torsdag 23. august 2012

Var det hit Maria Magdalena dro etter Jesu død? Lars Muhl mener det.


Jeg er nettopp ferdig med andre del av Lars Muhls Gralstrilogi, som heter Maria Magdalena. Jeg leser fortsatt den danske utgaven, men denne finnes som frittstående bok i norsk oversettelse.
Boken foregår på to plan, i to paralelle historier. Den ene er historien til Lars Muhl som fortsetter å jobbe med mysteriet rundt den hellige gral, alene og sammen med Seeren.Han besøker Montsegurfjellet sammen med Seeren flere ganger i denne boken også, og han drar også på pilgrimsreise til Syria. Han er også sammen med Seeren i Spania, hvor det skjer mystiske ting som er viktige i hans prosess. Her besøker de blant annet Toledo, som viser seg å være en by basert på sephirotene i  kabbalah.
Kabbalah er også sentralt i denne boken, samt læren fra sufiene. På forskjelig vis tråkles de esoteriske retningene sammen med mysteriet om den hellige gral og Maria Magdalena.
Maryam, Maria Magdalena møter vi som 12-åring hvor hun forloves bort til en mann hun enda ikke har truffet. Full av lengsel etter sin tilkommende veves drømmer i et ungpikesinn. Virkelighetens brutale ansikt viser en annen vei for henne i mange år fremover. Hennes foreldre blir drept, og hun sendes til opplæring i et Isis-tempel. Der blir hun grovt misbrukt, men hun blir reddet av Salome, en av de hvitkledde terapeutene. Under hennes kyndige oppæring og varme omsorg utvikler hun seg til en lærd og dyktig Yppersteprestinne og kvinne. Samtidig er det en del uro i landet og mange venter på den nye Messias. Men det er flere kandidater. Yeshua er en av dem, og noen mener han er den riktige Messias. Hans disipler tar dette boktavelig, da  de tror han skal bli Israels konge, og Petrus ønsker selv makt gjennom dette. Yeshua har nå truffet Maryam, Maria Magdalena, og har giftet seg med henne. Han er påvirket av hennes visdom og taler om et annet kongerike enn det Petrus ønsker seg, og folk er splittet og forvirret. Yeshua ønsker egentlig ingen maktkamp. Han ønsker å helbrede syke, og tale om Ordet og hemmelighetene. Petrus liker mindre og mindre at Maryam som kvinne har den plassen hun har, og at han setter ut rykter om at Yeshua skal bli Israels konge. Dette når Pilatus, og historien videre er kjent. Yeshua/Jesus blir arrestert og korsfestet som opprører.
Det kommer en vanskelig tid for tilhørerne av Yeshua og også for Maryam.  Hennes historie slutter med at hun flykter ut av landet i båt til Frankrike.
Boken er spennende å lese på mange plan. Den er mer enn en vanlig roman,, siden det også er Muhls personlige historie. Det er en bok å undres av, og også å lære noe av. Jeg sitter også og tenker at røverromanen DaVinci-Koden antageligvis hadde en misjon, som en døråpner for å forstå mysteriet om Maria Magdalena slik det egentlig var. At det nå i vår tid åpnes for det femine på en helt annen måte enn tidligere, at patriarkatets tid er forbi. Mye er holdt skjult for oss, historien er fordreid. Mange hundre år i kirkens historie er bygd på løgner, hvis det stemmer at Marias plass  systematisk ble undergravd fra første stund. Hvilke konsekvenser har det for oss i dag? Vi har fått kvinnelige prester og biskoper, en oppmykning er tilstede. Men hva med innholdet i kirka? Når vil Maria få sin rettmessige plass?  Det finnes så vidt jeg vet, ingen bevis på i kilder om at hun virkelig var den skjøge som myten skal ha det til. Den enkleste måten å undergrave kvinners makt på er nettopp, å stemple dem som horer.
Nuvel, det finnes nok mer Maria-Maryam-stoff i Gralen også, så den fortsetter jeg med nå. Den er på ca 400 sider, mens Maria Magdalena er på ca 300 sider, og Seeren på ca 200 sider.
Andre bøker som skildrer og /eller omtaler Maria Magdalenas forhold til Jesus er:
-DaVinci-koden av Dan Brown
-Den som skal komme, Kjærlighetens bok, Poetprinsen – av Kathleen McGowan.
-Maria Magdalena- den elskede av Marianne Fredriksson
-Hellig blod, Hellig gral av Baigent, Lincoln,Leight m.fl.
-Sirkelens ende av Tom Egeland
Tom Egeland har forøvrig skrevet en meget interessant artikkel på sin hjemmeside om Da Vinci-koden , Sirkelens enda, teologi, sannhet og fiksjon som kan leses her.
Vet du om flere?
Lars Muhl: Maria Magdalena
Flux forlag, 20112. (norsk utgave)
Gralstrilogien, 2012
Lindhardt og Ringhof forlag,DK

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar