onsdag 23. april 2014

Mapuche av Caryl Ferey. Hardkokt thriller fra Argentina (med fotos)

Da jeg leste om Mapuche for noen uker siden, tenkte jeg med en gang at dette var en bok jeg måtte lese. Jeg takket derfor sporenstreks ja da forlaget spurte meg på epost om jeg ønsket å lese boka. Forventingene var også høye. Forfatteren har fått flere priser, og både Mapuche og hans forrige bok Zulu har vært bestselgere. Jeg var også forberedt på solide doser vold og brutale beskrivelser, fra et regime hinsides humanistiske perspektiv. Da snakker vi om tiden i Argentina under diktaturet på 70- og 80-tallet hvor 30 000 forsvant sporløst, og barna til en del av dem ble adoptert bort til regimevennlige voksne. Mapuches handling befinner seg i nåtid, med forbindelser til den skitne krigen.

Litt om handlingen:
En transvestitt blir funnet drept og brutalt kvestet i Buenos havnekvarter. Et menneske lempes ut av et fly over havet. Zana Wenchwns venn, transvestitten Miguel er forsvunnet, og hun oppsøker den kjente detektiven Ruben Calderon for hjelp til å finne han. Calderon har spesialisert seg på å lete opp forsvunne opposisjonelle og tidligere bødler. Calderon mistet selv far og søster i diktaturtiden. Han samarbeider med de mye omtalte Mødrene på Maiplassen. Mødrene demonsterer hver torsdag utenfor presidentpalasset Casa Rosada i Buneos Aires for sine forsvunne ( i realiteten drepte) sønner og menn.
Ruben ønsker ikke å ta saken til den fortvilte jenta, da dette ikke er hans område. Men snart får pipa en annen lyd. Han har blitt oppsøkt av en annen person som ønsker hans bistand i forbindelse med at datteren til en byens viktige maktpersoner også er forsvunnet. Snart viser det seg at disse sakene har en forbindelse..

Zana er ei røff jente, som livnærer seg av å selge kroppen sin for å få råd til å studere kunst og leve. Hun er billedhugger, og opprinnelig av Mapucheslekta, en indiansk urbefolkning i Argentina. Sammen med Ruben oppsøker de Buenos Aires mest mørke steder på leting etter Miguel og Maria, samt at Ruben nøster i gamle saker.

Vi får bli med på en reise gjennom Buenos Aires mange strøk og bydeler, over bukta til Uruguay, og opp i Andesfjellene på grensa til Chile.

Mapuche er en tøff thriller med mye historikk om den skitne krigen i Buenos Aires , hvor 30 000 ble drept, torturert, kastet ut i fly for aldri å bli funnet igjen.  Mange ble frastjålet sine barn og adoptert bort til  "gode voksne" . I rettsoppgjøret fikk de skyldige i realiteten ikke så strenge straffer, og mange går rundt uten å ha blitt dømt. Mapuche setter søkelys på disse problemstillingene, så dette er absolutt en bok med en viktig handling som er mer en en ren spenningsroman. Det er en bok jeg ikke synes det er så lett å skrive om, den må leses. Dette er ingen kjapp pageturner, til det synes jeg stoffet er for tungt. Mange scener er kvalmende voldelige. Det liker jeg vanligvis ikke, men i denne romanen har den en funksjon, den viser hvordan det var, noe som for oss her hjemme kan virke utenkelig. Jeg har hørt og lest en del om denne perioden før, så tematikken var ikke ukjent for meg. Likevel ble jeg absolutt berørt og sint av å lese om dette, og ikke minst trist. Mapuche skildrer et tragisk kapittel av Argentinas historie. Og jeg vet via kilder som har bodd i Buenos Aires at det finnes en del folk der som benekter at dette har skjedd. Unge mennesker som ikke vil ha noe snakk om dette, som har blitt oppdratt til å tro at dette er falsk propaganda. Det er det ikke.

Mapuche toucher også innom den økonomiske kollapsen Argentina gjennomgikk rundt milleniumskiftet, samt Falklandskrigen, og en del andre ting som er viktige for Argentina i dag. Det er tydelig at forfatteren selv har vært i Argentina og svinset seg gjennom det typiske for både Buenos Aires og Argentina. Vi lukter på både tango og vin og er innom de meste kjente landemerkene, bydelene og gatene, som Obelisken, la Recoleta der Evita ligger begravd, Casa Rosada, San Telmo, La Boca, Palermo, Belgrano, La Tortini, Avenida Independencia, Calle Peru, med mer.

