Vold og overgrep samler noen kvinner til en selvhjelpsgruppe i Stockholm. Gruppen ledes av de to psykologene og venninnene Aina og Siri. Siri sliter selv med traumer etter et drapsforsøk, samt et problem i forhold til å binde seg til menn. Hun er usikker på om hun vil lede en slik gruppe. Sjefen hennes mener hun kan.
En dame i gruppen har en eks-mann som hun føler seg truet og forfulgt av. Hans nåværende samboer blir brutalt drept. Kattis kommer til et gruppemøte helt forstyrret og er sikker på at det er hennes som eks som har drept kvinnen, og at hun er den neste på lista hans.
Mens etterforskningen pågår, blir vi mer og mer kjent med kvinnenes historier om vold og overgrep, samt Siri og de andre typene i boka . Siri er sammen med Markus, som er politimann, men han er ikke sentral som etterforsker i saken.
Det spesielle med boka er at vi ikke følger en hovedetterforsker slik vi er vant med det i kriminalromaner. Hovedpersonen er Siri Bergman, hennes liv og tanker som menneske, venninne, kjæreste, kvinne og psykolog. Det er ikke Siri som er etterforskeren, men hun vikles inn i andres skjebner gjennom selvhjelpsgruppa, slik at hun får innsikt i ting som gjør henne sentral i oppklaringen av drapsgåten.
Romanen gir oss et godt men grusomt innblikk i skjebnen til voldsofrene, men også hvordan noen kan bli voldsmenn. Akkurat det er ingen hyggelig lesing. Men det er en del av realitetene. Vi leser stadig om vold og drap mot kvinner. Selv om det sjelden begås drap, i forhold til omfanget av for eksempel anmeldt alvorlig seksuell trakassering. I Sverige i fjor ble 2700 grove overgrep anmeldt, 17 ble drept. (ifølge boka)
Vi får også innblikk i at psykologer, hjelperne , også kan ha sitt å slite med. Og om hvordan dette kan påvirke den gjerningen du gjør. Det i seg selv er interessant tematikk. Vi er alle mennesker, også hjelperne, ingen er perfekte eller går fri fra livets berg- og dalbaner.
Boka tematiserer også kjærligheten som sådan. I denne romanen er dessverre svært mange såret av kjærlighetens drama. Påfallende mange, og det kan vel være et ankepunkt i historien i forhold til troverdighet. Eller står det så dårlig til der ute?
Søstrene Camilla Grebe og Åsa Treff har skrevet et god krimroman. Bitrere enn døden er deres andre. Deres debutroman i fjor; En slags fred, fikk svært gode anmeldelser. Den har jeg dog ikke lest. Åsa Treff er selv psykolog og søsteren Camilla er siviløkonom. Jeg har ikke lest så mange romaner hvor det har vært flere forfattere. Jeg merker ikke at den har blitt skrevet av to.
Jeg likte denne, selv om jeg brukte litt tid på å komme i gang. Den var anderledes da den ikke hadde en tradisjonell krimetterforsker- men var likevel spennende og hadde et godt driv helt til siste slutt. Jeg trodde jeg visste hvem morderen var ganske tidlig, og irriterte meg litt over at det var så opplagt- men så viste det seg at jeg tok feil. Helt feil. Det er i grunn deilig med slike overraskelser.:)
Åsa Treff og Camilla Grebe: Bitrere enn døden
Gyldendal, 2011. 375 s.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar