søndag 20. april 2014

Smakebit på søndag (72): Mapuche

Watch out! Her kommer en rå krim, fra Argentina, Buenos Aires. Jeg er på påskeferie i Lofoten, en fredelig plett på jord, men i i fictionens verden beveger jeg meg i Buenos Aires`havnekvarter, i lugubre nattklubber på jakt etter en forsvunnen transvestitt og en morder eller to. Jeg tar ferga til Colonia del Sacramento over bukta til Uruguay, og finner mennesker som har forbindelse med de grusomme hendelsene under diktaturet da 30 000 forsvant.  Jeg er med Mødrene på Maiplassen og demonsterer for våre tapte sønner, brødre, menn og fedre.  Og i natt dro jeg på en skummel biltur opp til Andesfjellenes grenseområde mot Chile.. Det er søndag, som noen hvisket i mitt øre. Det er tid for en liten smakebit…
Smakebit:
" Jana kjente igjen skriften, i falmet blått blekk på forsiden: De triste notatene.. Rubens notater. Også hennes øyne ble fylt med tårer.
- Jeg skal finne noe vi kan brenne bål med, sa han.
Ødemarka lå stille i skumringen; Jana åpnet notatboka, nysgjerrig. Ruben var allerede på vei bort, var bare en krumbøyd siluett mot det som var igjen av himelen. Hun leste notatboka, nesten uten å trekke pusten, fra stat til slutt.
Og hun ble elektrisk av skrekk. " (s.330)


Mer om boka HER

Jeg er litt over halvveis i boka, som  er velskrevet, innholdsrik med historiske fakta. En skremmende god og virkelighetsnær påskekrim.  (dvs ikke i vårt land, men i Argentinsk histore)
Boka fikk jeg som leseeksemplar av forlaget og anmeldelse kommer når jeg er ferdig med boka.


Buenos Aires, Puerto de Madero (eget foto)


Vil du lese flere smakebiter ta en titt inn bloggen til Mari, Flukten fra virkeligheten. Fortsatt god påske ønskes deg.:)

28 kommentarer:

 1. Argentinskt låter ju jätteintressant. Konstigt nog så är den översatt till både norska och danska, men inte svenska. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det. og spesielt siden jeg var der i høst. Ikke svensk? Den kommer nok…

   Slett
 2. Ser mer og mer frem til å lese denne boken, men kommende uke blir travel med lite tid til lesing så jeg sparer den til de glade mai-dagene! At det er en del historiske fakta er bare bra for jeg har lest lite og ingenting fra den kanten så det blir nå kjekt å få lært litt også. Tusen takk for smakebiten og kos deg videre i det nordnorske landskap:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du ser frem til denne Beathe.:) Takk selv, og kos deg du også.:)

   Slett
 3. Blir mer och mer nyfiken på denna. Hoppas att den översätts till svenska. Tack för smakbiten :)

  SvarSlett
 4. Hm skrev ikke jeg en kommentar på dette innlegget tidligere i dag da??? Uansett. Nå har jeg lest om denne boken flere steder, så jeg må vel snart ta en nærmere titt på den. Takk for smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hm, her var den ikke Lene… Ja, du må nok ta en titt på denne vet du.;)

   Slett
 5. Det kommer nok mange flotte omtaler av denne boken. Jeg har også lest den i påsken, og likte den veldig godt. Kos deg i Lofoten, det ser kaldt men utrolig flott ut :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er spent på hvordan bloggerne liker denne.. Jeg tenker at den er litt mer krevende en en gjennsomsnitts krimbok.. Hva synes du? (pst..regner med å se din anmeldelse ganske snart) Ja, det er litt kaldt i Lofoten, skjønt i dag har det vært sol og litt mildere.:)

   Slett
 6. Inte den genre jag väljer att läsa i första hand. Är alldeles för blödig.

  SvarSlett
 7. Spännande med deckare från Argentina. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 8. Tack för smakbiten. Tror den här boken är lite för makaber för min smak ;-)

  SvarSlett
 9. Det må jo være en spennende bok for deg som har vært der!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det , og at jeg kjenner denne historien en del fra før- :):(

   Slett
 10. Spennende smakebit, gleder meg til å lese anmeldelsen din :)

  SvarSlett
 11. Ja, denne boken er bra! Som du nevnte i smakebiten min, rått og nakent - det var en god beskrivelse. Jeg er spent på den videre handlingen. Ha en fin 2. påskedag, Anita :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Birthe.:) En sterk bok, ja.. Ha en fin dag du også i Bergen.:)

   Slett
 12. Dette høres virkelig intenst ut. Jeg må si jeg setter pris på en krimroman som man også kan lære noe av. Det var noe av det jeg virkelig satt pris på, foruten at det var god krim, ved Asle Skredderbergets to krimromaner(Metallmyk og Smertehimmel anbefales av meg).

  Ha en flott våruke, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er vond, rå og brutal, men er godt tråklet sammed med historiske fakta.. Og den har poetiske øyeblikk opp i alt. Jeg er nettopp ferdig og dette er ikke en bok man spiser til frokosten.. Og det er vel mer en thriller enn en ren krim. Skredderberget skal jeg notere meg, Hørte han snakke om siste boka si ifb Oslo bokfestival i høst. Må få somlet meg til å få ham på tapetet, Takk for påminnelse Mari.:) Og fin uke til deg også.:)

   Slett
  2. Gjør det, Anita. Han fortjener så absolutt å bli notert ned, syns jeg :) Silje, SIljes skriblerier, er også begeistret for forfatteren vet jeg.

   Slett