onsdag 22. august 2012

Ymse beveggrunner for å gå pilgrimstur med Tirsdagsdamene av Monika Peetz.

Å gå pilgrimstur i Spania eller Frankrike har jeg lenge hatt lyst til. Mest i Spania da. Men nå skal jeg reise til Frankrike på ferie og da passet det godt å lese boka Tirsdagsdamene, som forberedelse før jeg drar.Jeg blir jo en slags pilgrim også, selv om jeg skal reise med buss gjennom Sør-Frankrike. Nuvel. Boka Tirsdagsdamene handler om fem venninner som ble kjent på et franskkurs for femten år siden. De har møttes jevnlig på kafe etter dette. Judith har nettopp mistet sin mann Arne i kreft, og bestemmer seg for å gå ferdig pilgrimsturen til Lourdes, som Arne startet på før han døde. Hans mål var egentlig Santiago del Compostela i Spania, men siden han ble så syk, måtte han justere målet sitt. Lourdes ligger ved en sidevei av Jakobsleden i Frankrike.

De andre tirsdagdamene bestemmer seg for å bli med Judith som støtte for henne i sorgen. De andre har absolutt ikke noen åndelige hensikter ved å gå turen, men gjør det kun for Judith sin skyld.

Damene har også sine historier, og for flere av dem blir faktisk vandringen et vendepunkt, både i forhold til hvordan de lever sine liv, sine forhold og når det gjelder vennskapet de har sammen. Vandringen mot Lourdes, den hellige kilden og grotten der jomfru Maria åpenbarte seg for den unge Bernadette setter dem alle på prøvelser av forskjellige slag.

Boka er lettlest, og egner seg både som sengelektyre og reisefølge. Kapitlene er korte og man drives lett fremover, selv om det går fint også å legge boka fra seg. Monika Peetz skriver også humoristisk og boka er full av små artige situasjoner. Alvoret kommer også, og mot slutten går vi et skikkelig drama i møte.
Boka er nok ikke årets beste, som forlaget reklamerer med på omslaget, men absolutt verdt å lese hvis man vil ha lett og morsom underholdning, og kanskje har en indre pilgrim skjult.

Monika Peetz: Tirsdagsdamene – reisen til Lourdes
Bastion forlag, 2012.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar