for mye av det gode. Heldiggrisen deg som skal til Lofoten, har aldri vært nord for De syv søstre, så Lofoten står på ønskelisten. God påske!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg greier overhodet ikke å høre lydbok når jeg går tur, da tenker jeg så mye.
   Ja, hver sin smak, sier nå jeg..ang Buddha.
   Lofoten er nydelig, det tar pusten fra meg når jeg er der. Har vært der to ganger før.:) Breathtaking.:) Takk i lige så..:)

   Slett
 4. Jeg har lånt papirutgave av boka og gleder meg til å lese den. Den er jo så "pitteliten" at det burde gå i en fei. Ha en fortsatt fin påske og god tur til Lofoten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og så er den er heller ikke tunglest.:) Takk i lige så.:)

   Slett
 5. Denne har jeg vurdert å låne på biblioteket. Jeg elsker å høre på lydbok i bilen. Jeg bruker 45 min til jobb og det er så avslappende med lydbok. Ønsker deg en fin påske

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, d ahar du raskt hørt gjennom denne.:) Takk i lige så.

   Slett
 6. Takk for interessant boktips og smakebit!
  Ønsker deg en riktig god tur og god påske! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk i lige så. God påske du også.:)

   Slett
 7. Jeg har kun prøvd meg en gang på lydbok,men nå har jeg fått to lydboksingel-filer fra Lydbokforlaget så jeg tenkte at jeg skal prøve meg på de, de har jeg lest før så det går nok greit. Denne boken blir jeg mer og mer nysgjerrig på så jeg skal sjekke om de har fått den på ebokbib. Virker som en meget interessant fortelling. Du må kose deg mye med forberedelsene til turen din, selv har jeg ikke vært nord for Trondheim, men jeg kunne godt tenkt meg å reist til nord-norge. Jeg ønsker deg ikke god tur før i morgen. Ha en super søndag, Anita:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Sikkert kjekt å prøve seg på lydboksingler.
   Buddha er en fin og lett bok å lese, så den kan du nok like.:) Og ja, Nord-Norge anbefales…vakkert og vilt. Ha en fin kveld, og takk Beathe.:)

   Slett
 8. Denne boken høres helt fantastisk ut! Nå er den ført opp på leselista :) Ønsker deg en herlig søndag og en riktig god påskeferie. Lofoten er jo bare helt fantastisk, uansett årstid :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er meget spesiell i stilen. Takk i lige så..) Lofoten blir toppers..:)

   Slett
 9. Jeg leser Mapuche nå og tenker at jeg skal lese litt Harry Hole og Sherlock Holmes i påsken også :) Jeg kjenner meg igjen i det du sier - det er vanskelig å følge med når jeg hører på lydbok, faller lett ut og tenker på andre ting.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant.. Spent på din omtale av Mapuche.:)

   Slett
 10. Låter som en spännande bok. Hoppas jag slipper vara ute i så kallt väder. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 11. Tidligere har jeg lest om bruder fra Tyskland til Afrika (Andre Brink) og fra England til New Zealand og Australia. Husker ikke i farten hvem som skrev, men den ene var Brudereisen, den andre De lange hvite skyers land.(?)
  I dag reiser de første påskegjestene, og vi skal hente nye i Trondheim. Koselig med barn og barnebarn på besøk .Ute regner det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er visst mye postordretrafikk av damer i verden. Før og nå. Håper du koser deg i påska. :) Her sludder det.

   Slett
 12. Intressant bok som jag gärna vill läsa eller lyssna på någon gång.Tack för smakbiten! :)

  SvarSlett
 13. Virker som en bok jeg vil like, takk for smakebiten! Postordrebruder, og attpåtil bli satt i leirer som potensielle landssvikere. Utrolig hva mange kvinner har måttet gjennomgå.

  God påske, Anita, og god tur til Lofoten :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det tror jeg nok Birthe.:) Takk og god påske du også..:)

   Slett
 14. Hade ingen aning om att postorderfruar var en så gammal företeelse. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 15. Väldigt intressant smakbit. Tackar väldans för tipset och önskar dig en fortsatt trevlig söndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du synes det.:) Takk i lige så.

   Slett
 16. Julie Otsuka är jag nyfiken på!

  SvarSlett
 17. Det kan vara krångligt att packa med böcker till resa.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hehe, det er sant.:) Det er jo så mange som vil bli med.

   Slett
 18. Den här boken tyckte jag mycket om. :)

  SvarSlett
 19. Tack för smakbiten. Jag har läst om författaren helt nyligen på en annan blogg, innan dess var hon okänd för mig. Ha ett bra påsklov!

  SvarSlett
 20. Flott smakebit, og denne har jeg interessert meg for tidligere ;D
  - Siri

  SvarSlett
 21. Ønsker deg god tur til Lofoten og ha fine leseropplevelser.. God påske!

  SvarSlett
 22. Detta är helt klart en bok som lockar mig. Tack för smakebit och boktips. :-)

  SvarSlett
 23. Å - var ikke denne boka rett og slett nydelig!

  Skal si det var mange kommentarer på denne boka - sånn apropos en diskusjon vi nettopp har hatt om folk kommenterer på ens blogginnlegg! ;-)

  Jeg håper denne boka blir lest av riktig mange! Den er noe av det mest bemerkelsesverdige jeg har lest på lenge!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant.:) Enig med deg i at det er en meget spesiell bok, som jeg også ønsker å lese i papir, en dag.

   Ang mange kommentarer, så blir det ofte en del når jeg deltar i denne søndagsspalten til Mari, særlig når man også kommenterer på de andre sine innlegg som er med i denne spalten. Men det har også noe å si hvilken bok som fenger de andres interesse, virker det som.

   Slett