Jeg var selv i Argentina, 16 dager i Buenos Aires, samt noen dager i Mendoza og Cordoba sist høst, og hadde stor glede av å gjenoppleve stedene som nevnes i denne boka. Jeg har faktisk vært på de fleste stedene som nevnes i Buenos Aires (dog ikke nattklubbene og slumstrøkene) og på veien oppover mot Mendoza og videre til den chilenske grensa. Jeg bodde to uker i San Telmo der Ruben også bor i boka.
Jeg ønsker å vise noen bilder som en avslutning på dette innlegget.

Mapuche anbefales, og vil du lese mer om Argentina og denne historien, har forfatteren laget en utvalgt kildeliste bakerst i boka. Hvis du synes voldsskildringene blir for tøffe, ta på deg et usynlig skjold, noe jeg gjør når jeg leser slikt. Tidvis må jeg legge på et slags inntrykksfilter for å distansere meg, fordi det ellers blir for heavy.
Jeg har også skrevet blogginnlegg om tre andre bøker med handling fra Argentina. Perla, Det usynlige fjellet og Bad times in Buenos Aires. Fotoinnlegg kan søkes frem ved å søke på Argentina i søkeboksen øverst til venstre i bloggen.
Jeg har også skrevet innlegg om Mapuche i Smakebit på en søndag

Forlaget har mer om boka HER.
Takk til dem for leseeksemplaret.


Andre som har blogget om boka:
Once upon a time- Mailene
Tones bokmerke
Tine


Foto: Dagbladet


Caryl Ferey: Mapuche, 528 s
Aschehoug 2014


REISEN GJENNOM MAPUCHE I BILDER (fotos:Anita Ness)


 Marked i San Telmo Tango i San TelmoMinnedemonstrasjon på Plaza de Mayo om Falklandskrigen 
Minnes Falklandskrigen og de falne soldateneFattigdom I Buenos AiresPuerto Madera, de rikes strøkObeliskenLa Recoleta, Evitas - Eva Duarte Peron- grav La Recoleta, de berømte og rikes gravplass
Buenos Aires , gatebildePlaza de Mayo og Casa RosadaLa Tortino, den eldste kafeen i Buenos Aires, på Avenida MayoLa Boca Asado, grillparty, typisk argentinsk (alt brukes av dyret)På vingård i MendozaPå vei mot fjelleneSletter og fjell på vei mot grensa til Chile Uspallata, en by vi besøker på vei mot fjelleneVed Aconcagua, nasjonalpark Siste landsby før grensa til Chile (og det er ikke Punta del Inca).
10 kommentarer:

 1. Flott innlegg illustrert med bilder fra reisen din. Det gjør denne boka enda mer levende med sitt til tider groteske innhold. Takk for at du linker til meg.

  SvarSlett
 2. Det må ha vært veldig spesielt for deg å lese denne boken, du som nettopp har vært der, og sikkert har reisen din i blodet fremdeles. Vet selv hvor sterkt det kan være å lese om kjente og kjære, enten det er steder, hendelser eller mennesker. Jeg leste alt du skrev fra turen din, og nå var det kjekt å se noen av bildene igjen. En sånn dannelsesreise skulle jeg gjerne hatt, men jeg får holde meg til bøkene, selv om det av og til blir sterk kost :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gir en del ekstra for meg å lese fra Argetnina, som er et så spesielt land og som jeg nettopp har vært i, ja. Kan jo hende du får deg en tur en dag du og Tine.:)

   Slett
 3. Åh, så flott bokomtale, og bildene er jo helt nydelige :)

  SvarSlett
 4. Flotte og illustrerande bilete, ja!
  Og denne boka - den må jo berre lesast - ein gong. Eg likar godt krim-/spenningsbøker som har noko ekstra, noko ein kan lære av. Det finn ein her, forstår eg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk fro det Berit!
   Ja, denne boka kan det hende du liker.:)

   Slett
 5. Fint med bilder. Bildene har dannet et helt annet inntrykk enn det jeg gjorde av de sidene jeg har lest:) Leser i den nå, men er fremdeles for tidlig å si om jeg liker den eller ikke. Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det.:) Ja, det blir jo litt feil hvis man får det bilde av Buenos Aires at det bare er skumle strøk og voldelig elendighet.. BsAs er en flott og mangfoldig by.:) Fin helg til deg også.:)

   Slett